Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

ΣΜΤ: ψήφισμα για τις απολύσεις στο ΔΕΣΦΑ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΕΣΦΑ





Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την απαράδεκτη απόλυση τριών εργαζομένων από την Διοίκηση του ΔΕΣΦΑ. Οι απολύσεις μάλιστα αυτές ήρθαν μετά από την κατάθεση των αιτημάτων του Σωματείου για μισθολογικά και εργασιακά θέματα αλλά και για να καλυφθούν οι επιλογές της Διοίκησης απέναντι στην αυστηρή κριτική που άσκησαν οι εργαζόμενοι για τις συνέπειες και τη διαχείριση της κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκαν στο ΔΕΣΦΑ πριν από τρείς μήνες και που είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές αλλά και διαρροές των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. Από την πρώτη στιγμή η Διοίκηση του ΔΕΣΦΑ ισχυρίστηκε στους εργαζομένους πως ανέθεσε σε «εξειδικευμένους συμβούλους», το έργο της αποκατάστασης των μεγάλων ζημιών που αυτή προκάλεσε μεταξύ των οποίων και οι διαρροές που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων της. Και μάλιστα το έργο το ανέθεσε στους ίδιους συμβούλους που εδώ και περίπου τρία χρόνια έχουν αναλάβει το έργο της ισχυροποίησης της ασφάλειας του συστήματος από κυβερνοεπιθέσεις !

Η πραγματικότητα φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τις δικαιολογίες της Διοίκησης.

Οι εργαζόμενοι «κλειδώθηκαν» εκτός συστημάτων και απλώς εκτελούσαν οδηγίες και εντολές των «εξειδικευμένων» συμβούλων . Και ενώ συνέβαλαν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους υποδεικνύοντας τα λάθη τις παραλείψεις την ολιγωρία και τις αστοχίες των «εξειδικευμένων», η Διοίκηση για να καλύψει τις δικές της επιλογές που είχαν σαν συνέπεια τα κενά ασφαλείας προχώρησε στην εκβιαστική απόλυσή τους.

Είναι πια ολοφάνερο πως από την εποχή που το ΤΑΙΠΕΔ με εντολή των αστικών κυβερνήσεων, επέτρεψε την εξαγορά του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ από ιδιώτες, μόνος ζημιωμένος είναι οι εργαζόμενοι και οι λαϊκοί καταναλωτές. Οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν έλυσαν το πρόβλημα της υποστελέχωσης του με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ το τελευταίο διάστημα αξιοποιεί το «διευθυντικό δικαίωμα» όλο και πιο συχνά ενάντια στους εργαζόμενους. Λόγω της «διαχείρισης» της πανδημίας αναγκάστηκαν εργαζόμενοι να κοιμούνται στο νησί της Ρεβυθούσας και στις εγκαταστάσεις στο Πάτημα, ενώ γενικεύεται η πρακτική του διαχωρισμού των συναδέλφων με «οικειοθελή» παροχή αυξήσεων που δεν κατοχυρώνονται ενιαία για όλους τους εργαζόμενους μέσω της Εταιρικής ΣΣΕ.

Έχουν πάρει αέρα τα πανιά των εργοδοτών, ειδικά και μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Αντίστοιχες διώξεις εργαζομένων με διάφορα προσχήματα γενικεύονται στους ενεργειακούς ομίλους. Αυτές οι πρακτικές είναι τα απότοκα των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης στον κλάδο της Ενέργειας.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών χαιρετίζει την αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στo ΔΕΣΦΑ και τους εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας.

Ο δίκαιος αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, αγώνας που πρέπει να στοχεύει τον πραγματικό ένοχο που ευθύνεται για αυτή την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς μας και που είναι η στήριξη του κεφαλαίου απ’ την πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Είναι αγώνας όλων για την κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο ύψος των αναγκών μας, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

· Να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις

· Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών, που προορίζονται για να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες. Ρεύμα, ενέργεια, καύσιμα δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό και όχι στις εταιρείες.

· Τιμές προσιτές για όλο το λαό σε ρεύμα, ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα.

· Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργειαΚανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού. Κρατική πολιτική για το δικαίωμα στη στέγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου