Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Δεν έχει τέλος το ράλι των ρύπων - Νέα επιβάρυνση στο κόστος ρεύματος



Είδες η απελευθέρωση και οι ΑΠΕ;

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 07.09.2021, 14:52
Κυβερνητική «φάρσα» με τις αυξήσεις στο ρεύμα

Ενώ έρχονται ανατιμήσεις έως και 100% από τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση αφήνει να διαρρέουν σενάρια αντιστάθμισης με μέρος των εσόδων από τα δικαιώματα διοξειδίου άνθρακα που πάνε κατά 60% στον λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) ● Δυο χρόνια μετά την τρύπα που δημιούργησε στον ΕΛΑΠΕ η πολιτική Χατζηδάκη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προκαλέσει νέα!

Βραχυκυκλωμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της στην ενέργεια, η κυβέρνηση βλέπει τώρα τις επιπτώσεις από την ξέφρενη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και αφήνει να διαρρεύσουν μέτρα για τη δήθεν διάσωση των καταναλωτών τα οποία, όμως, ήδη δημιουργούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της.

Οι καταναλωτές αρχίζουν σταδιακά να λαμβάνουν λογαριασμούς με διογκωμένη χρέωση ως αποτέλεσμα του ράλι στη χονδρική τιμή ρεύματος, που αυξήθηκε από τον Μάρτιο κατά 140% από τα 50 στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με τους μέσους όρους τιμών που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι καταναλωτές έχουν συμφωνήσει να υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής στον λογαριασμό τους θα υποστούν αντίστοιχη αύξηση στο κόστος της ενέργειας ενώ θα επηρεαστούν και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε από τον Ιούνιο ότι θα εφαρμόσει τον Αύγουστο ρήτρα χονδρικής και έκπτωση 30% αλλά, ακόμη και με αυτή την πρόβλεψη, η αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο θα είναι πάνω από 100%! Οσοι μιλούν για πλαφόν στις αυξήσεις χαρακτηρίζονται «εχθροί της αγοράς» και υπέρμαχοι της... Σοβιετίας. Το αποτέλεσμα;

Να προκύπτουν σενάρια που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά την αξιοποίηση των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για να μειώσει τις αυξητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στα φτωχότερα νοικοκυριά αλλά και σε κατηγορίες της «μεσαίας τάξης», τις οποίες υποτίθεται ότι ήρθε να υπερασπιστεί. Κάπου εδώ, όμως, αρχίζει η δύσκολη διαδρομή στα μονοπάτια με τα αρκτικόλεξα, τα ίδια που συναντάει όποιος προσπαθεί τώρα να διαβάσει τα «ψιλά γράμματα» του συμβολαίου που υπέγραψε για να πάρει «ρεύμα φτηνότερο της ΔΕΗ».
Τα δικαιώματα ρύπων

Τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα πληρώνονται από όποιον παράγει ενέργεια καίγοντας ορυκτά καύσιμα και το κόστος τους αυξάνεται επίσης το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα ανόδου της ζήτησης μετά τα λοκντάουν. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα αυτά μπορεί το 2021 να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ και καταλήγουν σε ποσοστό 60% στον ειδικό λογαριασμό ΕΛΑΠΕ από τον οποίο αποζημιώνονται όσοι παράγουν ρεύμα από αιολικά, φωτοβολταϊκά και άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο ΕΛΑΠΕ ζητά αύξηση του μεριδίου του, ενώ από τα ίδια έσοδα προσδοκούν ενισχύσεις οι βιομηχανίες αλλά και το Πράσινο Ταμείο.

Οι μικρότερες βιομηχανίες που είναι πελάτες μέσης τάσης αρχίζουν ήδη να δέχονται μηνύματα ακύρωσης των συμβολαίων τους με τις «κλειδωμένες τιμές», ενώ οι πιο ενεργοβόρες καταγγέλλουν τα δομικά προβλήματα που οδηγούν την Ελλάδα να πλήττεται όχι απλώς από υψηλές τιμές αλλά από τις υψηλότερες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο πρωταθλητισμός της Ελλάδας στις τιμές χονδρικής ρεύματος («Εφ.Συν.», «Ξεκάθαρα... πρωταθλητές», 31/8/21) ακυρώνει ευθέως και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι δεν ευθύνεται εκείνη για το ράλι αλλά οι διεθνείς τάσεις, η κλιματική κρίση και η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου.

Και ενώ η μεσαία τάξη προσπαθεί να καταλάβει ποιες ρήτρες πληρώνει και η βιομηχανία καταγγέλλει «μονοπώλια καθετοποιημένων παραγωγών», η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θέτει σε προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά με το Κοινωνικό Τιμολόγιο μέσω των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παροτρύνει τους καταναλωτές να ψάξουν για πιο φτηνά πακέτα χρέωσης.

Ολα καλά; Καθόλου… Αφενός, είναι άγνωστο αν η Ε.Ε. θα συμφωνήσει σ’ αυτό. Αφετέρου, δεν ρωτήθηκε ο... ξενοδόχος των σχετικών εσόδων. Αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, η πρώτη αντίδραση στα σενάρια αυτά ήρθε από τον δημόσιο φορέα που διαχειρίζεται τον ΕΛΑΠΕ, τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), μέσω του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Γιαρέντη. Στο σημείωμά του ο κ. Γιαρέντης ισχυρίζεται ότι ο ΕΛΑΠΕ θα πετύχει «θετικό ισοζύγιο» αλλά «χωρίς υπεραισιοδοξία».

Οσοι το διάβασαν θυμήθηκαν τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επέβαλλε αυξήσεις 22% στα τιμολόγια λιανικής της ΔΕΗ και μείωσε την έκπτωση λόγω συνέπειας. Για να μειώσει την πίκρα της αύξησης εκείνης που ήρθε μετά από τριετία χωρίς ανατιμήσεις (το 2016 υπήρξε και μείωση), ο κ. Χατζηδάκης αποφάσισε μείωση στο τέλος αέριων ρύπων ΕΤΜΕΑΡ.

Ομως το ΕΤΜΕΑΡ (περιλαμβάνεται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις) είναι και αυτό πόρος του ΕΛΑΠΕ. Η μείωση οδήγησε σε έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ και η κυβέρνηση κατέφυγε σε νέα μέτρα για να κλείσει την «τρύπα». Ανάμεσα στα μέτρα εκείνα περιλαμβανόταν «χαράτσι» 3 λεπτών ανά λίτρο πετρελαίου ντίζελ και 50 εκατομμύρια από τη μη εφαρμογή έκπτωσης στις χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Οι χρεώσεις αυτές στους λογαριασμούς υποτίθεται πως θα μειώνονταν επειδή πολλά νησιά συνδέονται πλέον με υποβρύχιο καλώδιο και δεν χρειάζεται να βαρύνονται οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας για να μην πληρώνουν ακριβά οι κάτοικοι των μη συνδεδεμένων νησιών.

Ομως, ο κ. Γιαρέντης αναφέρει στο σημείωμά του ότι «εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με το Πράσινο Τέλος στην κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης». Ωστόσο, στο Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ με τις προβλέψεις για το 2021 αναφέρεται ότι από το τέλος αυτό προβλέπονται έσοδα 92 εκατομμυρίων ευρώ. Με το έσοδο αυτό και τα έσοδα από δικαιώματα ρύπων που πλησιάζουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, προβλέπεται πλεόνασμα 63,4 εκατομμυρίων. Διαφορετικά; Η ιστορία θα επαναληφθεί ως... φάρσα και η κυβέρνηση θα ψάχνει άλλα χαράτσια για να πληρώνει τις ΑΠΕ.
Τρελά μπόνους στα στελέχη

Ενδεικτική του βραχυκυκλώματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι και η απάντηση που (δεν) έδωσε σε ερώτηση που είχαν υποβάλει στη Βουλή, από τις 13 Ιουλίου, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου για τις προσλήψεις «γαλάζιων» στελεχών στον όμιλο ΔΕΗ και τα μπόνους στις αμοιβές τους.

Η ερώτηση συζητήθηκε μόλις χθες αλλά ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας έστειλε στη Βουλή τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά, ο οποίος περιορίστηκε να διαβάσει ένα σημείωμα για το πόσο κινδύνευε η ΔΕΗ το 2019, πώς σώθηκε έκτοτε και πόσο απαραίτητα είναι τα συγκεκριμένα στελέχη για τον εκσυγχρονισμό της.

Προηγουμένως, ο κ. Φάμελλος ρωτούσε μεταξύ άλλων για την αύξηση των διευθυντών από 30 σε 90, των γενικών διευθυντών από 7 σε 14, την τοποθέτηση ημετέρων χωρίς αναγνωρισμένα πτυχία ΑΕΙ και τον εξαπλασιασμό της ετήσιας αμοιβής του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ από 60.000 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ στα 360.000, ως επιβράβευση γιατί αυξήθηκαν τα κέρδη της επιχείρησης λόγω των υπέρογκων αυξήσεων που επιβάλλονται.

Δεν έχει τέλος το ράλι των ρύπων - Νέα επιβάρυνση στο κόστος ρεύματος


Τρίτη, 07-Σεπ-2021 08:28

Δεν έχει τέλος το ράλι των ρύπων - Νέα επιβάρυνση στο κόστος ρεύματος

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφηκε χθες στο χρηματιστήριο των ρύπων όσον αφορά στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα στην ενδοημερήσια αγορά spot, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 ξεπέρασε ακόμη και τα 63 ευρώ ο τόνος, όταν μόλις πριν λίγους μήνες βρισκόταν κάτω από τα 52 ευρώ ο τόνος. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 κυμαινόταν στα επίπεδα των 32 ευρώ ο τόνος που σημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε αυξήσεις της τάξης του 96%.

Οι αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 σε συνδυασμό με τις φουσκωμένες τιμές του φυσικού αερίου, διατηρούν στα ύψη τις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηριου η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για σήμερα θα κινηθεί στα 115,64 ευρώ/MWh, ελαφρά μειωμένη σε σχέση με τα 116,43 ευρώ/MWh που ήταν χθες και τα 129,35 ευρώ/MWh που ήταν το περασμένο Σάββατο.

Σημειώνεται ότι οι φουσκωμένες τιμές της χονδρεμπορικής στο ρεύμα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Για σήμερα στην Ιταλία η τιμή του ρεύματος θα φτάσει στα 137,5 ευρώ/MWh, στην Ισπανία τα 127,36 ευρώ/MWh στην Αυστρία τα 128,13 ευρώ/MWh, το Βέλγιο στα 130,22 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 127,98 ευρώ/MWh.


Οι φουσκωμένες τιμές χονδρικής στο ρεύμα ανά την Ευρώπη, αποδίδονται στις ελλείψεις εφοδιασμού του φυσικού αερίου και προκαλούν πληθωριστικές πιέσεις απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανατιμήσεις στο ρεύμα καταγράφονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία παραδοσιακά η ζήτηση περιορίζεται σε σχέση με το καλοκαίρι. Το γεγονός αυτό προμηνύει ακόμη πιο δυσμενές σκηνικό ενόψει του χειμώνα, όταν και πάλι η ζήτηση κινείται ανοδικά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού της ΕΕ προχωρούν σε αυξήσεις των οικιακών τιμολογίων τους. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Citigroup οι αυξημένες τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου θα μεταφραστούν σε αυξήσεις της τάξης του 20% στα τιμολόγια των καταναλωτών. Ήδη εταιρείες όπως η EdF και η EON έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια.

Σε ό,τι αφορά τέλος τη χώρα μας, η ενεργοποίηση των ρητρών σύνδεσης με τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έχει ήδη προκαλέσει αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και νέες ανοδικές πιέσεις στις τιμές λιανικής του ρεύματος, καθώς οι τιμές χονδρικής συνεχίζουν το ράλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου