Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Αριστερή Παρέμβαση ΟΑΕΔ: Ψέλνουν οι παπάδες, σιγοντάρει ο… ψάλτης ή το τροπάριο της ιδιωτικοποίησης

Αριστερή Παρέμβαση ΟΑΕΔ: Ψέλνουν οι παπάδες, σιγοντάρει ο… ψάλτης ή το τροπάριο της ιδιωτικοποίησης


«Δουλειές ξανά», το νέο σλόγκαν του σχεδίου νόμου, το οποίο πρόσφατα παρουσίασε ο διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. κ. Πρωτοψάλτης και (παρεμπιπτόντως…) ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Χατζηδάκης!

Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία του «ψηφιακού Ο.Α.Ε.Δ.», ήρθε η σειρά μετατροπής του Ο.Α.Ε.Δ. σε ψηφίδα του σχεδίου του Σ.Ε.Β., των υπολοίπων εργοδοτικών ενώσεων και της δωσιλογικής πλειοψηφίας της Γ.Σ.Ε.Ε. για την αγορά εργασίας. Χρόνια τώρα προσπαθούν να «κόψουν και να ράψουν» τον Οργανισμό στα μέτρα τους έτσι, ώστε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τον ανασκολοπισμό της αγοράς εργασίας, την εξαθλίωση εργαζομένων και ανέργων, την υλοποίηση των συμφερόντων των μεγάλων, κυρίως, επιχειρήσεων και την μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Όσο οι αντιστάσεις των ίδιων των εργαζομένων και των ανέργων, αλλά και των εργαζομένων του ίδιου του Ο.Α.Ε.Δ., είναι χαλαρές έως ανύπαρκτες, τόσο γρηγορότερα και σκληρότερα θα πετυχαίνουν τους σκοπούς τους οι εργοδότες και οι υποτακτικοί τους «συνδικαλιστές».

Μετά από πολλά χρόνια και πολλά εκατομμύρια σε διάφορους ειδικούς και συμβούλους, πολυκομματικής και πολυκυβερνητικής επεργασίας και έγκρισης (;) του νέου Οργανισμού του Ο.Α.Ε.Δ., με το σχέδιο νόμου «Δουλειές ξανά» ο Ο.Α.Ε.Δ. μετονομάζεται σε Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης)!

Για ποιον λόγο, με ποιον σκοπό γίνεται αυτό; Σε τι θα εξυπηρετήσει, ποιον θα βοηθήσει, ποια είναι η λειτουργική και επιχειρησιακή σημασία αυτής της μετονομασίας; Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να δώσει μια εξήγηση, μια αιτιολογία, να επιχειρηματολογήσει για την αναγκαιότητα αυτής της μετονομασίας! Είναι τέτοια η αυθαιρεσία και τόση αναλγησία του συντάκτη του Νόμου , σαν να ξύπνησε κάποιο πρωινό και αποφάσισε να παιξει με τις ελπίδες των εργαζομένων και την καταφυγή τους στις δύσκολες ώρες. Άλλωστε ο Υπουργός Ανεργίας είναι γνωστός σαν ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών και στο ιστορικό του έχει το ξεπούλημα της Ολυμπιακής , την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ , την διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το μόνο που μας λέει το σχέδιο νόμου, ο κ. Πρωτοψάλτης και ο κ. Χατζηδάκης (ίσως και ο Πρωθυπουργός) είναι η αγγλική μετάφραση της Δ.ΥΠ.Α. – Public Employment Service.

Ok! Yes, Master! Anyway,

που λένε και οι αδελφοί Κύπριοι (Πισσαρίδης γαρ), η υποβάθμιση και εργαλειοποίηση του Ο.Α.Ε.Δ. είναι προφανής. Όπως και η Ε.Σ.Υ.Ε. έγινε ΕΛΣΤΑΤ, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Και τώρα που δημιουργείται η Δ.ΥΠ.Α. δεν θα χρειαστεί άλλος Οργανισμός;

Θα πρέπει να δαπανήσουμε κι άλλα εκατομμύρια σε συμβούλους; Θα πρέπει να δαπανήσουμε κι άλλα εκατομμύρια για την διαφημιστική προβολή και καθιέρωση της νέας Υπηρεσίας , της Δ.ΥΠ.Α.; Αυτές είναι δουλειές! Ξανά δουλειές με φούντες!

Για μεγαλύτερη, προφανώς, ευελιξία στην λήψη αποφάσεων μικραίνει το Δ.Σ. του Οργανισμού και «αριστοποιείται»! Για τον λόγο αυτόν τα επτά (7) από τα έντεκα (11) μέλη του Δ.Σ. της Δ.ΥΠ.Α. (συν ο τρίτος αντιπρόεδρος) ορίζονται από την κυβέρνηση! Αν εδώ προσθέσουμε δύο (2) μέλη οριζόμενα από τους εργοδότες, δύο (2) μέλη οριζόμενα από τους εργαζόμενους, δηλ. την δωσιλογική πλειοψηφία της Γ.Σ.Ε.Ε. και εξοβελίσουμε δύο (2) εκπροσώπους των εργαζομένων της Δ.ΥΠ.Α., τότε έχουμε ένα υποδειγματικό όργανο ανταπόκρισης στις «…απαιτήσεις της αγοράς εργασίας», που λέει κι ο κ. Πρωτοψάλτης και εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγάλων, κυρίως, επιχειρήσεων, που λέμε κι εμείς.

Και για να «δέσει το γλυκό» δημιουργείται το Συμβούλιο Κοινωνικών Εταίρων, το οποίο θα αποτελείται από δεκατρία (13) μέλη, πέντε (5) από την Γ.Σ.Ε.Ε., αυτήν που λέγαμε παραπάνω και οκτώ (8) από τις εργοδοτικές ενώσεις! Και για όσους δεν καταλαβαίνουν από αριθμούς, θα το πούμε με την γνωστή παροιμία, εκείνη που λέει για τον λύκο που τον βάζουν να φυλάει τα πρόβατα!

Η χρόνια απαίτηση των κοινωνικών εταίρων (τι ωραία έκφραση!), των εργοδοτών και της υποτακτικής Γ.Σ.Ε.Ε., για την διαχείριση από αυτούς των πόρων του Λ.Α.Ε.Κ. γίνεται, επιτέλους, πράξη. Ο Λ.Α.Ε.Κ., με το σ/ν «Δουλειές ξανά», αποσπάται από τον Ο.Α.Ε.Δ. – Δ.ΥΠ.Α. και δίνεται σε νομικό πρόσωπο των κοινωνικών εταίρων, που θα συσταθεί. Το καταλάβατε; Τα χρήματα από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτισή τους θα τα διαχειρίζονται οι εργοδότες τους! Έτσι όπως αυτοί θεωρούν σωστό και συμφέρον για τους ίδιους. Δεν τελειώσαμε! Για την κατάρτιση θα δίνεται μόνο το 65% των πόρων της εισφοράς των εργαζομένων, το άλλο 35% θα δίνεται σε ινστιτούτα και εκπαιδευτικά κέντρα της Γ.Σ.Ε.Ε. (εργαζόμενοι) και των Σ.Ε.Β. (βιομήχανοι), Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. (επαγγελματίες-βιοτέχνες), Ε.Σ.Ε.Ε. (έμποροι), Σ.Ε.Τ.Ε. (ξενοδόχοι), Σ.Β.Β.Ε. (βιομήχανοι Βόρειας Ελλάδας). Η παραπάνω παροιμία για τον λύκο επαναλαμβάνεται.

Το μεγάλο προτέρημα του σχεδίου νόμου «Δουλειές ξανά» είναι το τεράστιο ενδιαφέρον και η μεγάλη αγάπη για τους άνεργους και τους εργαζόμενους:
Από όλους τους εγγεγραμμένους άνεργους μόνο το 20% περίπου παίρνει επίδομα ανεργίας.

Για παράδειγμα: τον Ιανουάριο του 2022 ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι 1.112.551 άτομα, εκ των οποίων επιδοτούμενοι ήταν 212. 800 άτομα. Οι άλλοι 899.751 εγγεγραμμένοι άνεργοι; Εις το πυρ το εξώτερον!
Θα δίνεται, λέει το «Δουλειές ξανά» και ο κ. Πρωτοψάλτης, το μισό επίδομα ανεργίας στους επιδοτούμενους άνεργους που πιάνουν δουλειά πριν τη λήξη του χρόνου επιδότησής τους. Το οποίο θα αφαιρείται από τον προβλεπόμενο μισθό τους. Άρα ποιος επιδοτείται; Ο εργοδότης τους!

Ούτε ο Χότζας δεν είχε σκεφθεί τέτοια παγαποντιά!
Ψηφιακή κάρτα απασχόλησης, ατομικά σχέδια δράσης, εξατομικευμένες προσεγγίσεις (πάλι) και πάει ψέλνοντας…

«Μεγάλο κόλπο», υπό τον μανδύα των νέων τεχνολογιών, για να διαγράψουν μεγάλο αριθμών ανέργων και να μην «χαλάει η σούπα» της κυβερνητικής προπαγάνδας (του ψέματος δηλαδή) περί της δραστικής μείωσης της ανεργίας. Ναι, οι «λωποδύτες» να πιαστούν! Τους εργοδότες που παρανομούν και κερδοσκοπούν, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους σε μαύρη και αδήλωτη εργασία θα τους τιμωρήσει κάποιος; Θα ελέγξει κάποιος αν οι επιχορηγούμενοι εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις τους και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν μετά την περίοδο επιχορήγησής τους από τα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. ; Ποιος να τα κάνει αυτά; Η κυβέρνηση του κ. Πρωτοψάλτη αποδυνάμωσε το ΣΕΠΕ! Η αγορά θα αυτορρυθμισθεί που λένε οι κυβερνητικοί κήνσορες!
Οι μακροχρόνια άνεργοι, η πλειοψηφία δηλαδή των ανέργων στη χώρα μας, συνεχίζουν να παραμένουν απροστάτευτοι. Θα δώσει, λέει το σ/ν ««Δουλειές ξανά», μπόνους σε όσους μακροχρόνια ανέργους κάνουν ψηφιακό ΑΣΔ. Τι λέτε; Μην ξοδεύεστε παιδιά!

Θα μεταρρυθμίσει, λέει το «Δουλειές ξανά», την επαγγελματική κατάρτιση! Την κατάρτιση που την είδατε; Όλο το σχέδιο νόμου μιλάει για δεξιότητες. Αυτό είναι το θέμα συνολικά της κυβέρνησης. Πως θα μπορούσε να λείπει ο Πρωτοψάλ, συγγνώμη ο Μάρτης απ’ τη σαρακοστή; Ο Σ.Ε.Β. μιλάει για δεξιότητες, το υπουργείο Παιδείας επίσης, ε να μην υστερήσει ο Ο.Α.Ε.Δ. – Δ.ΥΠ.Α.! Δεξιότητες χρειάζεται να έχει ο εργάτης, όχι μόρφωση, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση. Δεξιότητες που να ανταποκρίνονται στις «ανάγκες της οικονομίας», δηλαδή των εργοδοτών. Ας τους δώσουμε λοιπόν την εκπαίδευση, την κατάρτιση, αυτοί ξέρουν καλύτερα. Έτσι δεν είναι κύριε Διοικητά; Κι ας κρατήσει ο Ο.Α.Ε.Δ. – Δ.ΥΠ.Α. κάποιον επιτελικό ρόλο, του τροχονόμου του πακτωλού χρημάτων προς τους αξιότιμους παρόχους των δεξιοτήτων. Κι ας αφήσουμε το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων να «κάνει παιγνίδι». Το οποίο Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων απαρτίζεται από εννέα (9) μέλη εκ των οποίων οι έξι (6) εκπροσώποι υπουργείων, Διευθύνοντες Συμβούλους του ΕΟΠΠΕΠ και ΕΣΥΔ (που διορίζονται από την κυβέρνηση) με προεδρεύοντα τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α., (μάλλον λόγω ονόματος –Πρώτο…). Το παλιό όνειρο για ιδιωτικοποίηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης γίνεται πράξη. Και σ’ αυτό Πρώτος!

Το «μεγάλο φαγοπότι» έχει και συνέχεια. Αμ τι νομίζατε!

Εκμετάλλευση ακινήτων Ο.Α.Ε.Δ. – Δ.ΥΠ.Α.! Και μη πάει το μυαλό σας στο κακό. Για το καλό και την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, το οποίο αφαιρούν και απ’ την ονομασία του Οργανισμού – Υπηρεσίας. Μάλλον, να μια εξήγηση της μετονομασίας του Ο.Α.Ε.Δ. σε Δ.ΥΠ.Α., για να μην παραπέμπει στην μαρξιστική έννοια της εργατικής δύναμης! Στήνεται ένας ολόκληρος μηχανισμός Real Estate σε συνεργασία με ιδιώτες και ιδιωτικούς φορείς, όπως λέει το «Δουλειές ξανά», για την εκμετάλλευση των ακινήτων των Ο.Α.Ε.Δ. – Δ.ΥΠ.Α., αλλά και όλης της «κουζίνας» του πρώην Ο.Ε.Κ., που έχει εδώ και δέκα χρόνια ενταχθεί στον Ο.Α.Ε.Δ. και παραμένει «αναξιοποίητη». Αυτές είναι δουλειές, όχι παίξε – γέλασε, δουλειές με τσαρούχια, όχι απλά με φούντες! Κοινωνική περιουσία των προηγούμενων γενεών παραδίδεται βορά στις ορέξεις επενδυτών.

Είναι, νομίζουμε, καθαρό και κατανοητό ότι, βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Ο.Α.Ε.Δ. και η μετονομασία του σε Δ.ΥΠ.Α. αποσκοπεί στο «σβήσιμο» από την συνείδηση των ανθρώπων αυτού που εκπροσωπούσε, με τα καλά και τα κακά του, μέχρι τώρα.

Νέο όνομα, νέος ρόλος, νέες δουλειές! Κι’ αυτό θα αποβεί σε βάρος όλων μας: ανέργων, εργαζομένων, εργαζομένων στον Ο.Α.Ε.Δ. Συνέπειες θα υποστούν και οι μικρές και ατομικές επιχειρήσεις. Όφελος θα έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι εμπνευστές, οι συντάκτες και οι σημερινοί και αυριανοί υλοποιητές αυτού του σχεδίου νόμου..

Ας το καταλάβουμε, πρέπει να το καταλάβουμε, κι εμείς!

Να το καταλάβουμε και να κινητοποιήσουμε όλους αυτούς που θα υποστούν τις επιπτώσεις από την πιθανή εφαρμογή αυτού του εκτρώματος.

Μια τέτοια μαζική, ενωτική, δυναμική και αποφασιστική κινητοποίηση μπορεί να σταματήσει την ψήφιση αυτού του ψευδεπίγραφου σχεδίου νόμου.

Σήμερα η αδράνεια , η αταραξία και η σιωπή του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να αντιστραφεί σε ενέργεια και δυναμική παρέμβαση ώστε να πρωτοστατήσει στην ενημέρωση της κοινωνίας στην κινητοποίηση των εργατικών κέντρων και στον αγώνα για την κατάργηση του κατάπτυστου νομοσχεδίου.

Αριστερή Παρέμβαση
Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ

1 σχόλιο:

  1. ¨Φονιάδες των λαών Ρώσοι".
    https://www.youtube.com/watch?v=EDJVeO_Mw0g
    Drone footage shows scale of devastation in Mariupol

    ΑπάντησηΔιαγραφή