Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ρυθμίσεις για τα Integrated Master στο Ν/Σ του Υπ. Παιδείας


Πρωτ.: 8799

Προς: Υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως Ν.

Κοιν.: 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

2. Πρύτανη ΕΜΠ κ. Μπουντουβή Ανδρέα

3. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Ρυθμίσεις για τα Integrated Master στο Ν/Σ του Υπ. Παιδείας

Κ. Υπουργέ

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, Ανεξάρτητες Αρχές). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε συνέχεια πολλαπλών αντίστοιχων εγγράφων μας για το θέμα των integrated master.

Όπως διαπιστώσαμε στο Σχέδιο Νόμου “Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις» “ το οποίο έχει αναρτηθεί για διαβούλευση στο http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5958 επισυμβαίνουν σοβαρές τροποποιήσεις σχετικά με τα integrated master οι οποίες φοβόμαστε ότι θα δημιουργήσουν πολλαπλές επιπλοκές.

Α. Καταρχήν η υφιστάμενη ρύθμιση του άρθρου 46 του Ν.4485/2017 περιλαμβάνεται στις καταργούμενες διατάξεις, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται(;) το σύνολο των διαπιστωτικών πράξεων που έχουν ήδη εκδοθεί για τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές της ημεδαπής. Διαπιστωτικές πράξεις που έχουν ήδη αξιοποιηθεί από χιλιάδες μηχανικούς σε διαδικασίες προσλήψεων, υπηρεσιακής εξέλιξης, κρίσεων κλπ και είναι αδιανόητο να υπάρχει ο κίνδυνος να ακυρωθούν.
Πρέπει με σαφήνεια να διατυπωθεί ότι οι νομίμως εκδοθείσες Διαπιστωτικές Πράξεις και οι Διοικητικές Πράξεις που βγήκαν σε εφαρμογή τους παραμένουν σε πλήρη ισχύ. 
Β. Η διαδικασία που περιγράφει το άρθρο 78 του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου να αφορά στις νέες αιτήσεις για έκδοση διαπιστωτικής απόφασης περί απονομής ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου. 
Γ. Να προβλεφθεί με σαφήνεια η συμπερίληψη των ισότιμων και αντίστοιχων Διπλωμάτων της αλλοδαπής στη ρύθμιση αυτή, η οποία όπως παρατηρούμε για ακόμη μία φορά απουσιάζει παρά τις πολλαπλές διαμαρτυρίες μας. 
Δ. Η απολύτως ορθή απάλειψη της πρόβλεψης του Ν.4485/16 ότι “ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου δεν επιφέρει μισθολογικές μεταβολές” από τη νέα ρύθμιση, πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλύπτει και όλους τους ήδη απονεμημένους με διαπιστωτική πράξη αδιάσπαστους τίτλους σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου, ώστε επιτέλους μετά από 6 έτη να αποδοθούν τα αντίστοιχα μισθολογικά κλιμάκια στους κατόχους τους. 
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στα οποία κοινοποιείται το παρόν έγγραφο καλούνται να στηρίξουν το δίκαιο και το ορθό των προαναφερομένων διεκδικήσεων μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου