Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Πολεοδομία και Δημόσια Τάξη - Αθήνα Οχυρωμένη Πόλη

Από τη Λέσχη Κατασκόπων του 21ου αιώνα
 
Στις αρχές του 1977 δύο φοιτητές της αρχιτεκτονικής σχολής του εμπ παρουσιάζουν δημόσια (σε ένα από τα τελευταία μαθήματα των σπουδών τους που λέγεται «διάλεξη») το θέμα «Πολεοδομία και Δημόσια Τάξη, Αθήνα Οχυρωμένη Πόλη». Είναι μια διάλεξη που θα προκαλέσει σκάνδαλο στη γενικά «αριστερή» (από άποψη φοιτητών και κατώτερου διδακτικού προσωπικού) σχόλη, σκάνδαλο του οποίου ο απόηχος θα αιωρείται για χρόνια στο περιβάλλον των ριζοσπαστικών φοιτητικών κύκλων του εμπ. Οι δύο φοιτητές - που η πολιτική ταξινόμηση θα τους τοποθετήσει στην κατηγορία των καταστασιακών - μιλούν για ένα θέμα ταμπού, που ακόμα και η άκρα αριστερά της εποχής δεν ήξερε, δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να ακουμπήσει: την σχέση της πολεοδομίας με την δημόσια τάξη, αλλά και την επανάσταση. Μιλούν για το «ιερό» Ιπποδάμειο σύστημα, αλλά και την «ανίερη» εξέγερση τον Δεκέμβρη του '44. Και μιλούν τεκμηριωμένα....

Το κείμενο της διάλεξης θα «χαθεί». Και θα πέσει στα χέρια ενός συντρόφου με ανορθόδοξο (πλην αντάξιο) του περιεχομένου του τρόπο. Στις μακρυές και παγωμένες νύχτες της δεκαπενθήμερης άγριας κατάληψης του εμπ στα τέλη του γενάρη του '90 (να θυμίσουμε: ενάντια στην αθώωση του μπάτσου Μελίστα νια τη δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτέζα 50 μήνες πριν, το νοέμβρη του 1985), εκεί στις φωτιές της περιφρούρησης, ένα ακόμα φορτίο «σαβούρας» από κάποιο «ανοιγμένο» καθηγητικό γραφείο θα έρθει για να καεί λίγο λίγο... Μέσα στο σωρό θα ξεχωρίσει το γκρίζο εξώφυλλο μιας δεμένης φωτοτυπημένης μπροσούρας. Είναι ένα αντίγραφο της θρυλικής διάλεξης, που σκονιζόταν τόσα χρόνια στη βιβλιοθήκη ποιος ξέρει τίνος καθηγητή της αρχιτεκτονικής. (Κάλλιο τριάντα νύχτες παγωνιάς παρά να καεί «αυτό»! ....Τί άλλο άραγε να καταστράφηκε έτσι, «κατά λάθος», χρήσιμο σε εκείνους που ξεπάγιαζαν εξτρεμιστικά;.... Πόσες φορές στην ιστορία έχουν γίνει έτσι τα πράγματα;...)

Σπάνια μια τέτοια συνάντηση «θεωρίας και πράξης»... αλλά αληθινή!

Εκδίδουμε τώρα εκείνη τη διάλεξη με μεγάλη χαρά. Είναι ένα ντοκουμέντο μιας άλλης αν και όχι και πολύ παλιάς εποχής. Το περιεχόμενο της αντέχει στο χρόνο. Χωράει επίσης στις αρμοδιότητες της Λέσχης Κατασκόπων του 21ου αιώνα: είναι και τεκμηρίωση και μνήμη μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου