Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Προχωρά η μετατροπή του ΚΥΤ σε ΝΠΙΔ

Τα έχουμε ήδη γράψει σε πολλαπλές αναρτήσεις, μετατρέπουν το ΤΣΜΕΔΕ σε ιδιωτικό φορέα ασφάλισης ξεκινώντας από τον Κλάδο Υγείας. "Δημόσια" είναι μόνο τα αποθεματικά του προς ληστεία.

ΑΝΑΘΕΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ (Κ.Υ.Τ.) ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ
Σε συνέχεια της ………………. απόφασης για τη μή ένταξη του Κ.Υ.Τ. στον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με το άρθρο 44, παρ. 14 του νόμου 4075 / 2012, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ αποφασίζει την ανάθεση της εκπόνησης της αναλογιστικής μελέτης του κλάδου στον Επίκουρο Καθηγητή του Οικονομικού
Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρο Ζυμπίδη, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.
Η αναλογιστική μελέτη για τον Κλάδο Υγείας θα εκπονηθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του  αρμόδιου υπουργείου και θα περιλαμβάνει τα εξής:
Α. Σύνοψη των βασικών καταστατικών διατάξεων σχετικά με το ύψος των εισφορών και παροχών.
Β. Στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη δημογραφική ανάλυση του ασφαλισμένου πληθυσμού. Στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες περίθαλψης ανά κατηγορία (συχνότητα περιστατικών και μέση επιβάρυνση ανά περιστατικό). Διάγνωση πιθανών προβληματικών παροχών. Επισημάνσεις σχετικά με τυχόν προβληματικές διαδικασίες λειτουργίας και εκκαθάρισης του Κλάδου Υγείας.
Γ. Καθορισμός τεχνικής - αναλογιστικής βάσης υπολογισμών.
Δ. Κατασκευή χρηματοροών για την επόμενη 30-ετία. Επιπλέον παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων με βάση τροποιημένες παροχές, παραδοχές ή τεχνικές παραμέτρους. Σενάρια ευαισθησίας και
βιωσιμότητας.
Ε. Καταγραφή συμπερασμάτων και βασικών οικονομικών δεικτών.
Προτάσεις για εισφορές-παροχές και διαδικασίες προκειμένου να υπάρχει ομαλή και βιώσιμη λειτουργία του Κλάδου Υγείας.
Το κόστος της συγκεκριμένης δαπάνης υπολογίζεται στα 20.000,00 € (είκοσι χιλιάδες ευρώ) πλέον ΦΠΑ 23%.
Πρόσθετα υπενθυμίζεται, ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ έχει αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την ενοποίηση όλων των κλάδων υγείας των Τομέων που συνθέτουν το ΕΤΑΑ (απαίτηση του νόμου), σε συνδυασμό με την εκπόνηση αντίστοιχης αναλογιστικής μελέτης που θα αποδεικνύει τηβιωσιμότητά του, και θα λαμβάνει ως δεδομένο το ενιαίο των εισφορών και των παροχών όλων των μελών του Ταμείου. Για το λόγο αυτό και παράλληλα με την παραπάνω απόφαση προτείνεται να σταλεί επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ σε όλους τους φορείς που συνθέτουν το ΕΤΑΑ, όπου θα επισημαίνεται:
  • ότι σήμερα λειτουργούν συνολικά 7 (επτά) διαφορετικούς κλάδους υγείας που λειτουργούν σήμερα στο ασφαλιστικό μας ταμείο (ΚΥΤ, Υγειονομικών, Συμβολαιογράφων, Νομικών Αθηνών, Νομικών Θεσσαλονίκης, Νομικών Πειραιά και Νομικών Επαρχίας) η υποχρέωσή τους για την λήψη  αντίστοιχων αποφάσεων ανάθεσης αναλογιστικών μελετών και την έγκαιρη εκπόνησή τους ότι στη συνέχεια και αφού εκπονηθούν οι 7 αναλογιστικές μελέτες, απαιτείται η ανάθεση – εκπόνηση της τελικής αναλογιστικής μελέτης, που θα ενοποιεί τον κλάδο υγεία, θα λαμβάνει ως δεδομένο το ενιαίο των εισφορών και των παροχών όλων των μελών του Ταμείου, και θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητά του.
  • ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου θα πρέπει ο θεωρητικώς ενιαίος και αναλογιστικά βιώσιμος κλάδος υγείας του ΕΤΑΑ να έχει μετατραπεί σε ΝΠΙΔ μέχρι τις 31.12.2012.
Κωνσταντίνος Μακέδος
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ
Υπεύθυνος Τομέα Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου