Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ζητάμε την ανάκληση της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης της συναδέλφου από την ELPHO

http://somt.gr/node/4102


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266.
Με τον αγώνα μας βάζουμε τέρμα στα εργασιακά κάτεργα
Ζητάμε την ανάκληση της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης της συναδέλφου από την ELPHO (Ελληνική Φωτογραμμετρική ΕΠΕ)
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποίησε πολύωρη μαζική κινητοποίηση στα γραφεία της ELPHO (Ελληνική Φωτογραμμετρική ΕΠΕ) το περασμένο Σάββατο 28/2/2015 με αφορμή την παράνομη και καταχρηστική απόλυση εργαζόμενης συναδέλφου με πρόφαση τη «μη ικανοποιητική απόδοση», μια μέρα μετά την άρνησή της να δουλέψει τις επόμενες τέσσερις Κυριακές αδήλωτα και «μαύρα». Λόγω της παρέμβασης του σωματείου καμία από τις δύο βάρδιες εργασίας που έχει επιβάλλει η εργοδοσία της εταιρίας, δεν πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Επίσης, η εργοδοσία σκόπευε να προχωρήσει και σε νέα απόλυση εργαζόμενου η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Η κινητοποίηση είχε ευρύτερο χαρακτήρα ενημέρωσης, οργάνωσης και αγώνα των συναδέλφων εργαζομένων καθώς η εργοδοσία της ELPHO έχει δημιουργήσει ένα κάτεργο τρίμηνης διάρκειας για τις «ανάγκες» του έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων (Ψ.Υ.-ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ.)» του Υπουργείου Οικονομικών. Σκοπός της να αποκομίσει το μέγιστο κέρδος από τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση δεκάδων τεχνικών για το τρίμηνο Ιανουαρίου –Μαρτίου που διαρκεί η Α’ Φάση του έργου και για αυτό το λόγο επινόησε και χρησιμοποιεί πολλές μεθόδους:

  • Εργασία 6 ημερών την εβδομάδα, πέντε ημέρες (καθημερινές) 7ωρο και το Σάββατο 5ωρο με τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου για 580 ευρώ μικτά.
  • Πρόσληψη με σύμβαση αορίστου χρόνου και ταυτόχρονη υπογραφή του εντύπου «οικειοθελούς αποχώρησης» για τέλη Μάρτη οπότε και ολοκληρώνεται το έργο.
  • Πρόσληψη με ΔΠΥ για όσους τεχνικούς έχουν μπλοκάκι, για τις ίδιες θέσεις εργασίας. Πληρωμή «με το κομμάτι» που οδηγεί σε ξέφρενη εντατικοποίηση προκειμένου να βγει το μεροκάματο. Για τους «συνεργάτες» η εργοδοσία απαλλάσσεται από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ενώ θεωρεί ότι έχει «λυμένα» τα χέρια της όσον αφορά τη δυνατότητα απόλυσής τους στο τέλος του τριμήνου.
  • Αξιοποίηση εξωτερικών συνεργατών για εργασία «από απόσταση» (τηλεεργασία δηλαδή) στο ίδιο έργο με πληρωμή «με το κομμάτι».
  • Απαγόρευση λήψης άδειας για οποιοδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Οι εργαζόμενοι για οποιαδήποτε τυχόν απουσία από τη δουλειά υποχρεώνονται να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες δουλεύοντας εξαντλητικές απλήρωτες υπερωρίες τις επόμενες ημέρες.
  • Ζητήθηκε «προαιρετικά» από τους εργαζόμενους να εργαστούν «αδήλωτα» για τέσσερις Κυριακές ένα επιπλέον 7ωρο έναντι 30 ευρώ την ημέρα. Πρακτικά η εταιρεία θέλησε να επιβάλλει 7ήμερη εργασία.

Την κινητοποίηση «παρακολούθησε», καθόλη τη διάρκειά της, το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής που απείλησαν επανειλημμένα με σύλληψη και αυτόφωρο τους διαδηλωτές στην είσοδο της εταιρείας.

Η εργοδοσία ισχυρίστηκε ότι η εργαζόμενη απολύθηκε λόγω των «υψηλών απαιτήσεων» του έργου για τις οποίες δεν υπήρχε χρόνος να εκπαιδευτεί. Επίσης δήλωσε ότι επέβαλε την εξαήμερη εργασία προκειμένου να εργάζονται «πιο ξεκούραστα και αποδοτικά» για εφτά ώρες οι εργαζόμενοι τις καθημερινές, ενώ ταυτόχρονα οι προσλήψεις με ΔΠΥ και αμοιβή με το κομμάτι έγιναν γιατί «οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το ζήτησαν»! Αρνήθηκε τη μη χορήγηση άδειας για το τρίμηνο του έργου.

Η καταστρατήγηση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, η αξιοποίηση όποιας δυνατότητας δίνει το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για την ευέλικτη εργασία αλλά και η «εφευρετικότητα» μεθόδων για τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση των εργαζομένων δεν αποτελούν εξαίρεση ή πρωτοτυπία αλλά τον κανόνα που επιδιώκει να επιβάλει η εργοδοσία σε κάθε χώρο δουλειάς προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της.
Η εργοδοτική τρομοκρατία, η καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων, η επιχείρηση ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων και των όρων εργασίας, οι απειλές, οι εκδικητικές απολύσεις ενάντια σε όποιον αντιστέκεται είναι για μας ζητήματα που δεν θα μείνουν αναπάντητα.

Μετά από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε από το σωματείο η εταιρεία υπαναχώρησε δηλώνοντας ότι θα προτείνει στους εργαζόμενους να δηλώσουν ότι επιθυμούν να εργάζονται 5ήμερο - 8ωρο και ότι θα μετατρέψει σε κανονικές προσλήψεις τα Μπλοκάκια, δεσμεύτηκε να χορηγεί τις προβλεπόμενες άδειες, ενώ δεν αναγνώρισε ότι έχουν υπογραφεί «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και επομένως δεν ισχύουν οι σχετικές δηλώσεις.

Το «κάτεργο» που επιχείρησε να δημιουργήσει η ELPHO προορίζεται να αποτελέσει τον «οδηγό» για τον κλάδο των Μελετητικών εταιρειών που θα αναλάβουν την εκτέλεση του έργου ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου αλλά και «πρότυπο» για την εργασία στον κλάδο τα επόμενα χρόνια, αν δεν αντισταθούμε.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών δεσμεύεται να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις στην ELPHO και στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου που επιχειρούν να επιβάλουν αντίστοιχους όρους εργασίας.

Διεκδικούμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις σε σχέση με το 2009, αναπλήρωση των απωλειών της κρίσης, 5ήμερο -7ωρο -35ωρο, κανονικές προσλήψεις μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του
Με αγώνες σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία.

1 σχόλιο:

  1. Όσο υπάρχουν αφελείς συνάδελφοι που δέχονται να γίνονται "συνεργάτες" για ψηφιοποίηση με ...1,8€ το κομμάτι (μικτά) και παράλληλα υποχρεώνονται σε άνευ αμοιβής "εκπαίδευση" και υποχρεωτικές "εημερωτικές συναντήσεις" καθώς και απολύτως άπιαστους "στόχους", θα ευδοκιμούν και τα σκλαβοπάζαρα σαν το συγκεκριμένο που έχει στήσει η "ELPHO". Θέμα αντίληψης και συνείδησης όλων μας είναι το να αποδεχτούμε αυτά τα χάλια ή να τους γυρίσουμε την πλάτη και να τους αναγκάσουμε να δώσουν αμοιβή τουλάχιστον κοντά στα όρια της αξιοπρέπειας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή