Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενημέρωση σχετικά με το Επικουρικό του πρώην ΤΣΜΕΔΕ

 Ενημέρωση σχετικά με το Επικουρικό του πρώην ΤΣΜΕΔΕ

 

Συνάδελφοι/σες

Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων μας σχετικά με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της κράτησης στο Επικουρικό του πρώην ΤΣΜΕΔΕ ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκε επιτέλους (μετά από 2,5 έτη) η Εγκύκλιος 34 του ΕΦΚΑ σχετικά με την «Επικουρική ασφάλιση των Μηχανικών, που απασχολούνται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4756/2020, και απεικόνιση στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση ( ΑΠΔ) ΔΗΜΟΣΙΟΥ» την οποία και έχουμε αναρτήσει εδώ:

https://www.emdydas.gr/images/stories/news/4.11.2022_efka2022_34.pdf

Επισημαίνουμε ότι η εν λόγω αλλαγή αφορά μόνο στους Μισθωτούς Μηχανικούς του οικείου Τομέα του Κλάδου Επικουρικής ασφάλισης του τ. ΕΤΑΑ (δηλ. στο τ. ΤΣΜΕΔΕ), κατά συνέπεια, δεν αφορά στους Μηχανικούς που ενδεχομένως υπάγονταν σε άλλο Επικουρικό Ταμείο( πχ. τ. ΤΕΑΔΥ κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 97 του Ν. 4387/2016, όπως αντικαταστάθηκε από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 35 του Ν.4756/2020, δίνεται η δυνατότητα στα εν λόγω πρόσωπα να κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία (1) από τις τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες. Η κατάταξη σε μία (1) από τις τρεις (3) είναι υποχρεωτική. Αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη. Ο ασφαλισμένος μπορεί, με αίτησή του, να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, να επιλέξει κατώτερη. Συνεπώς, ο μισθωτός Μηχανικός που απασχολείται στο Δημόσιο με σχέση δημοσίου δικαίου, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στον εκκαθαριστή της Υπηρεσίας του, προκειμένου να γνωστοποιήσει τη βούλησή του για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας. Η εν λόγω αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλλεται οποτεδήποτε, όμως σε κάθε περίπτωση η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα πραγματοποιείται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από την υποβολή της σχετικής αίτησης, ενώ είναι υποχρεωτική η παραμονή στην νέα κατηγορία όλο το επόμενο έτος από την υποβολή της αίτησης.

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 97 του Ν.4387/2016, όπως ισχύει, προβλέπεται ότι από την 1/1/2023 έως 31/12/2024 τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ΄ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού το ποσό της εισφοράς παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Επειδή η ένταξη σε ασφαλιστικές κατηγορίες για τον Κλάδο της Επικουρικής Ασφάλισης των Μισθωτών Μηχανικών που απασχολούνται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου, ανατρέχει από την 1/1/2020 και εφεξής, όπως είχαμε ενημερώσει, προκύπτει θέμα επιστροφής εισφορών για το σύνολο των μηνών από τον 01/2020 έως και τον 10/2022, δηλαδή συνολικά για τουλάχιστον 34 μήνες.

Επειδή η διαφορά μεταξύ των προηγούμενων κρατήσεων (3,25% επί των μεικτών ασφαλιστέων αποδοχών) και της νέας ασφαλιστικής κατηγορίας, είναι αρκετά μεγάλη (ενδεικτικά πάνω από 30 € μηνιαίως), προκύπτει οφειλή προς όλους τους ασφαλισμένους της τάξης άνω των 1000 €. Η Εγκύκλιος αναφέρει ότι «Για τη διαχείριση των μεταβολών προηγούμενων μισθολογικών περιόδων ( από 01/01/2020 έως 30/09/2022) θα ακολουθήσουν νεώτερες οδηγίες με νεότερο έγγραφό μας.» Οι Υπηρεσίες όμως έχουν τη δυνατότητα μέσω συμψηφισμού εισφορών με το μηχανισμό της ΑΠΔ, να επιστρέψουν τις εισφορές αυτές στους ασφαλισμένους.

Όσον αφορά την ουσία της επιλογής κατηγορίας και όπως αναλυτικά είχαμε ενημερώσει και το καλοκαίρι με σχετικό μας έγγραφο, ο υπολογισμός της προσδοκώμενης παροχής του Επικουρικού είναι εξαιρετικά δύσκολος και ασαφής, όπως προκύπτει από όλη τη σχετική Νομοθεσία, κυρίως γιατί εξαρτάται και από την ηλικία συνταξιοδότησης και όχι μόνο από τα έτη και τις εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου