Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Κείμενο συμπαράστασης στη Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου



Τις τελευταίες μέρες, κάτι έχει αρχίσει να κινείται, σε ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια ήταν πολιτικά και κινηματικά νεκρός: στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η άρνηση 19 δημάρχων να συναινέσουν στη διαδικασία της αξιολόγησης των υπαλλήλων καθώς και στην επανεξέταση της, προ δεκαετίας, μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, τάραξε τα νερά του μνημονιακού λήθαργου. Για πρώτη φορά, η Αριστερά που κατάφερε να κατακτήσει την εκλογική πλειοψηφία σε δήμους, λειτουργεί μπλοκάροντας τη λειτουργία του κρατικού μνημονιακού μηχανισμού αντί να αποτελεί ένα ακόμα επιπλέον γρανάζι στη λειτουργία του, όπως συνέβαινε κατά κόρον τις δυο τελευταίες δεκαετίες.
Η κίνηση αυτή ήταν προφανές ότι δεν θα έμενε αναπάντητη. Την σωρεία συκοφαντικών δημοσιευμάτων από τις ναυαρχίδες των Μνημονιακών ΜΜΕ, ακολούθησε το τελεσίγραφο του ΤΑΙΠΕΔ προς το Δήμο Χαλανδρίου, για να εγκαταλείψει τον χώρο που χρησιμοποιείται ως αμαξοστάσιο των υπηρεσιών καθαριότητάς.
Πίσω από τη συκοφαντική εκστρατεία που διεξάγεται ενάντια στο Δήμαρχο Σίμο Ρούσσο και τις «θεσμικές πιέσεις» προς τη δημοτική αρχή βρίσκονται το μπλοκ εξουσίας και τα τοπικά συμφέροντα, με τις «βαριές πολιτικές πλάτες», που λυμαίνονται την περιοχή.
Επιπλέον η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή στοχοποιείται, καθώς στηρίζεται σε μια δημοτική συνεργασία, η οποία έχει καταφέρει να συσπειρώσει το σύνολο των δυνάμεων του κινήματος, από τον αντιεξουσιαστικό χώρο μέχρι τις δυνάμεις τις οικολογίας. Ως τέτοια, αποτελεί πρότυπο για τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός μετώπου δυνάμεων που θα μπορεί να αντιμάχεται την μνημονιακή βαρβαρότητα, θα συμβάλει από τη θέση της διοίκησης για την οικοδόμηση των τοπικών κινημάτων και την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης.
Η πρωτοπόρα στάση της Δημοτικής αρχής, στο θέμα της αξιολόγησης, χαλάει το πλάνο της κυβέρνησης για την υλοποίηση των απολύσεων στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014, και βραχυκυκλώνει τις εντολές της Τρόικα. Παράλληλα με την ανυπακοή και αποχή των εργαζόμενων στο υπόλοιπο Δημόσιο από την αξιολόγηση, αναπτύσσεται ένα κίνημα που έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Η στήριξη των δυνάμεων της αριστεράς με κάθε τρόπο, αυτών των κινήσεων, αλλά και η συμβολή της στα υπόλοιπα κρίσιμα μέτωπο της περιόδου (ΕΝΦΙΑ, διαγραφές φοιτητών στα πανεπιστήμια), αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την ανατροπή της κυβέρνησης, μέσα από την κινητοποίηση του λαϊκού κινήματος. Η πρωτοφανής δικαστική απαγόρευση της αποχής της ΑΔΕΔΥ, αλλά και οι εξαγγελίες του Μητσοτάκη για παρέμβαση εισαγγελέα, πρέπει να αντιμετωπιστούν σθεναρά και αποφασιστικά, από την Αριστερά, το συνδικαλιστικό κίνημα και τον κόσμο του αγώνα.
Τέλος, η στάση της Δημοτικής Αρχής στο Χαλάνδρι, αναδεικνύει τη σημασία που έχει σήμερα για την Αριστερά και τον λαό, η ύπαρξη και η οικοδόμηση ενός πλατιού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, ώστε να υπάρχουν οι δυνατότητες για μια διέξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού. Για μας δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η άρνηση αποστολής στοιχείων για την αξιολόγηση, ξεκίνησε από τέτοια Δημοτική Αρχή, με αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά, και όχι από αυτοδιοικητικές αρχές, που παρά την αριστερή τους ταυτότητα, ταλαντεύονται ανάμεσα στη διαχείριση και την αντίσταση.
- See more at: http://aristerisymporefsi.gr/index.php/component/k2/item/105-xalandri#sthash.zgRvFbaW.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου