Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Τα αποθεματικά – διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ είναι για τους ασφαλισμένους και όχι για το τοκογλυφικό χρέος


Δεν είναι η πρώτη φορά που τα αποθεματικά – διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ μπαίνουν στο μάτι εκμετάλλευσης από τις κυβερνήσεις ή από συμφέροντα. Μόλις τρία χρόνια πριν εξαφανίστηκαν τα μισά αποθεματικά του (περίπου 2 δις €) από το ληστρικό PSI (που τελικά “κούρεψε” μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι το χρέος), συνολικά 430 εκατ € έχουν δώσει οι διοικήσεις του στη “μαύρη τρύπα” της Άττικα (ενώ εκκρεμούν και άλλα), άγνωστο ακόμα πόσα σε άλλες επισφαλείς τοποθετήσεις. Κάθε φορά που γινόταν αφαίμαξη των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς για τους οποίους προορίζονται, οι συνέπειες για τους μηχανικούς ήταν καταστροφικές. Οι συνεχείς αυξήσεις των εισφορών, οι μειώσεις των συντάξεων και οι περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, ήταν το άμεσο αντίκτυπο της αφαίμαξης των αποθεματικών για να κλείσουν άλλες τρύπες.
Σύμφωνα με τους Νόμους 2216/94 και 2469/97, τα διαθέσιμα, πλην ταμειακής διαχείρισης, κεφάλαια των δημόσιων οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων, τα μη επενδυόμενα μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος (μια ιδιωτική Τράπεζα υπό τον άμεσο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), εκεί όπου βρίσκεται και η πλειοψηφία των αποθεματικών του Ταμείου μας (όπως και όλων των Ταμείων) σε μια διαχείριση που κανείς δεν την ελέγχει. Ένα μικρό μέρος τους -για να καλύπτονται οι τρέχουσες υποχρεώσεις των Ταμείων, όπως οι συντάξεις- βρίσκονται σε καταθετικούς λογαριασμούς (διαθέσιμα). Οι Νόμοι αυτοί πρέπει να καταργηθούν.
Μας ανησυχεί πολύ η πρόθεση της νέας Κυβέρνησης -δια των αρμοδίων υπουργών της- να μετατρέψουν τα διαθέσιμα αυτά σε ρέπος. Τα αποθεματικά αυτά προήλθαν από την πληρωμή, με μεγάλη δυσκολία από τους μηχανικούς, των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν έστω και αυτή την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάποια σύνταξη. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει η αρνητική πείρα που περιγράψαμε παραπάνω και όταν η πλειοψηφία των συναδέλφων αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές της και δεν τυγχάνει καμίας παροχής από το Ταμείο (απαλλαγή από εισφορές, ταμείο ανεργίας κλπ).
Καταγγέλουμε κάθε απόπειρα οικονομικού στραγγαλισμού της νέας κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά την καλούμε α) να μην αποδεχτεί ένα ληστρικό χρέος που δημιουργήθηκε σε βάρος μας και β) να φορολογήσει επιτέλους αυτούς που ζουν σε βάρος της κοινωνίας και όχι να εξοντώσει τους εργαζόμενους και τα Ταμεία – όπως έκαναν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.
Τα Δ.Σ. του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και τη Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ οφείλουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να διαφυλάξουν την όποια περιουσία μας έχει απομείνει και να αρνηθούν την αφαίμαξη των αποθεματικών μας.
Καλούμε την Δ.Ε του ΤΕΕ να αρνηθεί την μετατροπή διαθέσιμων πόρων του ΤΣΜΕΔΕ με τα οποία πληρώνονται οι συνάξεις των ασφαλισμένων σε ρέπος ή ότι άλλο ενέχει ρίσκο απώλειας  πόρων υπό τις παρούσες συνθήκες, και με την τοποθέτησή της αυτή να δείξει στους Μηχανικούς ότι το ΤΕΕ θα ξαναρχίσει να παίζει το ρόλο που πρέπει, δηλαδή δίπλα στους Μηχανικούς και όχι απέναντί τους.
Κυρίως όμως καλούμε όλους τους συναδέλφους Μηχανικούς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να υπερασπιστούν αυτά που με τόσο κόπο καταβάλουμε για την ασφάλισή μας και να διεκδικήσουμε επιτέλους τα αυτονόητα δικαιώματα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου