Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Τέλος στα «εκτός σχεδίου»


Με νόμο θα καθοριστούν χρήσεις γης σε όλη την Ελλάδα – Θεσπίζονται ειδικοί κανόνες δόμησης σε καθορισμένη ζώνη, 500-1.000 μέτρων έξω από τα εγκεκριμένα όρια των οικισμών.

Ανατροπές στην εκτός σχεδίου δόμηση αναμένονται με το καινούργιο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των πολεοδομικών μελετών και την ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο. Το νομοθέτημα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ώς το τέλος του μήνα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποκλείει τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές μέσα από τον καθορισμό χρήσεων γης στον εξωαστικό χώρο. Θα συνοδεύεται από θέσπιση ειδικών κανόνων δόμησης σε καθορισμένη ζώνη, 500-1.000 μέτρων έξω από τα εγκεκριμένα όρια των οικισμών.
Θα προβλέπεται επίσης η εκπόνηση πολεοδομικών μελετών για κάθε καλλικρατικό δήμο, που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε μια πενταετία. Με αυτές θα καθορίζονται οι περιοχές επέκτασης του σχεδίου πόλης και η βιομηχανική-βιοτεχνική ζώνη όπου θα χωροθετηθούν και τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων.
Πολεοδομικές μελέτες
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει χρηματοδοτήσει εκατοντάδες πολεοδομικές μελέτες, αλλά η διαδικασία έγκρισής τους καθυστερεί από 10 έως και 30 χρόνια! Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ασάφειες στην οριοθέτηση δασικών εκτάσεων.
Το νέο νομοθέτημα αποτελεί συμπλήρωμα του 4178/2013 και προωθείται με έμμεση υπόδειξη του ΣτΕ ώστε να μη χαρακτηριστεί αντισυνταγματικός και ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα. Η ένταξή τους στο σχέδιο αποτελεί την καλύτερη θεσμική θωράκιση και μέσα από τις δηλώσεις τακτοποίησης των αυθαιρέτων το υπουργείο -εκτός από τα έσοδα, που θα πάνε στη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού- φιλοδοξεί να σχηματίσει ακριβή εικόνα του δομημένου χώρου.
Περιορισμένη είναι πάντως η έως τώρα συμμετοχή των ιδιοκτητών για την τακτοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων. Στον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου νόμου έχουν υποβληθεί 29.513 φάκελοι, κάτι λιγότεροι από 1.000 την ημέρα, ενώ τα συνολικά βεβαιωμένα πρόστιμα ανέρχονται σε 142 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη εκδόθηκε η πρώτη ερμηνευτική εγκύκλιος του νόμου 4178 για την οποία έγραψε χθες η «Εφ.Συν.». Διευκρινίζεται ότι η 1.1.2004 είναι η ημερομηνία για τον υπολογισμό των προστίμων μόνο για χώρους με αυθαίρετη αλλαγή χρήσης και εφόσον δεν προκύπτει κάποιο παλαιότερο στοιχείο από αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα.
Οι περίπου 350.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν υποβάλει δηλώσεις με βάση τον νόμο 4014/2001 θα μεταφερθούν αυτόματα στο νέο σύστημα, αλλά αν έχουν λόγους να επισπεύσουν τη διαδικασία μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση.
Χθες εκδόθηκε υπουργική απόφαση που αφορά 26 οικοδομικές εργασίες που χαρακτηρίζονται «μικρής κλίμακας» και για τις οποίες ο ιδιοκτήτης αρκεί να καταθέσει το ειδικό έντυπο στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία μαζί με τεχνική έκθεση μηχανικού. Η έγκριση δίνεται μέσα σε δύο ημέρες. Η σχετική απόφαση εκδίδεται σε εφαρμογή του άρθρου 48 του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, στην οποία ορίζονται τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται για κάθε εργασία.
Μελέτες για έργα σε Natura
Με μια ειδική μελέτη, που υποβάλλεται υποχρεωτικά πριν από την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου ή δραστηριότητας, δίνεται το «πράσινο φως» για μια σειρά έργα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura. Αυτό προβλέπει χθεσινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, που εκδόθηκε με βάση τις κοινοτικές οδηγίες και εκκρεμούσε από το 2011.
Η διαδικασία έγκρισης της μελέτης γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέσα σε 35 ημέρες και μάλιστα ορίζεται ότι, αν δεν ολοκληρωθεί στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προχωρά η υπόλοιπη αδειοδότηση του έργου!
Προκαλεί ερωτήματα ότι επιτρέπονται και τα αιολικά πάρκα μέσα σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (!), αρκεί να προηγηθεί αναγνωριστική μελέτη πεδίου.
Της Χαράς Τζαναβάρα
Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου