Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Mαύρα σύννεφα πάνω από το Ελληνικό


Του Πάνου Τότσικα από την ΕΠΟΧΗ», 1/3/2015
Στις 24 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν -μέσω του μέηλ Βαρουφάκη -οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους «δανειστές» μας σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.  Ταυτόχρονα, το ίδιο βράδυ, ανακοινώθηκε και η αναμενόμενη προ πολλού απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για  την νομιμότητα της σύμβασης για το Ελληνικό μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας Lamda Development του Ομίλου Λάτση. Σύμπτωση; Όχι βέβαια. Η προαναφερόμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου  είχε ληφθεί από τις 9 Φεβρουαρίου, κρατήθηκε όμως στο ψυγείο και σερβιρίστηκε την κατάλληλη στιγμή,  όταν έκπληκτοι διαπιστώναμε τα όσα απίστευτα είχαν συμφωνηθεί  στις Βρυξέλλες. Το «δόγμα του σοκ», στην ελληνική του εκδοχή.
 Με το κείμενο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι «δεν θα αναιρέσουμε τις ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις», ενώ σε όσους διαγωνισμούς βρίσκονται σε εξέλιξη, «θα σεβαστεί την εξέλιξη (της διαγωνιστικής διαδικασίας), σύμφωνα με τον νόμο».
 Ο παραπάνω «χρησμός»  έχει πολλαπλές ερμηνείες. Η πρόσφατη απόφαση  1183/2015 του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφαίνεται ότι όσον  αφορά την Σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ομίλου Λάτση, όλα έγιναν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και αυτό θεωρείται τελεσίδικο. Η προηγούμενη απόφαση 3800/2014, είχε αποφανθεί  ότι αυτή η Σύμβαση μπάζει από πολλές πλευρές και εν τέλει δεν προωθεί το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα, υπάρχουν μια σειρά εκκρεμότητες, σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου αμφισβητείται η νομιμότητα  όχι μόνο της συγκεκριμένης σύμβασης αλλά γενικότερα της διαγωνιστικής διαδικασίας, του ύψους του συμφωνηθέντος τιμήματος εξαγοράς της συνολικής έκτασης κ.ά.
 Ένα και μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα: H  προκήρυξη του διαγωνισμού προέβλεπε την πώληση του 70% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., ενώ το σχέδιο σύμβασης προβλέπει την πώληση του 100% των μετοχών της ίδιας εταιρίας. Ακόμη το σχέδιο σύμβασης προβλέπει την παραχώρηση άδειας καζίνο, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ.
 Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»:
«…Με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αγνοούνται μια σειρά παρανομίες της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία εξακολουθεί να παραμένει στο απυρόβλητο, αλλά και μία σύμβαση παραχώρησης που -παραμένοντας μέχρι σήμερα αδημοσίευτη- δίνει ‘γη και ύδωρ’ στη Lamda Development. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάνοντας επιλεκτική χρήση των διαθέσιμων στοιχείων, στρέφεται καταφανώς ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι το ζήτημα του ευτελούς αντιτίμου για την πώληση του Ελληνικού αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.  
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρίνει τη νομιμότητα του σχεδίου σύμβασης με βάση την πολιτικά κατευθυνόμενη αυτή απόφαση, αλλά με βάση τις αρχές του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου, οι οποίες παραβιάζονται κατάφωρα. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομικές και πολιτικές ενέργειες για να ακυρώσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού. Πρέπει να μην εγκρίνει στην Βουλή την απαράδεκτη σύμβαση με τον Όμιλο Λάτση και να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου 4062/2012 στον οποίο στηρίζονται τα καταστροφικά σχέδια για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης στο Ελληνικό και την παραλία του Αγίου Κοσμά…»
Με βάση τα παραπάνω,   θεωρούνται απαράδεκτες οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Σταθάκη  για το Ελληνικό ότι «…δεν θα διώξουμε τον επενδυτή αλλά θα επιδιώξουμε αλλαγές στους όρους παραχώρησης…». Γιατί, βεβαίως, με λιγότερα  χρόνια παραχώρησης του Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά στον Όμιλο Λάτση,  ή με ένα  μεγαλύτερο τίμημα, δεν αντιμετωπίζεται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, ένα πολεοδομικό έκτρωμα και ένα οικονομικό σκάνδαλο.
Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει μια πορεία αντιπαράθεσης , αποτρέποντας τα σχέδια του Ομίλου Λάτση για την ιδιωτικοποίηση  του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, η θα υποκύψει στις πιέσεις  ντόπιων και ξένων κερδοσκόπων- «επενδυτών» και αυτών που τους στηρίζουν.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου