Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ανισορροπίες ισχύος: Εναλλακτικές στρατηγικές για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο

10-12 Οκτωβριου 2013, Αθήνα
Ανισορροπίες ισχύος
Εναλλακτικές στρατηγικές για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο
Το προγραμμα της εκδηλωσης αρχείο pdf

Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάλυση πτυχών του σημερινού ενεργειακού μοντέλου τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς και κυρίως η επεξεργασία αριστερών εναλλακτικών στρατηγικών και πολιτικών πρακτικών.

Το σημερινό μοντέλο παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης ενέργειας οδηγεί σε αδιέξοδο. Η εξάντληση των πόρων λόγω του τρόπου εκμετάλλευσής τους καθώς και οι επιπτώσεις που δημιουργεί στο περιβάλλον το τωρινό ενεργειακό μοντέλο, που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, προκαλούν σημαντικές συγκρούσεις στην κοινωνία, μεταξύ κινημάτων και κράτους, οικονομικών συμφερόντων επιχειρηματιών και πολυεθνικών. Στην Ελλάδα, οι παρεμβάσεις της Τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) οδηγούν σε νέες αντιπαραθέσεις σχετικά με το ενεργειακό μοντέλο, καθώς, εκτός των άλλων, το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξάνεται. Παράλληλα, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας και η απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας, οι αγώνες για την ενεργειακή δημοκρατία και η γενική αμφισβήτηση του εξορυκτικού μοντέλου ανάπτυξης κινητοποιούν την κοινωνία σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο να αναζητήσει εναλλακτικές - εναλλακτικές που θα αμφισβητούν τη θέση της αγοράς ως του απόλυτου ρυθμιστή των ενεργειακών συστημάτων και θα θέτουν άλλες προτεραιότητες, πέραν του κέρδους.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν ερευνητές και ερευνήτριες, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, ακτιβιστές και ακτιβίστριες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία), καθώς και πληθώρα καλεσμένων από το εξωτερικό, από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, κινήματα, καμπάνιες, πρωτοβουλίες, από διάφορες χώρες, από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έως το Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό. Γλώσσες είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 18.30, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα. Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια, Πανεπιστημίου 52, Αθήνα. Αναλυτικές πληροφορίες στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου