Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

ΣΑΘ : 2017-2022 Πέντε Χρόνια επιτυχίες

Ανακοίνωση της ΑΝ.Α.Σ.Α.* για τις εκλογές 27.11.2022 στον ΣΑΘ : 2017 - 2022 ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ


[*] Τα μέλη της συσπειρωσης αριστερων αρχιτεκτονων στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, μετέχουν επίσης στον τοπικό Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (ΣΑΘ) και συμμετέχουν στις εκλογές του ΣΑΘ στις 27.11.2022 με την παράταξη ΑΝ.Α.Σ.Α.

ΣΑΘ : 2017-2022 ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Ύστερα από μια σχετικά εξωστρεφή λειτουργία του ΣΑΘ κατά το προηγούμενο διάστημα οι εκλογές του 2017 σηματοδότησαν την αρχή μιας περιόδου εγκληματικής αδράνειας τόσο στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των αρχιτεκτόνων όσο και στα διαρκώς αυξανόμενη κατάσταση παρακμής της πόλης της Θεσσαλονίκης με πλήθος προβλημάτων που προέκυψαν στη σχεδιασμό και την διαχείριση του χώρου (Μετρό, ΔΕΘ, πάρκο ελευθερίας, κυκλοφορικό, δημόσιοι χώροι, διαχείριση της καραντίνας).

Κατά τη συγκρότηση του προεδρείου του ΔΣ , Πρόεδρος αναδείχθηκε ο κ. Δημητριάδης της ΔΚΜ, Αντιπρόεδρος και ταμίας εκλέχτηκαν μέλη της ΣΑΕ και ΔΚΜ ενώ το μέλος του σχήματος ανέλαβε την θέση του γ. γραμματέα.. Παράλληλα ο κυρίως Δημητριάδης διεκδίκησε και πέτυχε την θέση του αντιδημάρχου τεχνικών έργων στον δήμο της πόλης και όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται κυρίως και από την αναβολή χωρίς καμία επι της ουσίας δικαιολογία των εκλογών του ΣΑΘ το 2019 αναρωτιόμαστε αν η σιωπή και η αποδιοργάνωση του συλλόγου είχε τελικά ως στόχο την απουσία οποιασδήποτε κριτικής στάσης που θα όφειλε να έχει ο σύλλογος. Η πλήρης διάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών του συλλόγου επισφραγίστηκε από το γεγονός ότι μόλις τώρα προκηρύχθηκαν εκλογές ενημερώνοντας τα μέλη αποκλειστικά μέσω ανάρτησης στο facebook μετά από πέντε χρόνια και μάλιστα χωρίς ίχνος ντροπής από πλευράς των παρατάξεων που στήριξαν τον πρόεδρο. Επισημαίνεται ότι η πανδημία δεν δίνει άλλοθι καθώς η θητεία ήταν από 6/2017-έως 6/2019 πρακτικά το Δ.Σ. είχε χρόνο 9 μηνών μέχρι την πανδημία.

Στην διάρκεια αυτών των πέντε ετών ο κύριος Δημητριάδης χρησιμοποίησε την ιδιότητά του προέδρου ενός συλλόγου τον οποίος ο ίδιος και με ευθύνη των παρατάξεων που τον στήριξαν έθεσαν σε αδράνεια.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο σύλλογος να απαξιωθεί κοινωνικά και να γίνει ο περίγελος σε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε στην πόλη αφού ως τέτοιος υπήρχε μόνο στο βιογραφικό του κυρίου Δημητριάδη.

Από την πλήρη απαξίωση του ΣΑΘ όλες οι δυνάμεις που συμμετέχουν είναι εκτεθειμένες. Οι δυνάμεις που στήριξαν τον πρόεδρο γιατί συνειδητά διέλυσαν τον σύλλογο και οι υπόλοιπες ανάμεσά τους και εμείς γιατί δεν μπορέσαμε να τους αποτρέψουμε.

Το σχήμα μας ποτέ δεν είχε την πρόθεση να αποτελέσει μέρος της διάλυσης και απαξίωσης, δυστυχώς το ευρύτερο κλίμα αποσύνθεσης που επέβαλε η 5ετια ΔΚΜ και όσοι τη στήριξαν επηρέασε και εμάς όπως και όλο τον κόσμο του συλλόγου. Ενός κόσμου που περίμενε και αγωνιούσε να υπάρξει κάποιου είδους αντίδραση στα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετώπιζε και αντ’ αυτού εισέπραττε διαρκώς με απογοήτευση και θυμό την εκκωφαντική σιωπή και την εγκληματική αδράνεια.

Η συμμέτοχη του μέλους σχήματος μας στη θέση του γραμματέα τελικά αποδείχτηκε ότι δεν εξυπηρέτησε τη στόχευση που θέσαμε και δεν μπόρεσε με κάποιο τρόπο να αποτρέψει την αδρανοποίηση του συλλόγου.

Όπως και αποδείχτηκε από ίσως την χειρότερη προεδρεία του συλλόγου, η πάγια θέση του σχήματος είναι ότι μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες και προσωποκεντρικά προεδρεία πάντα κερδισμένοι θα είναι αυτοί που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον ΣΑΘ για προσωπικό τους όφελος. Για το σχήμα μας δεν είναι το πιο σημαντικό θέμα, η πάση θυσία κατάληψη θέσεων του προεδρείου, καθώς αυτές όπως και αποδείχτηκε δεν δίνουν κάποια υπερεξουσία που θα λύσει τα προβλήματα μας και ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον άκρως αρνητικών συσχετισμών. Ούτε είναι της κουλτούρας μας τα μαγειρέματα μεταξύ παρατάξεων με κομπρεμί και παραγοντισμούς για τη μοιρασιά θέσεων στα προεδρεία.

Μετά από όλη αυτή τη δυσάρεστη και επώδυνη για όλους μας εμπειρία αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι η συλλογικότητα μας οφείλει και πρέπει να λειτουργεί σε μια σταθερά τακτική συνέλευση των μελών της παράλληλα με αυτήν του συλλόγου ώστε να αποτραπεί στο μέλλον οποιαδήποτε αδρανοποίηση κατ’ αρχής εμάς των ίδιων και κατ επέκταση του συλλόγου.

Για εμάς στόχος και δύναμή μας, είναι η ευρύτερη ενεργοποίηση του κόσμου και όχι η σφραγίδα. Για αυτό και βασιζόμαστε στις ανοιχτές διαδικασίες των μελών οι οποίες είναι και οι μόνες που μπορούν να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του ΣΑΘ και την υλοποίησή μιας πιο προοδευτικής κατεύθυνσης.

Στον καιρό της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας χρειαζόμαστε συσπείρωση των δυνάμεων που κινούνται σε αντισυστημική κατεύθυνση και ανοιχτές διαδικασίες που να εμπλέκουν όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και τον κοινωνικό ρόλο που οφείλει να έχει ο σύλλογος των αρχιτεκτόνων. Η απαξίωση των συλλογικών φορέων (όπως η αδρανοποίηση του ΣΑΘ) και του συνδικαλισμού εν γένει δεν μπορεί να έχει την σφραγίδα μας.

ΑΝ.Α.Σ.Α. Νοέμβριος 2022

ΠΗΓΗ: ΑΝ.Α.Σ.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου