Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Συστάθηκε επιτροπή για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ



Από το Ίσκρα

Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του παντελώς αναξιόπιστου πλέον Αλ. Τσίπρα, ανοιχτό παραμένει το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει από την απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειαςΓ. Γκόλια να συστήσει επιτροπή η οποία θα επιφορτιστεί με το έργο της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ για το θέμα. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των προβλέψεων της συμφωνίας με τους δανειστές, που συνομολόγησε ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε από κοινού με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ. Όπως προκύπτει από την απόφαση αυτή, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τους δανειστές για εγκατάλειψη της ιδιωτικοποίησης – το αντίθετο, μάλιστα…

Ειδικότερα η απόφαση που αναρτήθηκε στη διαύγεια προχθές έχει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου και αφορά στη σύσταση επιτροπής με "αντικείμενο άμεσης προτεραιότητας την οργάνωση, το συντονισμό και την εποπτεία της επιτυχούς διεκπεραίωσης της υποχρέωσης της Ελληνικής Πολιτείας για τη διερεύνηση της "Ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ ή εκπόνησης εναλλακτικού ισοδύναμου σχεδίου", όπως αυτό προσδιορίζεται στο άρθρο 4.3 μέρος Γ του Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94/Α/14-09-2015). Επίσης, έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η οργάνωση και η διενέργεια των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους λοιπούς θεσμούς, όπως προσδιορίζεται στο Μνημόνιο Κατανόησης”.

Στην ομάδα εργασίας, η οποία δημιουργήθηκε τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, προβλέπεται να συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας ενέργειας Απόστολος Αλεξόπουλος, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, η προϊστάμενη της ΓΔ Ενέργειας του υπουργείου καθώς και η προϊστάμενη της διεύθυνσης ΑΠΕ του υπουργείου.

Αυτή η ομάδα εργασίας λοιπόν, όπως ρητά αναφέρει η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού καλείται να εκπονήσει και να συζητήσει με τους εταίρους και δανειστές το εναλλακτικό ισοδύναμο σχέδιοπου θα αντικαταστήσει την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

Ο ΑΔΜΗΕ, θυμίζουμε, είναι η 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, η οποία έχει στην κυριότητά της και διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Θυμίζουμε ότι για την εταιρεία των δικτύων υπήρχε παλαιότερα σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία η οποία είχε φτάσει μέχρι και το στάδιο της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, που όμως πάγωσε από τον πρώην υπουργό ΠΑΠΕΝ και νυν επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ωστόσο, στην τελευταία συμφωνία με τους δανειστές και στο τρίτο μνημόνιο παρέμεινε ως όρος η υποχρέωση για ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή ή παρουσίαση εναλλακτικά ενός ισοδύναμου σχεδίου. Επισημαίνεται ότι αντικείμενο της ομάδας εργασίας, όπως αναφέρει και η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού είναι ακριβώς η οργάνωση και η διενέργεια συζητήσεων με την ΕΕ και τους λοιπούς θεσμούς για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ ή της εκπόνησης εναλλακτικού ισοδύναμου σχεδίου. Δηλαδή με βάση την απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού, επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την ΕΕ και τους δανειστές για την αποφυγή της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, όπως υποστηρίζεται από τον Αλ. Τσίπρα, τον πρώην υπουργό ΠΑΠΕΝ Π. Σκουρλέτη και άλλα στελέχη του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια εμπαιγμού του ελληνικού λαού ενόψει των εκλογών.

1 σχόλιο:

  1. Στην προεκλογική εκστρατεία, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονταν ότι απέτρεψε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Είναι ψέμα.

    Ο Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94, 14-08-2015) (δηλαδή το 3ο μνημόνιο) αναφέρει :
    Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές: α) θα λάβουν μη αναστρέψιμα μέτρα (συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας, ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο, με ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επενδύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και σε συμφωνία με τους θεσμούς για την επίτευξη πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ (βασικό παραδοτέο).

    Δηλαδή η ιδιωτικοποίηση παραμένει ως πρώτη επιλογή ενώ η όποια εναλλακτική θα πρέπει να περιλαμβάνει τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων (ΑΔΜΗΕ) από τη ΔΕΗ.

    Με απλά λόγια : τα δίκτυα σταματούν να είναι ιδιοκτησία της ΔΕΗ και γίνονται ιδιοκτησία τίνος ;;;

    Η δήθεν εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους θεσμούς δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά. Γιατί;
    Όσα διαρρέουν στον τύπο κάνουν λόγο για επαναλειτουργία του πρώην ΔΕΣΜΗΕ (λειτουργία αγοράς και συστήματος) και την παραμονή των παγίων στη ΔΕΗ.

    Όμως το 3ο Μνημόνιο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει τέτοια περίπτωση.
    Η μόνο εναλλακτική που θα αποδέχονταν το 3ο Μνημόνιο, είναι η εξαγορά από το Ελληνικό Δημόσιο του ΑΔΜΗΕ και η ίδρυση νέας ΑΕ Δημοσίου, εκτός ομίλου ΔΕΗ.
    Με τι κεφάλαια;
    Δουλευόμαστε ;

    Προφανώς τα περί μη πώλησης του ΑΔΜΗΕ είναι άλλο ένα ψέμα στα τόσα που έχει πει κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Επειδή οι προθεσμίες τρέχουν (Οκτώβριος του 2015) η υπηρεσιακή κυβέρνηση ήδη συγκρότησε και τη σχετική επιτροπή για την πώληση. Για να μη χάνει χρόνο η κυβέρνηση της αριστεράς-β' ευκαιρία ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή