Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Σώζουμε τα ρέματα, σώζουμε το κλίμα

ΡεμΑττική
ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ , ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
ΟΛΟΙ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9,  6μμ,  ΣΥΝΤΑΓΜΑ
(ραντεβού στο Σύνταγμα, λεωφ.Αμαλίας & Όθωνος)

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον γεγονός.  Πιο συχνοί και μακρόσυρτοι καύσωνες, περισσότερες πυρκαγιές με μεγαλύτερη δυσκολία κατάσβεσης, συχνότερες και σφοδρότερες βροχοπτώσεις, εντονότερες πλημμύρες. Η ζωή επάνω στον πλανήτη βιώνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με ολοένα περισσότερα θύματα ανθρώπους, ζώα, δάση.

Οι πλημμύρες ήταν πάντοτε καταστροφικές;

Όχι. Οι πλημμύρες πάντα υπήρχαν, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο καταστροφικές. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επεκταθεί τόσο, που απειλεί τη φυσική λειτουργία των ρεμάτων. Οι κοίτες τους έχουν στενέψει λόγω μπαζωμάτων και καταπατήσεων μέσα και γύρω από αυτά, οι χωμάτινες επιφάνειες έχουν μειωθεί λόγω της συνεχούς οικοδόμησης με τσιμέντο και άσφαλτο, σε πολλές περιπτώσεις τα ρέματα έχουν καλυφθεί εντελώς. Στην Αττική πριν τη δεκαετία του 50 υπήρχαν πάνω από 700 ρέματα, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 50!
Όταν  τα ρέματα δέχονται μεγαλύτερες ποσότητες νερού και οι κοίτες των λιγοστών ρεμάτων που  απέμειναν είναι μικρότερες, οι πιθανότητες το νερό να ξεφύγει από τις κοίτες είναι μεγαλύτερες. Φυσικά το πλεονάζον νερό θα πλημμυρίσει δρόμους, σπίτια, δημόσιες υποδομές και ότι παράνομα ή «νόμιμα» έχει χτιστεί δίπλα του.
Η τσιμεντοποίηση και οι εγκιβωτισμοί των ρεμάτων, που αποτελούν στην Ελλάδα μια πάγια πρακτική διαχείρισης από Υπουργεία/Περιφέρειες/Δήμους, εμφανίζεται σαν «λύση».  Υποτίθεται ότι θα μεγαλώσει τη παροχετευτική τους ικανότητα και έτσι θα προστατευτούν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Το αντίθετο!
   
Η κλιματική αλλαγή και οι πλημμύρες αυξάνονται με την καταστροφή των φυσικών ρεμάτων

Η τσιμεντοποίηση και οι εγκιβωτισμοί καταστρέφουν τη φυσική λειτουργία των ρεμάτων και συμβάλλουν στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής γιατί:
α/ Κόβονται όλα τα δέντρα και η βλάστηση μέσα και γύρω από τα ρέματα. Αυτό επηρεάζει άμεσα το κλίμα αυξάνοντας τη θερμοκρασία, μειώνει την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα που είναι ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου και επηρεάζει άμεσα το μικροκλίμα των περιοχών από τις οποίες τα ρέματα διέρχονται. Σήμερα, μόνο σε τέσσερα από τα ρέματα της Αττικής που είναι σε πρόγραμμα τσιμεντοποίησης (Ποδονίφτης, Πικροδάφνη, Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, Ερασίνος), πρόκειται να κοπούν πάνω από 5000 δέντρα!

β/ Τα ρέματα αποκόπτονται από τις φυσικές πλημμυρικές ζώνες τους, που είναι  περιοχές σχεδιασμένες από τη φύση να πλημμυρίζουν όταν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις. Βάζοντας το νερό σε ένα κανάλι, ακυρώνεται η λειτουργία τους ως «ζώνη εκτόνωσης», περισσότερο νερό ρέει στις διευθετημένες κοίτες και ο κίνδυνος πλημμύρας αυξάνεται.
γ/ Καταστρέφεται το οικοσύστημα και η βιοποικιλότητα των ρεμάτων. Αποψιλώνοντας τη βλάστηση, τα ρέματα παύουν να λειτουργούν ως καταφύγιο άγριας ζωής, αφού οι οργανισμοί που ζουν σε αυτά στερούνται τις απαραίτητες συνθήκες επιβίωσης  (τροφή,  φωλιές, δροσιά κλπ)
δ/ Αυξάνεται η ταχύτητα του νερού. Η χωμάτινη κοίτη και η βλάστηση απορροφούν/ επιβραδύνουν τη ροή του νερού. Αντίθετα, όταν το νερό ρέει πάνω σε λείες επιφάνειες όπως είναι τα υλικά εγκιβωτισμού (τσιμέντο, συρματοκιβώτια), αυξάνεται η ταχύτητά του με αποτέλεσμα μεγαλύτερο κίνδυνο μιας  καταστροφικής πλημμύρας.
   
Ποιους εξυπηρετεί η τσιμεντοποίηση των ρεμάτων;

Σίγουρα όχι τους πολίτες. Καταστροφή του περιβάλλοντος, αύξηση του κινδύνου πλημμύρας, περιορισμένη διάρκεια ζωής των έργων, ανάγκη συντήρησης, υπέρογκο κόστος, τίποτα από αυτά δεν ωφελεί τους πολίτες. Το κόστος των «αντιπλημμυρικών έργων» για τα ρέματα Ερασίνου, Πικροδάφνης, Μ.Ρέματος Ραφήνας και Ποδονίφτη προβλέπεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 500 εκατομμύρια ευρώ!!!
Πίσω από τα έργα αυτά κρύβονται συμφέροντα εργολαβικά, real estate και  μεγάλων επενδύσεων. Η οριοθέτηση των ρεμάτων επάνω στη γραμμή των έργων, ελευθερώνει τεράστιες εκτάσεις προς εκμετάλλευση.

Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Τα έργα που θα καταστρέψουν τα τελευταία ρέματα της Αττικής προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες, με μελέτες copy-paste, χωρίς να εξετάζεται η λειτουργικότητα των ρεμάτων και ολόκληρη η λεκάνη τους, παραβιάζοντας ακόμη και Ευρωπ.Οδηγίες για τα νερά, τη διαχείριση κινδύνου πλημμύρας, την προστασία της βιοποικιλότητας κλπ.
Γι αυτό οι πολίτες που υπερασπιζόμαστε τα ρέματα έχουμε προχωρήσει σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που εκδικάζονται: Ερασίνος 25/9, Ποδονίφτης 2/10, Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας 31/10, Πικροδάφνη 4/12.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΑΣ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟ ΚΛΙΜΑ!

Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων “ΡεμΑττική”, remattiki@gmail.com (Συνυπογράφουν: Δίκτυο για τη Διάσωση του Ρέματος Πικροδάφνης, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Εξωραϊστικός Σύλλογος ΝΗΡΕΑΣ, ΙΛΙ-SOS, Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων, Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, Μικρογεωγραφίες, ΠΕΡΙΠΟΛΟ, Ποδονίφτης Ρε(ύ)μα Κριτικής και Δράσης, Ποδονίφτης SOS, ΡΟΗ-Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου