Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Στήνουν φωτοβολταϊκό ρουσφέτι - Παραγωγοί φωτοβολταϊκής ενέργειας ζητούν δώρο 3 δισ. ευρώ

Του Βασίλη Γεώργα από http://www.efsyn.gr/

Παραγωγοί φωτοβολταϊκής ενέργειας ζητούν δώρο 3 δισ. ευρώ
Μετά τους Καναλάρχες που πήραν προνομιακά τις ψηφιακές συχνότητες, τώρα και άλλοι διαπλεκόμενοι απαιτούν δώρα.
Το μακρύ χέρι της διαπλοκής απλώνουν ο ένας μετά τον άλλο οι μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας σε κυβέρνηση και κόμματα διεκδικώντας «δώρα» και χαριστικές ρυθμίσεις.
Μετά τα ρουσφέτια στους καναλάρχες και τις συμφωνίες με τους εργολάβους, ακολουθούν τώρα οι fast track μεγαλοεπενδυτές των φωτοβολταϊκών που μεθοδεύουν να περάσουν φωτογραφική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), για να κερδίσουν μέχρι και 3 δισ. ευρώ. Η τροπολογία, την οποία περιφέρουν σε βουλευτές και στο ΥΠΕΚΑ, εξαιρεί από το «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών όσους φωτοβολταϊκούς σταθμούς έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.
Επιχειρηματίες του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) φέρεται να μεθοδεύουν την εξαίρεσή τους από το «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά και διεκδικούν μπόνους από 1 έως 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που υπάγονται στο καθεστώς fast track και, σύμφωνα με πληροφορίες, το... αίτημα, που διακινείται ωs σχέδιο τροπολογίας σε βουλευτικά γραφεία, έχει υποβληθεί από τους ίδιους τους επιχειρηματίες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στην αρμόδια Επιτροπή τns Βουλής. Στόxos είναι να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη.
Το σχέδιο τροπολογίας προβλέπει ότι για συγκεκριμένες επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στον νόμο για το fast track (v.3894/2010) οι επιχειρηματίες θα μπορούν να εμπορεύονται το ρεύμα στη χονδρική αγορά με τις παλιές εγγυημένες τιμές, δηλαδή με περίπου 300-350 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντί για 90 ευρώ/μεγαβατώρα που ισχύει σήμερα.
Τα θέλουν όλα
Επιπρόσθετα, οι επιχειρηματίες ζητούν την άρση κάθε εμποδίου, νομικού ή ουσιαστικού, στην υλοποίηση τns επένδυσής τους, όπως λ.χ. χρονικοί περιορισμοί των επενδύσεων, υποχρέωση δοκιμαστικής λειτουργίας των σταθμών κ.ά. Η επιχειρηματολογία πίσω από την επιδιωκόμενη ρύθμιση είναι ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα ωφελήσουν την εθνική οικονομία, καθώς η προμήθεια των υλικών, τns τεχνολογίας κ.ά. θα γίνει μέσω των τριών εργοστασίων φωτοβολταϊκών που έχουν απομείνει να λειτουργούν στην Πάτρα και στα οποία απασχολούνται περίπου 450 εργαζόμενοι. Τα εργοστάσια αυτά ανήκουν σε αυτούς που προωθούν τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα.
Το βάρος τns χρηματοδότησης ωστόσο, θα πέσει στους Ελληνες καταναλωτές, οι οποίοι έχουν ήδη φορτωθεί μέσα σε τρία χρόνια αυξήσεις 6.500% στο τέλος ΑΠΕ (από τα 30 λεπτά στα 20 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες), και ενώ ήδη οι οφειλές του Δημοσίου npos τους  παραγωγούς ρεύματος από φωτοβολταϊκά φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, με τη φωτογραφική τροπολογία επιχειρείται να δοθεί ωs «δώρο» η διαφορά των 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα μεταξύ παλιών και νέων εγγυημένων τιμών στους μεγαλοεπενδυτές.
Στην περίπτωση που «περάσει» η τροπολογία ο... λογαριασμός θα αποσταλεί στους καταναλωτές που θα πληρώνουν ετησίως 415 εκατ. ευρώ για την παραγόμενη ενέργεια, αντί για 106 εκατ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες μειωμένες τιμές. Το «δωράκι» των 260 ευρώ/μεγαβατώρα ισοδυναμεί με επιπλέον έσοδα 3 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις σε βάθος δεκαετίας (διάρκεια σύμβασης) ή με περίπου 1,2 δισ. ευρώ αν η ρύθμιση ισχύσει μόνο για τις δύο από τις τέσσερις επενδύσεις.
Στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις έχουν υπαχθεί τέσσερα φαραωνικών διαστάσεων επενδυτικά σχέδια για φωτοβολταϊκούς  σταθμούς, με συνολική ισχύ 593 MW και προϋπολογισμό 1,285 δισ. ευρώ. Η φωτογραφική διάταξη που επιχειρείται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο αφορά πιθανότατα τις δύο από τις τέσσερις επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, στο fast track έχουν ενταχθεί το 2011 και το 2012 οι επενδύσεις των εταιρειών:
Silcio Φωτοβολταϊκά, συμφερόντων Δημ. Κοπελούζου. Η επένδυση, προϋπολογισμού 248,2 εκατ. ευρώ, αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 126,82 MW σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Εχει λάβει άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ.
SPES Solaris - Solar Concept, συμφερόντων Δ. Παναγάκου, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με το περιβάλλον του Ν. Παπανδρέου. Η επένδυση αφορά τη δημιουργία 12 φ/β σταθμών συνολικής ισχύος 166,142 MW σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα κ.α. με προϋπολογισμό 332,28 εκατ. ευρώ. Εχουν εκδοθεί οι προσωρινές άδειες σύνδεσης.
«Ηλιακό Bέλος Α.Ε.», συμφερόντων τns ΔΕΗ. Πρόκειται για έργο-μαμούθ που αφορά τη δημιουργία φ/β πάρκου 200 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο Κοζάvns, με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ. Εχουν εκδοθεί δεσμευτικοί όροι σύνδεσης. Η άδεια παραγωγής εκδόθηκε στις 9/9/2011 Σεπτεμβρίου 2011.
Brite Hellas. Το επενδυτικό τns σχέδιο αφορά την εγκατάσταση σταθμού συνολικής ισχύος 100 MW στον Δήμο Προσοτσάνης (Αν. Μακεδονία-Θράκη) με προϋπολογισμό 204 εκατ. ευρώ. Η άδεια παραγωγής εκδόθηκε από τη ΡΑΕ στις 24/5/2013. Στόχος, να πωλούν το ρεύμα με τις παλιές τιμές (300-350 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και όχι με 90 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Η επίμαχη «τροπολογία»
Στο σχέδιο τροπολογίας που έχει στη διάθεση της η «Εφ.Συν.» αναφέρεται ότι:
Στο τέλος της παραγράφου 5 (α) του άρθρου 27Α του Ν. 3734/2009 όπως ισχύει προστίθενται εδάφια ως εξής: "Φωτοβολτάϊκοί σταθμοί οι οποίοι κατά την ημερομηνία ισχύος του παρόντος νόμου έχουν ενταχθεί στη Διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων του ν. 3894/2010 με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) και για τους οποίους έχει εκδοθεί Αδεια Παραγωγής από τη ΡΑΕ πριν από την 10/8/2012, εφόσον δεν έχουν συνάψει σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τον ΛΑΓΗΕ Α.Ε., μπορούν να συνάπτουν σύμβαση πώλησης κατ' επιλογήν τους είτε α) με την τιμή αναφοράς που αναγράφεται στον ανωτέρω πίνακα και αντιστοιχεί στην τιμή που ίσχυε κατά την ημερομηνία υπαγωγής τους στη Διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων, εάν υλοποιήσουν εγκατάσταση ή εγκαταστάσεις συνολικής ονομαστικής ισχύος μικρότερης ή ίσης των 60 MW ή β) με την τιμή αναφοράς που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, εάν υλοποιήσουν εγκατάσταση ονομαστικής ισχύος μεγαλύτερης των 60 ΜW.
Οι προαναφερόμενες επενδύσεις εξετάζονται σαν ενιαίο σύνολο με τα συνοδά έργα αυτών -υποσταθμοί ανύψωσης τάσης, δίκτυα κ.ά-και εξαιρούνται οιωνδήποτε αναστολών για την υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης ή άλλων που δημιουργούν εμπόδιο για την άμεση υλοποίησή τους, ενώ παρέχεται άμεση δέσμευση ηλεκτρικού χώρου, ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού του υφιστάμενου δικτύου. Για τα έργα αυτά δεν ισχύουν οι χρονικές περιοριστικές προϋποθέσεις που τίθενται στο άρθρο 27 Α παρ. 5 περ. (α) του Ν.3734/2009 για την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας ή όπου δεν προβλέπεται δοκιμαστική λειτουργία, για την ενεργοποίηση σύνδεσης των φωτοβολταϊκών σταθμών"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου