Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάει ενεργά στρατόπεδα εν αγνοία του υπουργείου Άμυνας

Αναδημοσίευση από εδώ. Είδες οι "πατριώτες"?
melas
Μέσα στην πρεμούρα που έχει το ΤΑΙΠΕΔ να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία, προχωρά σε πώληση ακινήτων στα οποία στεγάζονται στρατόπεδα ή είναι στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας χωρίς καν να το ρωτήσει. Το θέμα, που έχει προλάβει, εκτός των άλλων, και ενδοκυβερνητικές κόντρες, προέκυψε μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλούσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο στη θέση Κάλαθος Λίνδου στη Ρόδο και καταγγέλλοντας ότι πωλούνται ακόμη και ενεργά στρατόπεδα που βρίσκονται στην παραμεθόριο με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να βρίσκεται προ τετελεσμένων.
Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πώληση ακινήτων που είναι στην δικαιοδοσία του. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι από εδώ και στο εξής το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να λαμβάνει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου για περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων που είτε είναι ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ είτε ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν παραχωρηθεί για κάλυψη αναγκών Εθνικής Άμυνας.
Στην απάντησε που έστειλε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 16 Σεπτεμβρίου αναφέρεται ότι η Διϋπουργική Επιτροπή είχε λάβει απόφαση για τη μεταβίβαση κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακινήτου κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου εμβαδού 1.360.000 τμ στη θέση Θέρμη του νομού Θεσσαλονίκης χαρακτηριζόμενο ως στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Η απόφαση αυτή περιήλθε σε γνώση του ΓΕΑ «με τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και κατόπιν αυτού άμεσα το ΥΠΕΘΑ απέστειλε σχετική επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών (Γραφείο Υπουργού) διαβίβασε στο ΓΕΑ έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας το οποίο επιβεβαιώνει τη μεταβίβαση 1.360 στρεμμάτων του αεροδρομίου ΣΕΔΕΣ στο ΤΑΙΠΕΔ και παράλληλα ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τον Ν. 3986/2011 τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να αναμεταβιβαστούν στον προηγούμενο κύριο ή δικαιούχο.
«Σε κάθε περίπτωση τα Γενικά Επιτελεία δεν είχαν, ούτε και έχουν μέχρι σήμερα επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, για την παραχώρηση των υπόψη ακινήτων», αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας προσθέτοντας ότι «ο έλεγχος όλων των ακινήτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προς αξιοποίηση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται σε εξέλιξη με μέριμνα του ΤΕΘΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ακίνητα ιδιοκτησίας του, ή παραχωρημένα από το υπουργείο Οικονομικών για χρήση από το ΥΠΕΘΑ».
Ωστόσο «ο έλεγχος καθίσταται δυσχερής καθόσον ο Αριθμός Βιβλίου Καταγραφής που αναφέρεται ως ταυτότητα του εκάστοτε ακινήτου, χρησιμοποιείται μόνο από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αντίστοιχα το ΤΕΘΑ χρησιμοποιεί τον Αριθμό Κτηματολογίου ο οποίος δεν σχετίζεται με τον Αριθμό Βιβλίου Καταγραφής».
Ο υφυπουργός τόνισε ότι το ΥΠΕΘΑ δια του ΓΕΣ έχει ήδη στείλει επιστολές προς το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών για τα ακίνητα που έχει διαπιστώσει ότι ενώ ανήκουν ιδιοκτησιακά στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν παραχωρηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και χρησιμοποιούνται ως ενεργά στρατόπεδα, ενώ, ζητάει από το ΤΑΙΠΕΔ «την απαλοιφή τους από τον πίνακα των προς αξιοποίηση ακινήτων του χαρτοφυλακίου του».
Ο κ. Λαμπρόπουλος, μάλιστα, υπογραμμίζει ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να μεριμνήσει για την διαγραφή των υπόψη ακινήτων από τον πίνακα ακινήτων.
«Προς αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, επισημάνθηκε ότι εφεξής θα πρέπει να λαμβάνεται η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις περιπτώσεις μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ, όχι μόνο των ακινήτων ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ αλλά και των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έχουν παραχωρηθεί για την κάλυψη αναγκών Εθνικής Άμυνας», αναφέρει επίσης ο κ. Λαμπρόπουλος και εκτιμά ότι εφ΄ όσον το υπουργείο Οικονομικών υλοποιήσει τα αναφερόμενα δεν θα υπάρξει πρόβλημα πλέον.
 Ως προς το στρατόπεδο στη Ρόδο, με άλλο έγγραφό του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κάνει γνωστό ότι και στην περίπτωση αυτή το ΓΕΣ και το υπουργείο δεν είχαν λάβει επίσημη ενημέρωση και γι΄ αυτό απέστειλαν επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ με κοινοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι ενεργό και εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς και στα εν ισχύ αμυντικά σχέδια και ότι εντός αυτού στεγάζεται Μονάδα υψίστης επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Με την επιστολή το υπουργείο και ΓΕΣ ζητούν την απαλοιφή από τον πίνακα των προς αξιοποίηση ακινήτων του χαρτοφυλακίου του, του συνόλου της έκτασης του υπόψη ακινήτου και ζητούν επίσης στο εξής να λαμβάνεται υπόψη η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
«Να προστατευθεί η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων από τη μνημονιακή λαίλαπα κατά του δημόσιου πλούτου», έχουν τονίσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ζητούν να αναζητηθούν ευθύνες για το γεγονός ότι περιλήφθηκαν στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ στρατόπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου