Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ από τη συνάντηση με τον Αναπλ. Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Κατρούγκαλο

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 27-2-2015
Αρ. Πρωτ. : 6806
Προς : Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις συναντήσεις που η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ έχει ζητήσει με τους Υπουργούς, που στην αρμοδιότητά τους συμπεριλαμβάνονται θέματα του Κλάδου μας, με τον Αναπλ. Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Κατρούγκαλο.
Στην συνάντηση η Ομοσπονδία παρουσιάστηκε με διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία και το αρχικό συμπέρασμα ήταν ότι πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, που φυσικά μέλλει να αξιολογηθεί και στην πορεία.
Τα θέματα που τέθηκαν από την μεριά μας ήταν :

Θ Ε Σ Μ Ι Κ Α
  • Πειθαρχικό δίκαιο και επιπρόσθετα διεύρυνση υφιστάμενου πλαισίου, Νομικής Κάλυψης των Διπλωματούχων Μηχανικών.
  • Νέο Θεσμικό Πλαίσιο για :
α. Κατάληψη θέσεων ευθύνης (επιλογή Προϊσταμένων).
              β. Προβάδισμα Κατηγοριών – Κλάδων.
              γ. Οργανισμοί.
δ. Αξιολόγηση.
              ε. Μετακινήσεις – Μεταθέσεις – Μετατάξεις.
             στ. Σύνθεση Οργάνων Δ.Δ. (Υπηρεσιακά Συμβούλια – Πειθαρχικά Συμβούλια).
  • ΣΣΕ – Συλλογικές Συμφωνίες στο Δημόσιο.
Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Α
  • Μισθολογικές – Βαθμολογικές Ρυθμίσεις του Ν. 4024/2011 για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς.
α. Ενεργοποίηση του άρθρου 6 του νόμου για αναγνώριση προϋπηρεσίας από την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος και μέχρι το όριο των επτά (7) ετών που ορίζεται.
β. Ξεπάγωμα σε εύλογο χρονικό ορίζοντα της μεταπήδησης από βαθμό κατάταξης στον επόμενο.
γ. Απάλειψη των ποσοστών που έχουν τεθεί στους προβλεπόμενους βαθμούς.


Κατ΄ αρχάς τέθηκε από μέρους μας το αίτημα για μόνιμο δίαυλο διαλόγου και συνεργασίας για τα θέματα που μας αφορούν και ζητήθηκε ο ορισμός υπευθύνων για αυτή τη μόνιμη και συστηματική επικοινωνία. Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε ορίζοντας τον Γενικό Γραμματέα και την Διευθύντρια του γραφείου του.
Σε σχέση με τα οικονομικά, παρά το γεγονός ότι δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι ουσιαστικές συζητήσεις και λύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν πριν από το τέλος του χρόνου.
Στα θεσμικά ζητήματα υπήρξε ουσιαστικότερη συζήτηση όπως επίσης και δεσμεύσεις από μέρους του Υπουργού όπως :
  • Για το πειθαρχικό δίκαιο θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου (χρονικός ορίζοντας κατάθεσής του, 1-1 ½ μήνας) με επαναφορά στα προμνημονίου επίπεδα. Επισημάναμε ότι υπήρχαν μερικά προβλήματα και σ΄ αυτό το επίπεδο και δεσμευτήκαμε να του στείλουμε σχετικό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις μας.
  • Για τις ΣΣΕ και τις Συλλογικές Συμφωνίες επίσης ήταν κατηγορηματικός, ότι θα τις ενεργοποιήσει και μάλιστα εντάσσοντας για πρώτη φορά στις ΣΣΕ και οικονομικά αιτήματα.
  • Για το συνολικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά στα θέματα, προβαδίσματος, θέσεων ευθύνης, αξιολόγησης, Οργανισμών κλπ., δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οριστικές θέσεις, αλλά η γενική αντίληψη για αξιοκρατία, αντικειμενικότητα, δίκαιη αντιμετώπιση, κλπ., αποτελούν στοιχεία που θα αποτυπώνονται στις τελικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Φυσικά θα ληφθούν υπόψη και οι απόψεις της ΑΔΕΔΥ και των άλλων συνδικαλιστικών Φορέων.
Σε αυτά τα ζητήματα δεσμευτήκαμε να στείλουμε υπομνήματα περισσότερο λεπτομερειακά και τεκμηριωμένα (καταθέσαμε και γραπτά κείμενα με τις θέσεις μας), για την υποστήριξη των θέσεών μας που αναπτύξαμε προφορικά.
Τα υπομνήματά μας θα κατατεθούν το πιθανότερο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, συνεπώς κάθε συγκροτημένη άποψη που έχει διαμορφωθεί από τις Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ, είναι χρήσιμο να αποσταλεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας για να ληφθεί υπόψη και να εμπλουτίσει τα υπομνήματά μας σχετικά με τα θέματα :
α. Επιλογή προϊσταμένων.
β. Προβάδισμα Κλάδων στις θέσεις ευθύνης των αμιγώς Τεχνικών Υπηρεσιών (παραδείγματα με προκλητική εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου θα είναι πολύ χρήσιμα).
γ. Αξιολόγηση για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου