Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΣΜΗΒΕ για τις εξετάσεις ενεργειακών επιθεωρητών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Μ. Αλεξάνδρου 49 • Τ.Κ. 54643 Θεσ/νίκη • Τηλ.-Fax: 2310 269887 •
smhbe@smhbe.gr • www.smhbe.gr
Θεσσαλονίκη 24/09/2014
Αρ. Πρωτ.: 8247
Προς: ΥΠΕΚΑ – ΕΥΕΠΕΝ – Υπ’ όψιν Υπουργού
ΤΕΕ – Υπ’ όψιν Προέδρου κ. Χρήστου Σπίρτζη
ΤΕΕ/ΤΚΜ – Υπ’ όψιν Προέδρου κ. Πάρι Μπίλια
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΕΕ
Δ.Σ. Συλλόγων Μηχανικών Θεσ/νίκης
Σ.Μ.Τ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΕΜΔΥΔΑΣ
ΕΜΔΥΔΑΣ Κ/Μ
ΣΜΕΔΕΚΕΜ
ΠΣΔΜ-Η – Υπ’ όψιν Προέδρου κ. Θεόδωρου Παπαδόπουλου
Περιφ. Τμήματα ΠΣΔΜ-Η
ΤΜΗΜΑΤΑ Μηχανολόγων Μηχ. - Ηλεκτρολόγων Μηχ. & Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνικών Σχολών – Υπ’ όψιν Προέδρων
Θέμα: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ.
Μετά τον προσδιορισμό της 8ης Αυγούστου 2014 ως ημερομηνίας λήξης του δικαιώματος των Προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών να ενεργούν Ενεργειακές Επιθεωρήσεις και την παροχή του δικαιώματος αυτού μόνο σε όσους θα έχουν περάσει με επιτυχία τη διαδικασία εξετάσεων στο ΤΕΕ, το καταγεγραμμένο αποτέλεσμα είναι ένας πολύ μικρός αριθμός συναδέλφων (προσωρινών Εν. Επ.) να έχει προχωρήσει με συμμετοχή στη διαδικασία των εξετάσεων.
Αυτό όμως δεν προέκυψε από μόνο του, είναι το αποτέλεσμα της ανάληψης πρωτοβουλίας από πολλές συλλογικότητες (Συλλόγους μηχανικών, περιφ. Τμήματα ΤΕΕ κλπ), μεταξύ των οποίων και ο ΣΜΗΒΕ που, αντικρούοντας όλη αυτή τη «λογική» και μεθόδευση, κάλεσαν τα μέλη τους να απέξουν από μία διαδικασία που, μέσα από επι πληρωμή μαθητεία και εξετάσεις, διαχωρίζει το Δίπλωμα του Μηχανικού από το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος, ευτελίζει την εκπαίδευση που παρέχεται από τα Πολυτεχνεία και οδηγεί σε κατακερματισμό των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του μηχανικού με την ίδρυση μητρώων, όπου θα εντάσσονται τα ‘’ειδικά επαγγελματικά δικαιώματά’’ μας.
Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά ότι οι Ενεργειακές Επιθεωρήσεις δεν μπορούν να θεωρούνται από το ΥΠΕΚΑ και το ΤΕΕ ‘’ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα’’. Είναι η μοναδική περίπτωση επιστημονικού κλάδου που συμβαίνει αυτό, δηλαδή να δίνουμε εξετάσεις για διαπίστευση των επαγγελματικών και επιστημονικών μας ικανοτήτων.
Αυτή είναι η αρχή της διάσπασης των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου των Μηχανικών, καταργώντας στην πράξη τη σύνδεσή τους με τον Πανεπιστημιακό τίτλο.
Θεωρούμε ότι είναι γελοίο να μας ζητείται να εξεταστούμε σε ένα αντικείμενο που, εκτός των άλλων, αποτελεί πλέον αντικείμενο διδασκαλίας και σχετικής άσκησης στους φοιτητές ορισμένων τμημάτων Πολυτεχνείων και το οποίο, σε συνδυασμό με τη γνώση της νομοθεσίας δεν είναι τίποτε άλλο, για όσους διαθέτουν αυτή τη γνώση, από την εφαρμογή και χειρισμό ενός προγράμματος Η/Υ.
Με άλλα λόγια, είναι σαν να θεωρείται ότι όλο το Τεχνικό έργο που έχει παραχθεί μέχρι τώρα σ’ αυτή τη χώρα σε επίπεδο μελέτης – επίβλεψης και κατασκευής απαξιώνεται, θεωρώντας ότι οι αρμόδιοι μηχανικοί δεν μπορούν να επιθεωρήσουν το έργο τους.
Επειδή οι εξετάσεις των Ε.Ε., εάν τελικά δεν καταργηθούν:


1. θα αποτελέσουν για όλους τους παραπάνω λόγους την πλήρη απαξίωση και ευτελισμό όχι μόνο του Πανεπιστημιακού τίτλου αλλά και προσβολή της προσωπικής αξιοπρέπειας του κάθε μηχανικού.
2. θα αποτελέσουν το όχημα για άμεση εφαρμογή, εφ’ όλης της ύλης, της διάσπασης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών, σε συνδυασμό με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4254/2014, υπό την πίεση της επίκλησης για την ‘’προσαρμογή’’ στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
3. θα είναι η αρχή μιας σειράς πιστοποιήσεων, μέσω διαδικασίας μαθητείας και εξετάσεων επ’ αμοιβή.
Θεωρούμε ότι όλοι οι μηχανικοί πρέπει να αντισταθούμε στον πλήρη εξευτελισμό και ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη συλλογική μας στάση.
Γι’ αυτό :
ΚΑΛΟΥΜΕ
-Τη διοίκηση του ΤΕΕ να ανακαλέσει τη στάση του και τη συμμετοχή του σε όλη αυτή τη διαδικασία, που συντελεί στην εφαρμογή όλων αυτών που διαλύουν τον κλάδο.
-Τα Περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ, τους Συλλόγους και όλες τις Συλλογικότητες των Μηχανικών σε Πανελλαδικό Συντονισμό για την από κοινού αντιμετώπιση ενός προβλήματος, που, παρ’ όλο ότι μοιάζει να είναι μικρό τμήμα του γενικότερου προβλήματος του κλάδου, η έκβασή του όμως θα είναι καθοριστική και θα προσδιορίσει τις εξελίξεις, πολύ σύντομα, και στα υπόλοιπα μέτωπα που έχουμε μπροστά μας.
Αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί οι συνάδελφοι, που πλειοψηφικά ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα για αποχή από τις εξετάσεις αντιμετωπίζουν, σε σχέση με τον περιορισμένο χρόνο της παράτασης, τα διλήμματα που προβάλουν εκβιαστικά και σε συνδυασμό με το περιορισμένο επαγγελματικό αντικείμενο.
- Τους Προέδρους και Πρυτάνεις των Πολυτεχνείων & των Πολυτεχνικών Σχολών να συνδράμουν στην κατεύθυνση αυτή, απαιτώντας να καταργηθεί ο σχετικός Νόμος.
Με τιμή

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Κολότσιος

Η Γεν. Γραμματέας
Μαρία Αντωνιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου