Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Εκλογές ΠΣΔΑΤΜ: Συσπείρωση Αριστερών Τοπογράφων




ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ 2022

Οι εκλογές του Συλλόγου γίνονται σε ένα σκοτεινό σκηνικό. Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε σειρά αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό σενάριο για τον ερχόμενο χειμώνα, για τους εργαζομένους και την νεολαία. Καθημερινά καινούργια σκάνδαλα παρουσιάζονται, με πιο πρόσφατα και σημαντικά αυτά του «κορακίου» Πάτση, καθώς και αυτό των παρακολουθήσεων – υποκλοπών. Συνολικά, η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια νεοσυντηρητική επίθεση σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας: στο εισόδημά μας, στον περιορισμό στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, στην δραματική μείωση του ελεύθερου χρόνου μας.

Οι κυβερνητικές δηλώσεις λοιπόν περί σταθερότητας κι ανάπτυξης, γίνονται την στιγμή που ο λαός δοκιμάζεται κάτω από τις πολιτικές λιτότητας, τη συνύπαρξη υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αλλά και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, της εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτόν και της στήριξης στην επιβολή κυρώσεων, σε όλα τα επίπεδα. Τάζουν πάλι «χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς» δηλαδή επιδόματα – ψίχουλα για τους εργαζομένους και τη νεολαία. Για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα λαϊκά ξεσπάσματα, η κυβέρνηση της ΝΔ οξύνει την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιχειρώντας να τρομοκρατήσει όσους αγωνίζονται, αλλά και να συσπειρώσει το αντιδραστικό της ακροατήριο. Προσπαθεί να εφαρμόσει το νόμο Χρυσοχοΐδη για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, που μπλοκαρίστηκε στην πράξη με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Δεν μπορεί να υπάρξει προστασία του λαϊκού εισοδήματος απέναντι στον πληθωρισμό χωρίς αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τους δείκτες του. Δεν μπορεί να υπάρξει προστασία των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στις καταχρηστικές και αισχροκερδείς ανατιμήσεις στις τιμές παροχής ρεύματος, χωρίς πλαφόν στις τιμές του, χωρίς κατάργηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας, χωρίς αξιοποίηση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων που έκλεισαν, χωρίς εθνικοποίηση της ΔΕΗ. Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιώδης βελτίωση της ζωής της τεράστιας κοινωνικής πλειοψηφίας, χωρίς να αμφισβητηθεί ότι οι ταξικά μονομερείς πολιτικές της ΟΝΕ και της ΕΕ είναι μονόδρομος. Ο μόνος δρόμος δεν μπορεί να είναι άλλος από την μέγιστη δυνατή ενότητα και αλληλεγγύη των πληττόμενων από αυτή την σκληρά νεοσυντηρητική αυταρχική πολιτική.

Στο χώρο της εκπαίδευσης υλοποιείται η πολιτική διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα, μέσω της ρύθμισης που ψηφίστηκε στα τέλη του 2020, με βάση ευρωπαϊκή οδηγία εξισώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΕΙ με αυτά των αποφοίτων κολεγίων, ξεκινώντας από το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Οι παραπάνω ρυθμίσεις εξισώνουν προγράμματα σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα προς τα κάτω και πλήττουν τα εργασιακά δικαιώματα των μισθωτών και οιονεί μισθωτών μηχανικών και τεχνικών. Στην ίδια κατεύθυνση του κατακερματισμού επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων επιδρούν οι καταρτίσεις, οι πιστοποιήσεις, τα ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα, τα σχετικά μητρώα, ο πολλαπλασιασμός των πρακτικών ασκήσεων, κ.ά. Έχει ήδη διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά εργασίας, και των μηχανικών, ένα πλήρως κατακερματισμένο πεδίο, τόσο κάθετα (απόφοιτοι ΑΕΙ, απόφοιτοι ΤΕΙ, απόφοιτοι Κολλεγίων, κ.ά.), όσο και οριζόντια (πολλαπλές νέες ειδικότητες μέσω της αναγνώρισης διαφορετικών κύκλων σπουδών του εξωτερικού). Οι διαφορετικές ταχύτητες και διαδικασίες πρόσβασης σε κατακερματισμένα επαγγελματικά δικαιώματα πλήτει τα δικαιώματα όλων όσων προσπαθούν να ζήσουν από την δουλειά τους στον κλάδο των μηχανικών/τεχνικών και απλά προσφέρει στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες τον φθηνότερο εργαζόμενο με τα χαρακτηριστικά που θέλουν για το επιμέρους έργο που θέλουν, σε μια ελαστικοποιημένη και συγκεντροποιημένη αγορά εργασίας. Για την υλοποίηση των παραπάνω, κι όχι βέβαια για την «πάταξη της ανομίας» η πανεπιστημιακή αστυνομία παρατάχθηκε έξω από τα πανεπιστήμια του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, ενώ με συνοδεία πάνοπλων ΜΑΤ περιοδεύει εντός του ΑΠΘ. Απαιτούμε την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας καθώς και την απόσυρση όλων των νομοθετημάτων εξίσωσης των κολεγίων με τα διπλώματα των μηχανικών.

«Αναβάθμιση» και «εκσυγχρονισμός» για ποιόν?

Με διαδικασίες express ψηφίστηκε ο αντιπεριβαλλοντικός «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» που δεν προστατεύει το περιβάλλον από τις επιπτώσεις που μπορεί να του προκαλούν διάφορες επενδύσεις, αλλά προστατεύει τις επενδύσεις από τις επιπτώσεις που μπορεί να τους προκαλεί το αίτημα προστασίας του περιβάλλοντος. Προβλέπεται ότι πλέον όχι μόνο η εκπόνηση των περιβαλλοντικών μελετών αλλά και ο έλεγχός τους θα μπορεί να διεκπεραιώνεται από ιδιώτες, οι οποίοι θα πληρώνονται από τον επενδυτή και οι οποίοι θα αναλαμβάνουν τον έλεγχο πληρότητας και τον ενδελεχή έλεγχο της περιβαλλοντικής μελέτης, την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση, την σύγκλιση του αρμόδιου κεντρικού συμβουλίου όταν προβλέπεται και την σύνταξη του σχεδίου Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, την οποία θα καλείται η δημόσια διοίκηση να επικυρώσει εντός συγκεκριμένης στενής χρονικής προθεσμίας. Τροποποιείται ο νόμος πλαίσιο για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και προστίθενται «περιθώρια ευελιξίας και ανάδρασης», ώστε σχέδια που υπάγονται στο κατώτερο επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού, να μπορούν να τροποποιούν προβλέψεις του ανώτερου χωροταξικού επιπέδου σχεδιασμού. Τροποποιούνται τα προεδρικά διατάγματα προστασίας εκτεταμένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας (εμπορικό τρίγωνο, Ψυρρή, Μεταξουργείο). Το Υπουργείο επιχειρεί να «αναβαθμίσει» τις περιοχές αυτές με την προώθηση της πλέον πρόσφατης μορφής πολεοδομικού εξευγενισμού η οποία προέκυψε στην Αθήνα, την τουριστικοποίηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση συντελούν διάφοροι σύγχρονοι σχεδιασμοί, όπως το Ελληνικό, ο Μεγάλος Περίπατος και η μεταφορά των Υπουργείων στο «κυβερνητικό πάρκο» στην ΠΥΡΚΑΛ. Ενδεικτικά ακόμα τα όσα συμβαίνουν στα Εξάρχεια. Με τις απειλές των ΜΑΤ επιχειρείται μια απροκάλυπτη επιχείρηση «εξευγενισμού της περιοχής» μέσω έργων όπως ο σταθμός του μετρό στην πλατεία κι η σχεδιαζόμενη ανάπλαση στον λόφο του Στρέφη, με σκοπό να αλλάξει πλήρως τον χαρακτήρα της περιοχής. Το έργο αυτό πρέπει άμεσα να σταματήσει, καθώς αναδεικνύεται ότι καμία σχέση δεν έχει με την διευκόλυνση του κοινού και των κατοίκων, αλλά αντίθετα είναι αποκλειστικά μια ακόμα προσπάθεια για την πειθάρχηση μια γειτονιάς στη λογική «νόμος, τάξη, κέρδος». Αντίστοιχα, η εταιρεία Αττικό Μετρό Α.Ε δεν έχει λάβει ούτε ένα μέτρο για την ασφάλεια των εργαζομένων στο εργοτάξιο και δεν έχει παραχωρήσει σε πλήρεις μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις .

Κτηματολόγιο:

Οι μελέτες Κτηματογράφησης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη οδεύουν στην ολοκλήρωσή τους. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η μετατόπιση του κόστους των μελετών από υποχρέωση του κράτους σε υποχρέωση του πολίτη, με αποτέλεσμα και λόγω της οικονομικής κρίσης, το μικρό ποσοστό υποβολής δηλώσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας. Παράλληλα αυτό μαζί με τις συνεχείς αλλαγές της δασικής νομοθεσίας και των δηλώσεων που υποβάλει λόγω αυτών η Δ/νση Δασών, που έχουν σαν συνέπεια τις διορθώσεις ξανά και ξανά των δικαιωμάτων, καθώς και η μη ολοκλήρωση της χάραξης του αιγιαλού στο μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής της χώρας, κινδυνεύει να οδηγήσει σ’ ένα κτηματολόγιο ελλιπές & σε κάποιες περιπτώσεις λανθασμένο λόγω των συνεχών μεταβολών και διορθώσεων.

Ταυτόχρονα τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης των διαφόρων σταδίων οδηγούν τους εργαζόμενους συναδέλφους να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας. Υπερεργασία, δώδεκα μισθοί πείνας, κατάργηση της υπερωρίας. Η πολιτική της Κτηματολόγιο απέναντι στις αναδόχους κοινοπραξίες τις οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό που αυτόματα μεταφέρεται στους εργαζόμενους με καθυστερήσεις μισθών, επαναδιαπραγματεύσεις συμβάσεων ή και απολύσεις.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στα λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία. Οι ουρές κι η ελλιπής εξυπηρέτηση των πολιτών δημιουργούν τριτοκοσμικές καταστάσεις. Οι αιτούμενες δε διορθώσεις γίνονται με μεγάλες μη αιτιολογημένες καθυστερήσεις. Το καθεστώς τρομοκρατίας που δημιουργούν αγωγές slapp κατά υπαλλήλων και η μεθοδευμένη είσοδος ιδιωτών, καταγγέλλονται από το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ), αλλά τις ζούμε και ως επαγγελματίες. Η κυβέρνηση ψάχνει λύσεις με ιδιώτες που υποκαθιστούν τους δημοσίους υπαλλήλους. Διαπιστευμένοι δικηγόροι που, ύστερα από κυβερνητική απόφαση, αναλαμβάνουν να ελέγχουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ σύντομα θα ενταχθούν στο σύστημα και ιδιώτες μηχανικοί. Αν δεν γίνουν παρεμβάσεις για ενίσχυση του προσωπικού είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω γίνονται προσχεδιασμένα ώστε να φέρουν την κοινωνία απέναντι στους εργαζόμενους και το Ελληνικό Κτηματολόγιο, με στόχο μία από τις πλουσιότερες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου να καταλήξει σε χέρια ιδιωτών.

Παράλληλα δεν υπάρχουν προδιαγραφές για τις «συμβατότητες» με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι που υπογράφουμε τοπογραφικά αναλαμβάνουμε αστικές και ποινικές ευθύνες που δεν μας αναλογούν και κινδυνεύουμε από κάθε κακόπιστο τρίτο με αγωγές και μηνύσεις όπου θα πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.

Πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο

Το θέμα του «διαπιστευμένου μηχανικού» διατηρείται ζεστό θέτοντας δύο κυρίως ζητήματα:

Την δυνατότητα καταχώρησης και μεταβολής της Κτηματολογικής βάσης από ιδιώτες.

Τα «εξειδικευμένα» προσόντα του διαπιστευμένου μηχανικού.

Δηλαδή σοβαρά ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά, αντίθετα όμως η πολιτική της πλειοψηφίας των παρατάξεων του συλλόγου είναι σε αντίθετη κατεύθυνση. Το απερχόμενο ΔΣ από τις πρώτες συνεδριάσεις του υιοθέτησε με ισχνή πλειοψηφία τον «Κώδικα Επαγγελματικών Προσόντων για τους Διαπιστευμένους Τοπογράφους Μηχανικούς για το Κτηματολόγιο (Code of Professional Qualifications for Property Surveyors)». Σύμφωνα με αυτόν επικυρώνεται η άποψη ότι η διαπίστευση θα είναι μέθοδος αποκλεισμού ενός μεγάλου τμήματος του κλάδου από το κτηματολόγιο. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τα βασικά κριτήρια που μπαίνουν σύμφωνα με αυτό τον κώδικα για την αναγνώριση κάποιου ως διαπιστευμένου τοπογράφου και είναι:

Προϋπηρεσία κάποιων χρόνων στο κτηματολόγιο

Εξετάσεις

Ελάχιστη απασχόληση τον προηγούμενο χρόνο στο κτηματολόγιο

Με άλλα λόγια οι νέοι συνάδελφοι θα είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν για χρόνια σαν μαθητευόμενοι χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα πάρουν τη διαπίστευση αφού θα υπάρχει ο φραγμός των εξετάσεων ενώ ακόμα κι αν κάποιος τα καταφέρει θα κινδυνεύει να τη χάσει ανά πάσα στιγμή, αν για ένα χρόνο δεν (πολύ)ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική όχι μόνο για τους μισθωτούς που θα πρέπει να εργάζονται σαν ανειδίκευτο προσωπικό αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους που εργάζονται σε όλο το αντικείμενο του τοπογράφου και θα δυσκολεύονται να βγάζουν κάθε χρονιά την απαραίτητη προϋπηρεσία στο κτηματολόγιο.

Αν δε αναλογιστούμε, ότι οι συνάδελφοι της επαρχίας σποραδικά ασχολούνται με το Κτηματολόγιο, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα μπορούν να λάβουν την διαπίστευση αυτή και θα τους αφαιρεθεί τελικά ένα μεγάλο κομμάτι εργασίας, αν όχι το μεγαλύτερο, που θα έπρεπε να έχουν τα επόμενα χρόνια

Η δε καταχώρηση και μεταβολή της Κτηματολογικής βάσης από ιδιώτες ανοίγει την κερκόπορτα σε κάθε είδους επιτήδειους και τελικά σε ιδιωτικοποίηση του Κτηματολογίου.

Η πολιτεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών ούτε την καταχώρηση διαφόρων πράξεων σε «διαπιστευμένους» ιδιώτες διότι στην Ελλάδα το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο και υπάρχει κίνδυνος αυθαιρεσίας στην εφαρμογή των ορίων των ακινήτων. Η μέχρι τώρα εμπειρία από την σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου δείχνει ότι οι κάθε λογής απατεώνες παρερμηνεύουν συμβολαιογραφικά έγγραφα, δικαστικές αποφάσεις κλπ για να «τοποθετήσουν» τα όρια των ιδιοκτησιών στις «επιθυμητές θέσεις»

Είναι προφανές ότι με τέτοιους όρους ο διαπιστευμένος τοπογράφος δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια προσπάθεια διάσπασης του κλάδου από τη μία σε μια πιστοποιημένη ελίτ και από την άλλη στη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων οι οποίοι ή δεν θα μπορούν να εργαστούν ή θα εργάζονται με πολύ άσχημους όρους, μια κατάσταση αντίστοιχη με τις μέχρι τώρα μελέτες του κτηματολογίου αλλά με ακόμα χειρότερους όρους.

Ως κλάδος πρέπει να είμαστε κάθετοι:

Η πρόσβαση στα διαγράμματα και τους πίνακες του Εθνικού Κτηματολογίου πρέπει να είναι ελεύθερη σε όλους τους πολίτες


Δεν δεχόμαστε καμία πιστοποίηση για το κτηματολόγιο πέρα από το ίδιο το πτυχίο μας.

Η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα

Τα αποτελέσματα του, πολυδιαφημισμένου από την κυβέρνηση, e-ΕΦΚΑ έχουν ως αποτέλεσμα τη στέρηση της ασφαλιστικής ικανότητας ή και την μαζική αποστολή Πράξεων Οφειλών στο ΚΕΑΟ αμέσως μετά την λήξη της προθεσμίας πληρωμής. Προωθείται η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του ΕΦΚΑ και η εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας του σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα. Προτάσσουμε την αναγκαιότητα για μαζική κινητοποίηση και διεκδίκηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους.

Συνταξιούχοι. Ομολογία κλοπής εισφορών από το Εφάπαξ των Μηχανικών.

Το θέμα ξεκίνησε με το Ν.4387/16 (Νόμο Κατρούγκαλου) ο οποίος προέβλεπε πενιχρά Εφάπαξ στους αυτοαπασχολούμενους, ακολουθώντας πιστά τη νεοφιλελεύθερη λογική της «ανταποδοτικότητας». Μόλις έγινε αντιληπτή η τεράστια περικοπή στο Εφάπαξ (άνω του 50%) το θέμα «διορθώθηκε» λανθασμένα με εγκύκλιο Σύριζα του 2017. Η Εγκύκλιος καταργήθηκε το 2019. Το αποτέλεσμα ήταν από το 2021 και μετά από αντίστοιχες οδηγίες ξεκίνησαν να ζητούνται πίσω χιλιάδες € για τα καταβληθέντα Εφάπαξ από συνταξιούχους Μηχανικούς, οι οποίοι είχαν ήδη λάβει τα ελαφρώς βελτιωμένα Εφάπαξ από το 2017. Με επιστολές τηλεγραφικών επεξηγήσεων οι συνάδελφοι διαπιστώνουν ότι τώρα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν «ως αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά που νομίμως είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους από το 2016 μέχρι και τον Ιούλιο του 2020! «Η παρακράτηση θα ανέρχεται στο 15% της κύριας σύνταξης και ειδικής Προσαύξησης μέχρι την εξόφληση της οφειλής», αναφέρεται σε σχετική απόφαση. Να σταματήσει τώρα η ληστεία.

ΤΕΕ των μηχανικών & της κοινωνίας
και όχι της κυβέρνησης & των εταιριών

Το ΤΕΕ καθημερινά μετατρέπεται σε υπουργείο της κάθε κυβέρνησης. Πλέον αντί να προωθεί τα συμφέροντα των μηχανικών και της κοινωνίας, έχει γίνει και μηχανισμός προκήρυξης μελετών. Στη στάση του καθρεφτίζεται η ακροδεξιά αλαζονεία που επιδεικνύει η κυβέρνηση, σε αρμονική συνεργασία με την λαμογιά των λογικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ που είναι βαθιά ριζωμένη στον μηχανισμό του, μπολιασμένη πλέον και από την καταπάτηση αρχών και αξιών που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στον τεχνικό κόσμο αντιμετωπίσαμε το σκάνδαλο της τηλεκατάρτησης «σκοιλ ελικίκου» εκατομμυρίων ευρώ για προγράμματα που φτιάχτηκαν σε μία νύκτα. Ο ΠΣΔΑΤΜ προώθησε συγκεκριμένα ΚΕΚ που προσφέραν τέτοιες υπηρεσίες. Οι παρατάξεις ΔΗ.ΣΥ.ΑΤΜ, ΔΚΜ-ΔΑΠ, ΕΝΟΤΗΤΑ, συμφωνήσαν διαφωνώντας και διαφωνήσαν συμφωνώντας να μετατραπεί ο σύλλογος σε «πλασιέ» προωθώντας την ξεκάθαρη συναλλαγή με ΚΕΚ που βάφτισαν «δωρεά». Αυτή η πολιτική των παρατάξεων που «ψήφησαν» και προωθήσαν αυτή την ντροπιαστική απόφαση είναι συνεπής με την πολιτική που θέλει τον σύλλογο «κομπάρσο» στις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο. Αυτή η πολιτική είναι η ίδια με την πολιτική του «εξαρτημένου τοπογραφικού» που εξευτέλισε την αξία του. Είναι η ίδια πολιτική που θέλει τον σύλλογο διοργανωτή συνεδρίων, συνδιασκέψεων και ημερίδων για την προβολή προσωπικών συμφερόντων, αντί να ενδιαφέρεται για την δημιουργία αντικειμένων. Η πολιτική αυτή συνεχίζεται στους διαδρόμους υπηρεσιών και υπουργείων για το θέμα του «διαπιστευμένου». Το ΔΣ την τελευταία τετραετία συνεδρίαζε σπάνια, χωρίς να κρατούνται πρακτικά για να υπάρχει έλεγχος πεπραγμένων, με αποφάσεις συχνά ενάντια στα συμφέροντα των συναδέλφων. Χαρακτηριστική η περίπτωση της δίωξης συναδέλφων από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ όπου ενώ αρχικά ομόφωνα εκδόθηκε καταγγελία υπέρ των συναδέλφων αργότερα ανακλήθηκε. Αντίθετα ως δράση του συλλόγου παρουσιάζονταν «άρθρα παρεμβάσεις» του προεδρεύοντα του ΔΣ που όχι μόνο το περιεχόμενό τους δεν είχε κουβεντιαστεί σε αυτό, αλλά συχνά αφορούσε αντικείμενο άλλων ειδικοτήτων μηχανικών ή και άλλων κλάδων.

Ο Σύλλογος συστηματικά, με ευθύνη των παρατάξεων του ΔΗ.ΣΥ.ΑΤΜ, ΔΚΜ-ΔΑΠ, ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ μετατρέπεται σε σύλλογο σφραγίδα εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Η Πανεπιστημονική ενώ αντιτίθεται λεκτικά σε όλη τη μέχρι τώρα πολιτική τόσο των κυβερνητικών επιλογών, όσο και των εκφραστών της στο σύλλογο, η δράση της περιορίζεται στο «για όλα φταίει ο καπιταλισμός».

Εντός Εκτός και Εναντίον

Απέναντι στη λογική της ανάθεσης όπου οι Τοπογράφοι καλούνται να τοποθετηθούν μόνο με την ψήφο τους (σε όσους τους επιτρέπεται και αυτό) και στο υπόλοιπο διάστημα κάποιοι μιλούν ερήμην τους αλλά εξ ονόματος τους στους διαδρόμους των υπουργείων, καλούμε σε μια κινητοποίηση των ίδιων των μελών του συλλόγου για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Να αγωνιστούμε για να μην ανατραπούν τα επαγγελματικά δικαιώματα με κύριο σύνθημα «Πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο». Με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και αξιοπρεπείς μισθούς. Να φέρουμε τον σύλλογο δίπλα στους τοπογράφους μηχανικούς και την κοινωνία.

Ψηφοδέλτιο Συσπείρωσης Αριστερών Τοπογράφων

ΒΑΖΟΥΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΒΛΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΜΑΡΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΛΕΥΚΑΔΑ

ΓΚΙΜΤΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ, ΤΡΙΚΑΛΑ

ΓΚΟΥΛΙΟΥΜΗ ΝΤΙΝΑ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, ΚΕΡΚΥΡΑ

ΓΟΥΝΑΡΗ ΟΛΥΜΠΙΑ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΙΣΜΗΝΗ του ΦΩΤΙΟΥ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΓΩΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ του ΘΩΜΑ, ΑΘΗΝΑ

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΟΛΑΝΤΑ (ΓΕΩΡΓΙΑ) του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΖΕΡΒΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, ΑΘΗΝΑ

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ του ΙΩΑΝΝΗ, ΠΑΤΡΑ

ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΛΙΝΑ (ΕΥΔΑΛΙΑ) του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΣΥ του ΧΡΗΣΤΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, ΑΘΗΝΑ

ΚΟΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΚΟΜΝΙΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ-ΒΑΣΙΛΕΙΑ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΟΥΡΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ, ΑΘΗΝΑ

ΚΡΙΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΚΡΙΘΑΡΗ ΜΑΤΟΥΛΑ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΥ ΕΥΗ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΛΩΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΑΓΡΙΝΙΟ

ΜΑΝΔΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΔ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, ΑΘΗΝΑ

ΜΠΑΚΟΠΑΝΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ του ΠΕΤΡΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΜΠΑΛΑΤΣΑ ΙΩΑΝΝΑ του ΦΩΚΙΩΝΑ, ΑΘΗΝΑ

ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΤΕΤΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΑΘΗΝΑ

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΘΕΜΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, ΑΘΗΝΑ

ΣΥΨΑΣ ΣΠΥΡΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, ΑΘΗΝΑ

ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ




POPULAR POSTS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου