Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Αναφορά προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σχετικά με τη λανθασμένη χρέωση οφειλών ελεύθερου επαγγελματία σε μισθωτούς Μηχανικούς


 
Προς:  Εθνική Αρχή Διαφάνειας 

Κοιν.:  Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ         


Θέμα : 
Αναφορά προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σχετικά με τη λανθασμένη χρέωση οφειλών ελεύθερου επαγγελματία σε μισθωτούς Μηχανικούς

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, Ανεξάρτητες Αρχές). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε σχέση με πλήθος σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τα μέλη μας σε σχέση με τη λειτουργία του ΝΠΔΔ e ΕΦΚΑ και δημιουργούν ταλαιπωρία και εύλογη αναστάτωση.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στα πλαίσια ενίσχυσης του Ελέγχου και της Λογοδοσίας της Δημόσιας Διοίκησης απέναντι στους ασφαλισμένους, μπορεί να διερευνήσει την αναφορά μας και να παρέμβει στο Φορέα e ΕΦΚΑ στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος της λανθασμένης χρέωση οφειλών ελεύθερου επαγγελματία σε μισθωτούς Μηχανικούς.

Σε πλήθος περιπτώσεων -και ειδικά με την εκκαθάριση του έτους 2019 - ο Φορέας e ΕΦΚΑ (και το ΕΤΕΑΕΠ παλαιότερα) αναρτά και διατηρεί λανθασμένες ασφαλιστικές οφειλές «ελεύθερου επαγγελματία» σε μηχανικούς με αποκλειστική μισθωτή απασχόληση στο Δημόσιο με αποτέλεσμα των απώλεια ασφαλιστικής ενημερότητας. Τις λανθασμένες αυτές οφειλές μάλιστα τις έχει διαβιβάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), χωρίς ουδέποτε να ενημερώσει σχετικά τους ασφαλισμένους. Παρά τις χιλιάδες αιτήσεις διαγραφής που έχουν καταθέσει τα μέλη μας στο Φορέα E ΕΦΚΑ, αυτές ουδέποτε απαντώνται, ως όφειλαν, ούτε προβαίνουν σε καμία ενέργεια. Το προφανές αυτό σφάλμα του e ΕΦΚΑ – παρά τις διαβεβαιώσεις – δεν έχει ακόμη επιλυθεί από τις Υπηρεσίες με αποτέλεσμα πρόσθετη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, ακόμη και απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας για τους ίδιους αλλά και τα προστατευόμενα μέλη τους με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εκτελεστούν προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις και συνταγογραφήσεις. Η απώλεια αυτή της ασφαλιστικής ικανότητας είναι αναιτιολόγητη και λανθασμένη δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές μας εισφορές είναι πλήρως εξοφλημένες από τη μισθωτή μας σχέση με το Δημόσιο και καταβάλλονται τακτικά μέσω ΑΠΔ.

Για το θέμα αυτό έχουμε αποστείλει πλήθος εγγράφων, τα οποία και ουδέποτε απαντήθηκαν:

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/9.3.2022_epeigon_aitima_synantisis_efka_8738.pdf

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/3.6.2021_dioikitis_efka_8508.pdf

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/23.11.2020_diorthosi_efka_eteaep_8347.pdf

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/28.2.2020_prosefka_8110.pdf

https://emdydas.gr/images/stories/news/2019/6.9.2019_aitima_sinantisis_dioikiti_efka_7903.doc

https://emdydas.gr/images/stories/news/2019/24.12.2019_efka_ekkatharisi_8028.doc

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/15.1.2020_efka_ekkatharisi_8044.doc

Ο Φορέας σε σχετική του απάντηση μας προέτρεψε: “ότι οι ασφαλισμένοι με αποκλειστικά μισθωτή απασχόληση, προκειμένου να διαγραφούν από την ασφάλιση ως μη μισθωτοί από 1/1/2017 ή από την ημερομηνία διακοπής της μη μισθωτής δραστηριότητάς τους, θα πρέπει να προσέρχονταν στις υπηρεσίες π. ΤΣΜΕΔΕ καταθέτοντας απαραίτητα δικαιολογητικά μη άσκησης ασφαλιστέας μη μισθωτής δραστηριότητας (αριθ. 16/2018 Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ και το αριθ. πρωτ. Δ.ΑΣΦ/929/1206151/15.10.2018 Γενικό Έγγραφο ΕΦΚΑ) ακόμα και στις περιπτώσεις που αναρτώνται ειδοποιητήρια με μηδενική εισφορά. “

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/17.2.2021_diorthosi_eisforon_43942.pdf

Έκτοτε οι συνάδελφοι μας Διπλωματούχοι Μηχανικοί υποβάλλουν δια ζώσης ή ηλεκτρονικά τις σχετικές αιτήσεις στο Φορέα, οι οποίες όμως αργούν πολύ να εξυπηρετηθούν με αποτέλεσμα την απώλεια ασφαλιστικής ενημερότητας ή και ικανότητας.

 

Επειδή όλα τα παραπάνω θέματα έχουν χαρακτήρα επείγοντα και προκαλούν εύλογη αναστάτωση στους Μηχανικούς, παρακαλούμε για την παρέμβαση σας. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου