Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Όλοι στην κινητοποίηση για το ασφαλιστικό

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879, 6977806266
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΤΣΜΕΔΕ στις 8 πμ, πορεία στο Υπ. Εργασίας (Σταδίου 29) και στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, στάση εργασίας μέχρι τις 12.00 μμ
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ-ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Πλάι σε όλη την αντεργατική θύελλα που έχει εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους το «μαύρο μέτωπο» τρόικας– συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΛΑΟΣ –ΣΕΒ, στο μισθό, το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, έρχονται να προστεθούν και τα χτυπήματα στο ασφαλιστικό. Για τους εργαζόμενους μηχανικούς, η επίθεση κλιμακώνεται ως εξής:
  • Στις εισφορές μας: Σύμφωνα με υπουργική απόφαση αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, έρχεται μια νέα θύελλα αυξήσεων η οποία αγκαλιάζει «παλιούς» και «νέους» ασφαλισμένους και κυμαίνεται, άμεσα, από 10% έως και σχεδόν 30% και σε βάθος μιας δωδεκαετίας ως και 100%! Η αύξηση αυτή οφείλεται, στην εφαρμογή του περίφημου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που προβλέπει για τους μηχανικούς με δελτίο την υποχρεωτική, ανά τριετία, «αναβάθμιση» της ασφαλιστικής κλάσης. Επίσης από 1/1/2012 μπορεί να ενεργοποιηθεί η διάταξη του 3518/06 που αυξάνει από 1/1/2012 και σε βάθος 5ετίας τις εισφορές στην ειδική προσαύξηση κατά 20% ετησίως!. Όλα αυτά σημαίνουν, άμεσα, αύξηση εισφορών που πλησιάζει – αν δεν ξεπερνά – τα 1000 € το χρόνο!!!
  • Στη ληστεία των αποθεματικών του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, όπου ήδη μεθοδεύεται η ενεργοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτώβρη για το «κούρεμα» κατά 50% των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού του ΤΣΜΕΔΕ, ύψους 3.2 δις. € επί συνόλου σχεδόν 4 δις είχε κατατεθεί υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας από το 1997 με το νόμο 2469/97 και σε ποσοστό πάνω από 80% είχε επενδυθεί σε ομόλογα, τα οποία τώρα πάνε για «κούρεμα» οδηγώντας σε απώλεια αποθεματικού πάνω από 40%, τινάζοντας στον αέρα τη δυνατότητά του να χορηγεί τις συντάξεις και τις όποιες άλλες – ακόμα και στο σημερινό άθλιο επίπεδό τους – παροχές του.
Οι εξελίξεις αυτές δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από το 1992 είναι σε εξέλιξη μια σειρά σημαντικές τομές που διαλύουν τα υπολείμματα της κοινωνικής ασφάλισης.
Από το νόμο Σιούφα που οδήγησε στον τριπλασιασμό των εισφορών των «νέων» ασφαλισμένων και τον αντιασφαλιστικό νόμο 3518/06 που επέβαλε τις αυξήσεις στην ειδική προσαύξηση και την πλήρη θεσμοθέτηση της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία όλων των κλάδων του ταμείου, φτάσαμε στο «νόμο Λοβέρδου» το 2010 που έδωσε ένα γερό χτύπημα στα όρια ηλικίας και στο ύψος της βασικής σύνταξης που έπεσε σε εξευτελιστικά επίπεδα (σχεδόν 800 € μαζί με την ειδική προσαύξηση την οποία όλοι μας χρυσοπληρώνουμε και μάλιστα με αυτασφάλιση) και δε θα ξεπερνά τα 1200 € μαζί με την επικουρική και την αναλογική σύνταξη. Αρκεί να θυμίσουμε ότι με βάση τα ισχύοντα προ της ισχύος του νόμου αυτού, η σύνταξη θα πλησίαζε τα 2300 € μικτά, δηλαδή το πετσόκομμα φτάνει κοντά στο 50%(!!!).
Κανένας, επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσει τις απώλειες που έχει ήδη υποστεί το αποθεματικό του ταμείου από τις «επενδύσεις» στην Τράπεζα Αττικής (ονομαστική αξία πάνω από 250 εκ. €, ενώ η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της δεν ξεπερνά τα 30 εκ.), τις «επενδύσεις» του ίδιου του ταμείου σε ομόλογα (ύψους από 150 – 200 εκ. €), στην Εθνική Τράπεζα (όπου το ΕΤΑΑ κατέχει το 3.5%!!!).
Ούτε βέβαια τις διαρκείς δημόσιες τοποθετήσεις της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ για ετοιμότητα εξαγοράς, πότε της Aspis Bank (το καλοκαίρι του 2009), πότε του ποσοστού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών στην Attica Bank (πέρυσι στις αρχές Σεπτέμβρη) και πριν λίγο καιρό της πτωχευμένης (παρά τη σκανδαλώδη εξαγορά της από την κυβέρνηση) Proton Bank με στόχο – όπως διατυμπανίζεται κάθε φορά – τη δημιουργία ενός «κρατικού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα» με στόχο «τη στήριξη στοχευμένων δράσεων για την ανάπτυξη».
Την ίδια στιγμή, βέβαια, το «πλούσιο» και «εύρωστο» ταμείο μας: αδυνατεί να πληρώσει τους φαρμακοποιούς (με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνουμε οι ίδιοι τα φάρμακά μας), απολύει πάνω από τους μισούς υπαλλήλους του που εργάζονταν με μαύρη εργασία-stage (και τώρα στοιβαζόμαστε στις ουρές καθημερινά), έχει ξεχάσει τι σημαίνει προνοιακή κάλυψη στους ανέργους (των οποίων την ύπαρξη δεν αναγνωρίζει καν με βάση το θεσμικό του πλαίσιο)…
Επιβεβαιώνεται η θέση ότι η ολοένα και βαθύτερη πρόσδεση του ταμείου με την Attica Bank και το χρηματιστήριο και η λογική της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία του, μόνο χειρότερες μέρες μπορούν να φέρουν για τα δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών. Η «επένδυση» αυτή, πέραν των προφανών κινδύνων που δημιουργεί για τα αποθεματικά, οδηγεί όλο και περισσότερο σε ένα «ταμείο-τράπεζα», όπου η τράπεζα θα ελέγχει και θα καθορίζει την πολιτική του ταμείου, τη σχέση εισφορών-παροχών και όχι το αντίθετο, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η ηγεσία του ΤΕΕ, που υπερασπίζεται τη δήθεν «τράπεζας των μηχανικών και της ανάπτυξης». Ένα ταμείο που θα λειτουργεί ως ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος ο οποίος, για να διασφαλίζει την κερδοφορία του, θα συμπιέζει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Αποδεικνύεται ότι οι ηγεσίες του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ είναι συνυπεύθυνοι για τα εγκλήματα σε βάρος των εργαζόμενων μηχανικών. Οι κυρίαρχες παρατάξεις του ΤΕΕ (ΠΑΣΚ-ΔΚΜ-ΔΑΠ-«Συνεργασία») αφού πρωτοστάτησαν στο τζόγο με την Τράπεζα Αττικής, στήριξαν τον 3518/06, συναίνεσαν τελικά στην ενοποίηση των ταμείων, σήμερα ανοιχτά στηρίζουν την κυβερνητική επίθεση. Ενώ ήξεραν για τον κίνδυνο με τα αποθεματικά από την τοποθέτησή τους σε ομόλογα, όχι μόνο σιώπησαν, αλλά προχώρησαν σε αγορές ομολόγων μέσα στην κρίση! Σήμερα, εμφανίζονται «υπερασπιστές» του αποθεματικού, αλλά στην ουσία «υπερασπίζονται» ένα «ταμείο-τράπεζα» χωρίς καμία κρατική συμμετοχή, για να «παίξουν» στα παιχνίδια του τραπεζικού συστήματος. Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποί τους στο ΕΤΑΑ και στην Attica Bank στήριξαν τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές (συμμετοχή στο κυβερνητικό «πακέτο» των 28 δις €, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε Εθνική και Attica, συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων).
Αποκαλύπτεται ότι αυτό που θέλει το «μαύρο μέτωπο» κυβέρνησης-Τρόικας-κεφαλαίου και στο ασφαλιστικό, είναι να φορτώσει στους εργαζόμενους τα βάρη της κρίσης. Είτε με τη μορφή του κρατικού δανεισμού (με χρήματα των εργαζόμενων) προς τις τράπεζες και τους ομίλους, είτε με τη μορφή της συμμετοχής στην ελεγχόμενη απαξίωση των κρατικών ομολόγων, είτε με τη μορφή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και τις συγχωνεύσεις, οι εργαζόμενοι είναι τα μόνιμα και σταθερά θύματα του ανελέητου χρηματιστηριακού παιχνιδιού. Τα μέτρα αυτά πάνε «πακέτο» με όλα τα υπόλοιπα που έχουν δρομολογηθεί, πριν και μετά την εκδήλωση της κρίσης. Μέτρα που παίρνονται, στο όνομα του χρέους και της κρίσης, αλλά που έχουν αρχίσει να προωθούνται, όλο το προηγούμενο διάστημα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με την συμπαράσταση του ΛΑΟΣ. Πρόκειται για μέτρα που λαμβάνονται σε όλες της χώρες της ΕΕ και σ’ όλο τον κόσμο, είτε έχουν υψηλό είτε χαμηλό δημόσιο χρέος. Το σύνολο των μέτρων αυτών έχουν στόχο να φτηνύνει η εργατική δύναμη, για να μπορέσει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να ανταγωνιστεί το κεφάλαιο άλλων χωρών, όπως της Κίνας και της Ινδίας. Πρόκειται για μέτρα απαραίτητα στο κεφάλαιο, για το ξεπέρασμα της κρίσης του, για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του. Για το λόγο αυτό η μοναδική διέξοδος βρίσκεται στη ρήξη με το κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις τους.
Να βαδίσουμε αγωνιστικά στο δρόμο της αντεπίθεσης για τις ανάγκες μας!
Ο αγώνας ενάντια σε αυτά τα σχέδια είναι αγώνας επιβίωσης για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τα λαϊκά στρωματά. Υπερβαίνοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που το προηγούμενο διάστημα προώθησαν την πολιτική του κεφαλαίου κα της ΕΕ, αλλά και τις ηγεσίες-ιμάντες ταξικής συνεργασίας και μεταβίβασης των συμφερόντων του κεφαλαίου, όπως η ηγεσία του ΤΕΕ. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους, με το ταξικό εργατικό κίνημα, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή, να μπλοκάρουμε και ανατρέψουμε οργανωμένα τα άδικα μέτρα και να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Η μοναδική διέξοδος βρίσκεται στη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, στην αποδέσμευση από την ΕΕ και τη διαγραφή του χρέους. Μέσα από μια τέτοια πορεία μπορούν να επιβληθούν κατακτήσεις και ικανοποιηθούν οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις μας:
  • Κάτω οι νόμοι 3518/2006, 3655/2008, 3863/2010 και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα – Πλήρης, αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία και Πρόνοια. Κατάργηση των εισφορών για τον ΚΥΤ και της συμμετοχής των εργαζομένων στη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς, στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Σύνταξη ίσο με το τελευταίο κλιμάκιο της ΣΣΕ.
  • Μετατόπιση του κύριου βάρους των εισφορών στην εργοδοσία και το κράτος. Άμεσα, μείωση των εισφορών στα προ του 1992 επίπεδα. ‘Άμεση μείωση των εισφορών κατά 50% για τους νέους κάτω της 5ετίας. Πλήρης κρατική κάλυψη των στρατευμένων και των μεταπτυχιακών φοιτητών – ερευνητών από τους φορείς που τους απασχολούν.
  • Επίδομα ανεργίας για τους άνεργους μηχανικούς στα 1120 €, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (μισθός, δελτίο). Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων. Απαιτούμε την άμεση κάλυψη των συναδέλφων που έχουν ασφράγιστο βιβλιάριο υγείας λόγω ανεργίας – υποαπασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ούτε ένα ευρώ στα παιχνίδια των τραπεζιτών – Άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αποδέσμευσης του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ από τον χρηματιστηριακό τζόγο και την Τράπεζα Αττικής – Καμιά συμμετοχή του ΕΤΑΑ στη νέα κλοπή των αποθεματικών με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στο Ταμείο. Διεκδίκηση των απωλειών του αποθεματικού από την άτοκη κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου