Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Κατάθεση Αναφοράς στην ΑΠΔΠΧ για τις ηλεκτρονικές εκλογές

 Προς :  Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

                                                                        (ενημέρωση των μελών)                                       

Θέμα : Κατάθεση Αναφοράς στην ΑΠΔΠΧ

   




                                                        

Συνάδελφοι/σες

          Ενημερώνουμε Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ κατέθεσε την Πέμπτη, 17/3/2022 Αναφορά στην ΑΠΔΠΧ με την οποία ζητά από την Αρχή να ασκήσει τις κατά το νόμο εξουσίες της ώστε να:

1. Διερευνήσει κατά πόσο η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αναφέρεται στις ψηφισθείσες διατάξεις στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως συμμετοχής σε Γενική Συνέλευση και στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι νόμιμες και πληρούν τις προδιαγραφές.

2. Να εκδώσει προσωρινή διαταγή με αίτημα την απαγόρευση διενέργειας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών οργάνων των Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων μελών των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ώστε οι εκλογές να γίνουν δια ζώσης και με ασφάλεια, με τα ισχύοντα κάθε φορά υγειονομικά πρωτόκολλα.

          Η ενέργεια αυτή σχετίζεται με την ψήφιση και θέση σε εφαρμογή του άρθρου 86 και άρθρου 87  Ν.4808/2021,ΦΕΚ Α 101/19.6.2021, όπως αυτά αντικατέστησαν τα αρ.8 και αρ.13 αντίστοιχα του ν.1264/1982, όπου υπάρχουν οι ακόλουθες προβλέψεις:

Α) η δυνατότητα συμμετοχής ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως στη Γενική Συνέλευση

Β) η δυνατότητα ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως συμμετοχή σε ψηφοφορία για εκλογές οργάνων         

          Οι ως άνω υποχρεώσεις, σύμφωνα με το Άρθρο 100 του ίδιου νόμου τίθενται σε εφαρμογή από 1/1/2022. Όμως:

          Είναι προφανές ότι οι ως άνω διατάξεις περιγράφουν ενέργειες που αποτελούν ή θα αποτελέσουν πράξεις επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όμως, επί αυτών των πράξεων δεν υπάρχει αναφορά στην ψηφισθείσα διάταξη.

          Ο ΓΚΠΔ προβλέπει ότι επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μπορεί να γίνεται μόνο αν δεν υπάρχει τρόπος να γίνει διαφορετικά μια πράξη. Εδώ όμως δεν πρόκειται για την επεξεργασία που αφορά την ταυτοποίηση των στοιχείων των εκλογέων, αλλά για την επεξεργασία της ίδιας της ψήφου από ηλεκτρονικό σύστημα.

          Στην προκειμένη περίπτωση, στο νόμο 4808/2021, δε γίνεται καμία επίκληση αδυναμίας διενέργειας των εκλογών με «κανονική» ψηφοφορία εξαιτίας κάποιου συγκεκριμένου λόγου. Οι συγκεκριμένες εκλογές, διενεργούνται απροβλημάτιστα επί πολλά χρόνια, δίχως να μεσολαβεί οιαδήποτε επεξεργασία δεδομένων ειδικών κατηγοριών, δηλαδή της ίδιας της ψήφου.

          Έτσι γίνεται καθαρό ότι δεν υπάρχει νόμιμος λόγος για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με αποτέλεσμα την ευθεία παραβίαση του άρθρου 5 ΓΚΠΔ σχετικά με τις αρχές που πρέπει να διέπουν την επεξεργασία. .

          Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, προσφέρεται το σύστημα ΖΕΥΣ της ΕΔΥΤΕ ΑΕ για την πραγματοποίηση των εκλογών. Και στην ανωτέρω ανακοίνωση λείπει οποιαδήποτε αναφορά σε διάταξη νόμου που να προβλέπει τη χρήση του Π.Σ. ΖΕΥΣ για τη διεξαγωγή των εξ αποστάσεως ηλεκτρονικών εκλογών. Όμως μια τέτοια έλλειψη είναι αδύνατο να αντικατασταθεί από μια ανακοίνωση γραφείου τύπου.

          Άλλωστε και επί της ουσίας, η διαδικασία διενέργειας εκλογών μέσω του ΠΣ ΖΕΥΣ περιλαμβάνει αναγκαστικά την επεξεργασία και της ίδιας της ψήφου θέτοντας εκ προοιμίου ένα μείζον ζήτημα ασφάλειας και ιδιωτικότητας, χωρίς τούτο να δικαιολογείται ή να παρίσταται αναγκαίο, διότι ο σκοπός της επεξεργασίας εξυπηρετούνταν μέχρι το 2021 με αναλογικά μέσα.

          Η διεθνής εμπειρία, μελέτες και αποφάσεις Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών ανάλογων της ΑΠΔΠΧ, έχουν απορρίψει τέτοια συστήματα ψηφοφορίας και δε θεωρούν κάποιο σύστημα επαρκές για να διασφαλίζει τα δικαιώματα των εκλογέων.

          Η παραβίαση σειράς αρχών της σχεδιαζόμενης επεξεργασίας βάσει GDPR, η παντελής έλλειψη των σχετικών (υποχρεωτικών) αναφορών σε νόμο, η απουσία διατύπωσης γνώμης της ΑΠΔΠΧ και η έλλειψη συστήματος ικανού να διασφαλίσει τη μυστικότητα και ανωνυμία της ψήφου είναι παράμετροι που δείχνουν προχειρότητα και ανευθυνότητα στο σχεδιασμό ενώ εκθέτουν τους Μηχανικούς μέλη των ΕΜΔΥΔΑΣ σε κινδύνους ως προς θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες τους, συνταγματικά κατοχυρωμένες.

          Αυτό που παρουσιάζεται ως «Ηλεκτρονική Δημοκρατία» στην πραγματικότητα είναι η κατάργηση της Δημοκρατίας και βασικών αρχών της όπως η μυστικότητα της ψήφου, η ελευθερία εν τέλει των προσώπων να οργανώνονται και να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους.

          Η αναφορά κατατέθηκε στην Αρχή από τη Your Data Matters ΑΜΚΕ, σύμφωνα με το άρθρο 80 ΓΚΠΔ, η οποία εξουσιοδοτήθηκε να εκπροσωπήσει την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου