Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

To ETAA κλείνει το... μάτι στον ΟΔΔΗΧ

Από τη Σκύλλα της Άττικα, στη Χάρυβδη των ρέπος. Πηγή: http://www.capital.g....asp?id=2248879

Καταφατική αναμένεται να είναι η απάντηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (ΕΤΑΑ) στην πρόταση του ΟΔΔΗΧ και του Υπουργείου Εργασίας να καταθέσει ένα μέρος ή όλα τα ρευστά αποθεματικά του σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας στην προοπτική της επένδυσής τους σε κρατικά ρέπος.
Καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr στο ΕΤΑΑ αναφέρουν πως ο κλάδος των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) εξετάζει στα σοβαρά να επενδύσει από 50 μέχρι… 200 εκατ. ευρώ από τα συνολικά ρευστά αποθεματικά του ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο εξετάζει να κάνει και ο κλάδος των ιατρών (ΤΣΑΥ), επενδύοντας 50 έως 100 εκατ. ευρώ με τον ίδιο τρόπο, ενώ για τον κλάδο των νομικών (ΤΑΝ) ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα, μιας και ελάχιστα ρευστά διαθέσιμα.

Συνεπώς, το ΕΤΑΑ θα μπορούσε να επενδύσει από 100 έως 300 εκατ. ευρώ σε κρατικά ρέπος, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το βασικό πρόβλημα για το ΕΤΑΑ, πέρα από οποιοδήποτε ρίσκο μιας τέτοιας επένδυσης είναι πως τα ρευστά διαθέσιμα αυτά ύψους 300 εκατ. ευρώ προορίζονταν να στηρίξουν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Attica Bank, η οποία εκκρεμεί.

Συνεπώς, εάν τα ρευστά διαθέσιμα του ΕΤΑΑ επενδυθούν σε κρατικά ρέπος, δεν θα μπορούν να στηρίξουν την ΑΜΚ της Attica Bank.

Η λύση που εξετάζεται από το ΕΤΑΑ, σ’ αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να χρησιμοποιηθούν για την εν λόγω ΑΜΚ τα κεφάλαια του ΕΤΑΑ τα οποία βρίσκονται σήμερα σε προθεσμιακή κατάθεση στην Attica Bank (περίπου 200 εκατ. ευρώ). Η προθεσμιακή αυτή κατάθεση λήγει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το Μάιο του 2015. Συνεπώς τότε θα μπορούσε να στηρίξουν την ΑΜΚ της Attica Bank.

Έτσι το ΕΤΑΑ θα στήριζε άμεσα την κίνηση του ΟΔΔΗΧ και της ΤτΕ –από την επιτυχία της οποίας εξαρτάται σε ένα βαθμό και αποφυγή ενός «πιστωτικού γεγονότος» σε βάρος της Ελλάδας- και, σε δεύτερο χρόνο θα στήριζε την Attica Bank.

Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν, πως ο ΟΔΔΗΧ έχει προσφέρει ατύπως στο ΕΤΑΑ αλλά και σε όλους τους ασφαλιστικούς φορείς ένα επιτόκιο μεγαλύτερο από εκείνο που προσέφερε επισήμως στις 17 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ προσφέρει στις διοικήσεις των ασφαλιστικών φορέων ατύπως ετήσιο επιτόκιο 2,4% αντί του 2,2% που πρόσφερε στην επίσημη πρόταση του πριν σχεδόν είκοσι μέρες, σημειώνοντας πως τα κρατικά ρέπος θα ήταν χρήσιμο να συνάπτονται ανά δεκαπέντε ημέρες για τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015.

Η διοικούσα επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ έχει ήδη συνεδριάσει μία φορά με θέμα την πρόταση του ΟΔΔΗΧ. Οι διοικούσες του ΤΑΝ και του ΤΣΑΥ αναμένεται να συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΑ, εκτιμάται από στελέχη του, ότι θα συνεδριάσει νωρίτερα από την 20η Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου