Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ανοικτή Επιστολή προς την ΤτΕ σχετικά με το «Χρονικό της μεγάλης κρίσης»

Αναδημοσίευουμε από το Facebook των Μάχιμων Μηχανικών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 4
Υπ’οψιν : Διοικήσεως Ασφαλιστικού Ταμείου,
ΝΠΙΔ , ΝΠΔΔ υπό την Διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου
Της ΤτΕ
Αξιότιμοι Κύριοι/Κυρίες,
Σας αποστέλλουμε συνημμένη την επιστολή που δημοσίευσε πρόσφατα ο ιστότοπος www.capital.gr, στην οποία απευθυνόμαστε προς την ΤτΕ, σχετικά με την εξαιρετικής σημασίας αναφορά που έκανε η απελθούσα Διοίκησή στο «Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης» , όπως αυτό δημοσιεύθηκε και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΤτΕ (www.bankofgreece.gr)
Σε αυτήν περιλαμβάνεται η σαφέστατη παραδοχή ότι «τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων όπως και των λοιπών νομικών προσώπων» δεν έπρεπε ποτέ να συμμετάσχουν στην «Οικειοθελή Ανταλλαγή Χρέους» (P.S.I.), καθώς αποτελούσαν ενδοκυβερνητικό χρέος και άρα δεν αποτελούσαν (τα Ασφαλιστικά Ταμεία) «επαγγελματίες επενδυτές-πιστωτές του Ελληνικού Δημοσίου» που θα εδικαιούντο να συμμετάσχουν.
Εξαιτίας αυτού, όπως ομολογείται απερίφραστα στο ίδιο πόνημα, «δεν υπήρξε ουδέν όφελος εκ της συμμετοχής του συγκεκριμένου ομολογιακού χαρτοφυλακίου των 16,6 δισεκ. Ευρώ» καθώς δεν έγινε δεκτό για την ισόποση διαγραφή χρέους, και άρα και εξ αυτού του λόγου (σύν επιπλέον τα περίπου 4,5 δισεκ ευρώ που απαιτήθηκαν για την ενίσχυση των Ταμείων με ομόλογα EFSF) το PSI υπήρξε πολύ λιγότερο επιτυχές από την αρχική πρόβλεψη.
Ως Δικηγορικά Γραφεία, έχουμε ήδη αναλάβει εκ μέρους Ταμείων την κατάθεση Αγωγών Αποζημιώσεως κατά της ΤτΕ στα Πολιτικά Δικαστήρια, καθώς τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, μας ενισχύουν την αισιοδοξία για την θετική δικαστική εξέλιξη, στο μέρος που αφορά τις αστικές αποζημιώσεις.
Τις επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσει μαζί σας εκπρόσωπος των γραφείων μας για μία κατ’ αρχήν συνάντηση μαζί σας, όπου θα εκθέσουμε τα επιχειρήματά μας και θα ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την ενδεχόμενη στρατηγική του Φορέα σας στο θέμα αυτό. Ιδίως σήμερα που τα Ασφαλιστικά Ταμεία της Ελλάδος, όποιας μορφής, βρίσκονται ενώπιον καθοριστικών και ιστορικών προκλήσεων για την ίδια την ύπαρξή τους.
Και εσείς ώς εκπρόσωποι των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων σας όσο κι εμείς ως δικηγόροι «συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης», έχουμε πρωτίστως ηθική υποχρέωση σε «όσους πέρασαν» αλλά και «σε όσους θα’ ρθούνε, θα περάσουν» κατά το στίχο του Εθνικού Μας Ποιητή Κωστή Παλαμά και οφείλουμε να αγωνιστούμε γιά την αποκατάσταση των αναμφισβήτητα άδικων και μάταιων ζημιών σας.
Το χρωστάμε στις μελλούμενες γενιές, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Με εκτίμηση
Γ.Κυριακόπουλος
Ακολουθεί συνημμένα η Δημόσια Επιστολή μας

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤτΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»
Μέρος 1 : Το κούρεμα των Ασφαλιστικών Ταμείων
Μέρος 2 : Η προειδοποίηση για την επερχόμενη κρίση κατά τα έτη 2008-2009
Μέρος 3ο : Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών

Κύριοι,
Διάβασα με προσοχή την όντως εξαιρετικά εμπεριστατωμένη έκδοση της ΤτΕ, για την πραγματικά «ιστορική» περίοδο που διανύσαμε την παρελθούσα 7ετία. Οι καχύποπτοι ίσως την συνδυάσουν με τον ενδεχόμενο καταλογισμό ευθυνών για τα όσα διεπράχθησαν κατά το χρονικό διάστημα της θητείας του απελθόντος Διοικητού, οι πιο κακεντρεχείς ίσως το αποδώσουν στην μη ανανέωση της θητείας του.
Επειδή θα ήταν άσκοπο και αδιάφορο για τον αναγνώστη να διαβάσει επί μακρόν αναλύσεις ενός απλού πολίτη όπως εγώ, επιθυμώ να υποβάλλω 5 ερωτήσεις προς την Διοίκηση της ΤτΕ δημοσία, και να λάβω και απάντηση με τον ίδιο τρόπο, αν είναι δυνατόν.
Μέρος 1ο : Το κούρεμα των Ασφαλιστικών Ταμείων
Στην σελίδα 107, στο Κεφ. 6.3.1, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής :
«……Όμως, το καθαρό όφελος από την αναδιάρθρωση του χρέους μετριάστηκε σημαντικά, κυρίως λόγω: ………γ) του γεγονότος ότι η μείωση της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία ή άλλοι φορείς (ύψους 16,2 δισεκ. Ευρώ), δεν οδήγησε σε μείωση του χρέους, επειδή επρόκειτο για ενδοκυβερνητικό χρέος».
Ομολογώ ότι το πρώτο μου «συναίσθημα», ήταν –ας μου επιτραπεί η γλαφυρότητα- σαν να είχα δεχθεί μια γροθιά στο στομάχι! Ισως λόγω του γεγονότος ότι εγώ προσωπικά, «μοιραία τη τύχει» έχω ασχοληθεί επιστημονικά ως Δικηγόρος-Οικονομολόγος με το θέμα των Ασφαλιστικών Ταμείων, ήδη από το 2004, πότε συμμετέχοντας σε επιτροπές (του ρηξικέλευθου Αρκά πρώην Γ.Γ.Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Κωστόπουλου), πότε ως Σύμβουλος Υπουργού (της χαλκέντερης κ. Φάνης Πετραλιά) και κυρίως ως Δ/νων Σύμβουλος της ΑΕΔΑΚ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ (που κατά τα πρόσφατα λεγόμενα του κ. Αντιπροέδρου της κυβερνήσεως κ. Βενιζέλου, κατάφερε να επιτύχει την πλήρη αποκατάσταση της ζημίας των επενδύσεων μέσω Α/Κ των Ασφαλιστικών Ταμείων μετά το PSI (εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, Κυριακή 4 Μαίου 2014), μετά το 18ο λεπτό
Φυσικά, δεν μου προξενεί καμία εντύπωση, η ψυχρότητα και ας μου επιτραπεί να πώ ο «τελεσιγραφικός» τόνος με τον οποίο περιγράφεται ο αναίτιος και παντελώς ατελέσφορος αποδεκατισμός της περιουσίας εκατομμυρίων Ελλήνων, χωρίς, όπως με λακωνική κομψότητα αποκαλύπτεται, να αποφέρει ΟΥΔΕΝ στην απομείωση του χρέους!
«Τζάμπα» λοιπόν, η περιουσιακή σφαγή; «Τζάμπα» η «φτωχοποίηση», η ερήμωση, ο εκμηδενισμός Ταμείων Κυρίας κι Επικουρικής Ασφαλίσεως, (τα οποία ειρήσθω έν παρόδω, από 1ης Ιουλίου 2014 ΔΕΝ θα έχουν πλέον ούτε τους θεσμοθετημένους από δεκαετίες κοινωνικούς πόρους για να επιβιώσουν!), Νοσοκομείων, Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Κληροδοτημάτων, κλπ);

Απευθύνω λοιπόν τα κάτωθι ερωτήματα στην ΤτΕ:
1. Το ότι «το Χρέος των Ταμείων ήταν ενδοκυβερνητικό» και άρα αποκλειόταν να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας του PSI ήταν γνωστό εκ των προτέρων ή το μάθατε αργότερα;
2. Εφ’ όσον το ξέρατε εκ των προτέρων, γιατί δεν αρνηθήκατε -κατά το (μέγιστο) μέρος που εσείς διαχειριζόσασθαν- να συμπεριληφθεί; Εσείς συμμετείχατε εξ αρχής ex officio με τις διαπραγματεύσεις με το IIF και την Τρόικα. Γιατί δεν καταστήσατε σαφές ότι η όποια ένταξη των κεφαλαίων των Ταμείων στο PSI ήταν πέρα από αυταπόδεικτα καταστροφική και ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΜΑΤΑΙΗ, αφού δεν θα επετυγχάνετο η μείωση του Χρέους;
3. Αν υποθέσουμε ότι εσείς δεν είχατε ως Κεντρική Τράπεζα την σχετική «πολιτική» αρμοδιότητα: Από όσο αντελήφθην από όλο το «Ιστορικό της Μεγάλης Κρίσεως»- εσείς διαρρηγνύετε τα ιμάτια σας per mare per terra ότι είχατε εγκαίρως ενημερώσει για την καταστροφή που έρχεται τους πάντες, ήδη από το 2004 και πάντως εντονώτατα κατά το 2008-9.
Γιατί δεν φροντίσατε, έχοντας την ευθύνη διαχείρισης του «Κοινού Κεφαλαίου», στο οποίο υποχρεωτικά επενδύονται τα διαθέσιμα (πλεονάζοντα) κεφάλαια των Ασφαλιστικών Ταμείων (α.ν. 1611/1950, ν.2216/1994, ν.3586/2007 και εσχάτως 3863/2010) σύμφωνα με το ν.2469/1997, άρθρο 15 παρ.11 υποπαρ.γ’, δηλ. άμεσα και αποκλειστικά σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, (δηλ. ομόλογα κι Εντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου), να επιλέξετε, να τοποθετηθούν υπαλλακτικά, ήδη πρίν το 2010 ή έστω και κατά τη διάρκεια της κρίσεως, αφού εσείς ΞΕΡΑΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, σε έντοκα γραμμάτια, ώστε να μην υποστούν τα Ταμεία το ανώφελο «κούρεμα»;
4. Αφού έγινε το PSI, γιατί δεν σπεύσατε, αφού είχατε όλη τη αρμοδιότητα ΚΑΙ υποχρέωση, ως διαχειριστές εκ του Νόμου ενός τεράστιου Πλούτου, που σας τον εμπιστεύθηκε η Πολιτεία διαχρονικά, ακριβώς διότι «είχατε» το τεκμήριο της «Χρηστής και Συντηρητικής Διαχείρισης», να κάνετε, αυτό που κάναμε εμείς, η εταιρεία ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, επιτυγχάνοντας αποδόσεις άνω του 120%, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος;
5. Μετά το PSI, βρεθήκατε να έχετε υπό διαχείριση στο «Κοινό Κεφάλαιο» σειρά νέων «χρηματοπιστωτικών» στοιχείων, ήτοι, ομόλογα EFSF κατά 15%, (Σαφέστατα μη υπαγόμενα στην περιγραφή «Τίτλοι Ελληνικού Δημοσίου») νέα ΟΕΔ ΒΡ. Δικαίου 31,5% και το warrant (μικρής δυνατότητας αξιοποιήσεως).
Γιατί, αφού ως ΤτΕ διενεργούσατε «απαρέγκλιτα» αυτά που απαιτούσε ο Ν.2469/97, ΔΗΛΑΔΗ «ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ» ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, γιατί δεν σπεύσατε να ρευστοποιήσετε τα ΕFSF και να αγοράζατε νέους τίτλους ΟΕΔ που εκείνη την εποχή, κι αφού πιά είχε εκλεγεί «σταθερή» κυβέρνηση, κι αφού τα νέα ΟΕΔ είχαν ΜΗΔΑΜΙΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ, λόγω των ρητρών Βρετανικού Δικαίου, ήσαν σε εξευτελιστική αγοραία αξία περί το 15-25%; Στο κάτω κάτω της γραφής, το Νόμο θα εφαρμόζατε και πάλι: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ; ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, δεν θα τα είχατε διαχειρισθεί κερδοφόρα;

Πάντως, με αυτή την πραγματικά εμπεριστατωμένη έκθεση που δημοσιεύσατε, υπάρχει αρκετό υλικό για τον προσεκτικό αναγνώστη, ώστε να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα….
Μετά τιμής
Γ.Κυριακόπουλος
Πρώην Δ/νων Σύμβουλος
ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, 2009-2013
Δικηγόρος Ζημιωθέντων Ομολογιούχων
KYROS LAW OFFICES

1 σχόλιο:

  1. Ο Σελλιανάκης τι έχει κάνει γι'αυτό? Παρόλο που έχει λάβει επιστολές από τον κ. Φιλιππίδη και άλλους ποτέ δεν έφερε το θέμα στο ΔΣ... Εγώ θα το έλεγα απιστία σε βαθμό κακουργήματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή