Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Υπαναχωρήσεις και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη



Δυστυχώς το Σχέδιο Νόμου για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης που κατατέθηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Βουλή, εκτός από αναμφίβολα θετικές ρυθμίσεις (δωρεάν παροχή ρεύματος, φαγητού και επιδότηση ενοικίου) επιβεβαιώνει την εγκύκλιο Δεδούλη (που έχουμε ήδη αναρτήσει), όσον αφορά στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Με το άρθρο 30 επεκτείνεται δηλαδή απλά για ένα ακόμα χρόνο, το μνημονιακό πλαίσιο πρόνοιας του Βρούτση με τις προϋποθέσεις του ν.4254/2014 (12.000 μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μόνο για χρέη 3 ετών και όχι παλαιότερων). Δηλαδή αν σε μια οικογένεια δουλεύει ο ένας και ο άλλος είναι άνεργος με αποτέλεσμα να χρωστάει το ΤΣΜΕΔΕ αλλά και να μη δικαιούτε ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Υπενθυμίζουμε ότι αίτημα μας (που έχει γίνει αποδεκτό και από το ΤΕΕ) είναι περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

Το ίδιο το κυβερνητικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μιλούσε για καθολική πρόσβαση σε περίθαλψη.

"...Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό - έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες – της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη..."

Το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει είναι να επεκταθεί το δικαίωμα στη δωρεάν υγεία (όση έχει απομείνει τέλος πάντων) σε ευρύτερα στρώματα. Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει τη ρύθμιση και να την επεκτείνει.

Ο δε Υπουργός Υγείας εισάγει καινά δαιμόνια για το φάρμακο με "εισοδηματικά κριτήρια", τι άλλο θα δούμε ακόμα;

Διαβαθμισμένη συμμετοχή στα φάρμακα με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια των ασφαλισμένων προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σε πρωινές εκπομπές του ΑΝΤ1 και του Mega. 
«Θα διαβαθμίσουμε τη συμμετοχή με βάση τις οικονομικές δυνατότητες», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση, αλλά «δικαιότερη κατανομή» και πως αυτό θα γίνει για να προστατευθούν οι αδύναμοι.
Ερωτηθείς πού θα βρεθούν τα χρήματα ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι θα πληρώσουν από τους ισολογισμούς τους οι πολυεθνικές των φαρμάκων.
Επίσης, προανήγγειλε ότι εντός των ημερών θα καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, ενώ, όπως είπε, το δεύτερο εξάμηνο θα καταργηθεί και το ένα ευρώ ανά συνταγή.
Τέλος, διεύψεσε δημοσιεύματα για περικοπή στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, ενώ έκανε λόγο για «λεόντειες» συμβάσεις που έχουν γίνει με γερμανικές εταιρείες σε βάρος του Δημοσίου.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου