Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Επιστολή συναδέλφου στο Σκουρλέτη για τους ενεργειακούς επιθεωρητές

Στις 30 Ιουνίου έληξαν οι άδειες των 20000 ενεργειακών επιθεωρητών και συνεχίζουν να εκδίδουν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης μόνο οι 300 οι οποίοι πιστοποιήθηκαν από το ΤΕΕ μέσω εξετάσεων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί άμεσα τους 20000 ενεργειακούς επιθεωρητές αλλά και όλους τους μηχανικούς. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης. Πρέπει να μην επιτρέψουμε το συνεχή κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων με συνεχείς πιστοποιήσεις μέσω εξετάσεων.


Έχουμε αγωνιστεί πολλά χρόνια ώστε το δίπλωμα που αποκτάει ο μηχανικός να του παρέχει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Και αυτό το καταφέραμε, κόντρα σε αυτά που ζητά η «αγορά», δηλαδή τεμαχισμένες και εξειδικευμένες μικροδραστηριότητες για τους μηχανικούς και ουσιαστικά την αποσύνδεση των σπουδών μας από τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβέρνησεων προωθούν μία «αγορά επαγγελματικών προσόντων» κόντρα στα κατοχυρωμένα βάσει του διπλώματός μας πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

Στη διάρκεια αυτής της ολοκληρωτικής διάλυσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, πληρώνουμε πανάκριβα κάποια χαμηλού επιπέδου σεμινάρια σε ιδιωτικά κέντρα και στη συνέχεια ξαναπληρώνουμε ακριβά για να εξεταστούμε ώστε να πιστοποιηθούμε, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εξασκούμε ένα μικρό κομμάτι των δραστηριοτήτων που είχαμε έως τώρα δικαίωμα να εξασκούμε.

Στην προσπάθεια αυτή οι κυβερνήσεις βρίσκουν πρόθυμο συμπαραστάτη το ΤΕΕ, το οποίο αντί να ασκεί το ρόλο του ως επιστημονικός συνεργάτης της πολιτείας, προστατεύοντας τα συμφέροντα των μελών του και ολόκληρης της κοινωνίας, γίνεται το δεξί χέρι του συστήματος με τη μετατροπή του σε φορέα πιστοποίησης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

Σήμερα οι ενεργειακές επιθεωρήσεις είναι η αρχή. Η διοίκηση του ΤΕΕ (παλιά και νέα) έχει εκφράσει τη βούλησή της ώστε σε λίγο συνολικά να ελέγχει και να πιστοποιεί ατομικά επαγγελματικά προσόντα και να κατατάσσει σε βαθμίδες ατομικού επαγγελματικού δικαιώματος τα προσόντα αυτά.

Οι περισσότεροι επιστημονικοί σύλλογοι (Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων), αλλά και άλλοι φορείς που εκπροσωπούν τους μηχανικούς, όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων στους μηχανικούς με συνεχείς πιστοποιήσεις μέσω εξετάσεων, κάλεσαν τους συναδέλφους μηχανικούς να απέχουν από την εξεταστική διαδικασία. Έτσι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών που το ΤΕΕ διενεργεί τις εξετάσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, από τους περίπου 20000 ενεργειακούς επιθεωρητές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών, έχοντας πληρώσει από 400 έως 1000 ευρώ ο καθένας για σεμινάρια, ελάχιστοι αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή την εξεταστική διαδικασία και ακόμα λιγότεροι πέτυχαν στις εξετάσεις με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν πιστοποιηθεί μέσω εξετάσεων περίπου 300 ενεργειακοί επιθεωρητές.

Καταφέραμε λοιπόν να ακυρώσουμε τις εξετάσεις στην πράξη μη αποδεχόμενοι τον τρόπο αυτό απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων. Οι αρμόδιοι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων αφουγκραζόμενοι την βούληση των συναδέλφων μηχανικών, έδωσαν 2 προσωρινές παρατάσεις στις άδειες των 20000 ενεργειακών επιθεωρητών, χωρίς βέβαια να κάνουν αυτό που ζητούν οι μηχανικοί και να ακυρώσουν τις εξετάσεις. Η τελευταία παράταση έληξε στις 30 Ιουνίου και χιλιάδες μηχανικοί να βρέθηκαν αποκλεισμένοι από τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων, χάνοντας ακόμα και αυτό το μικρό εισόδημα που μπορούσαν να έχουν. Ενώ είχε ανακοινωθεί επίσημα από τον αρμόδιο υπουργό στις 30 Ιουνίου η παράταση στις άδειές μας με μία τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο, το κλείσιμο της Βουλής για το δημοψήφισμα δεν επέτρεψε τη ψήφιση του νομοσχεδίου με την τροπολογία. Στις 25 Αυγούστου ο σημερινός υπουργός (και τότε αρμόδιος υπουργός) με μία απόφαση αποκατέστησε την αδικία δίνοντας προσωρινά μια λύση ξανανοίγοντας το ηλεκτρονικό σύστημα buildingcert. Δυστυχώς με την υπηρεσιακή κυβέρνηση κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να ξανααποκλείσουν τους μηχανικούς από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, ξανακλείνοντας το ηλεκτρονικό σύστημα στις 3 Σεπτεμβρίου. Οι προσπάθειες επικοινωνίας μας πε τον υπηρεσιακό υπουργό δεν βρήκαν ανταπόκριση. Έτσι οι 20000 Μηχανικοί Ενεργειακοί Επιθεωρητές περιμένουν σαν πρώτο βήμα να ψηφιστεί η παράταση στις άδειές τους το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια την οριστική κατάργηση των εξετάσεων.

Απαιτούμε από τη νέα κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού να δώσει ένα τέλος στη συνεχή υποβάθμιση των διπλωμάτων μας. Να δώσει ένα τέλος στη συνεχή περικοπή των κατοχυρωμένων επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και να ακυρώσει τις εξετάσεις που έχουν ήδη ακυρωθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών.

Μέχρι να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει ο νέος υπουργός να ενημερωθεί από τους ενδιαφερόμενους μηχανικούς και να αποκαταστήσει την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα των ενεργειακών επιθεωρήσεων, με μία υπουργική απόφαση, αναμένοντας να ψηφιστεί από τη Βουλή με την τροπολογία για την παράταση των αδειών μας που είχε μπεί σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο που θα ψηφιζόταν από τη Βουλή. Υπάρχουν νομοί στην Ελλάδα που δεν υπάρχει ούτε ένας Ενεργειακός Επιθεωρητής και δεν μπορούν να γίνουν τους τελευταίους 3 μήνες ούτε συμβόλαια αγοροπωλησίας ακινήτων από τους συμβολαιογράφους. Επίσης ο αριθμός των ενεργειακών πιστοποιητικών που εκδίδονται έχει μειωθεί στο 1/3 των πιστοποιητικών που εκδίδονταν μέχρι τις 30 Ιουνίου με συνέπεια την αντίστοιχη μείωση και των εσόδων του κράτους από τα ενεργειακά πιστοποιητικά, αλλά και το να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες να επιβαρύνονται με αμοιβές προς τους λίγους εναπομείναντες ενεργειακούς επιθεωρητές, τριπλάσιες από τις αμοιβές που συνηθίζονταν μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Είμαι στη διάθεσή σας να ενημερώσω τον υπουργό ή κάποιον από τους συμβούλους του για το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Ονομάζομαι Βασίλειος Κοντοπίδης, είμαι Πολιτικός Μηχανικός, το email μου είναι kontopidis@ath.forthnet.gr και το κινητό μου είναι 6977585606.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου