Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Για μια ενωτική, μετωπική παρέμβαση στις εκλογές του ΤΕΕ



Στις 3 Νοεμβρίου 2019 οι μηχανικοί θα κληθούμε να ψηφίσουμε ξανά για να εκλέξουμε τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα διοίκησης του ΤΕΕ.

Την τελευταία τριετία, διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες εκλογές του ΤΕΕ, οι μηχανικοί σε πολύ μεγάλο βαθμό είδαν σε μεγάλο βαθμό την εργασιακή τους πραγματικότητα να υποβαθμίζεται, τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να καταβαραθρώνονται, τα επαγγελματικά δικαιώματα να κατακερματίζονται.

Η κοινή παρουσία των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων που συνεργάστηκαν στα όργανα του ΤΕΕ αλλά και έξω από αυτά, απέδειξε ότι η μοναδική δυνατότητα να ορθωθούν αντιστάσεις σε ένα πολύ δύσβατο τοπίο είναι η συνεννόηση και η μετωπική συμπόρευση και όχι η άρθρωση διαχωριστικών γραμμών πολλές φορές χωρίς αυτές να αντανακλούν στη πραγματικότητα διαφορετικά συμφέροντα των «από κάτω».

Μπροστά μας το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο δυσοίωνο. Με την ηγεσία του ΤΕΕ να βρίσκεται πλέον σε σύμπλευση με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και το σύνολο των παρατάξεων που διοίκησαν το ΤΕΕ διαχρονικά να πετούν τη σκούφια τους μπροστά στο σχέδιο ανάπτυξης -οδοστρωτήρα που ξετυλίγει η κυβέρνηση της ΝΔ, θεωρούμε ότι έχει σημασία να υπάρχει δυνατή και ενωμένη αυτή η διαφορετική αριστερή και αντιπολιτευτική φωνή στο μνημονιακό συνεχές του ΤΕΕ, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή καταγραφή που με τη σειρά της θα δώσει αυτοπεποίθηση στον κόσμο του αγώνα και θα ενθαρρύνει τις αντιστάσεις, να υπάρξει εκ νέου η δυνατότητα παρουσίας στα όργανα ώστε, να ενημερώνονται οι συνάδελφοι για όσα γίνονται μέσα στο Τεχνικό Επιμελητήριο, να μπουν προσχώματα ώστε να αποτραπεί στο να καταλήξει το ΤΕΕ να είναι ουσιαστικά μια τεχνική υπηρεσία του κράτους ή μηχανισμός εξυπηρέτησης συντεχνιακών συμφερόντων.

Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡΑΓΕΣ) προήλθε από μία αντίστοιχη διεργασία ενωτική μετωπικής συμπόρευσης προηγούμενων συλλογικοτήτων και ανένταχτων αγωνιστών. Τα βήματα που κάναμε κόντρα στην λογική της παραταξιοποίησης, θεωρούμε ότι αποτελούν φυσιογνωμικό μας στοιχείο, σημαντική παρακαταθήκη και οδηγό για το μέλλον. Μπροστά στο μέγεθος της επίθεσης που δεχθήκαμε και δεχόμαστε, θεωρούμε πολυτέλεια την εμμονή σε μη ανταγωνιστικές αντιθέσεις, και πρόβλημα να συνεχίζει η ριζοσπαστική αριστερά να έχει διαιρεμένη παρουσία στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσαμε παρά να επαναλάβουμε την πρότασή μας για την ολοκλήρωση της προσπάθειας που έμεινε ημιτελής την προηγούμενη φορά, με στόχο τη συγκρότηση ενός αριστερού μετώπου μηχανικών, εντός, εκτός και ενάντια στο ΤΕΕ, απευθυνόμενοι στην αριστερή κίνηση #block_TEE καθώς και στα κοινά σχήματα των Επιστημονικών Επιτροπών και των συλλόγων, με τους οποίους διαθέτουμε προγραμματικά σημεία συμφωνίας και πολύχρονους συναγωνιστικούς δεσμούς.

Τα σημεία που μας ενώνουν και που καταγράφονται κατά κύριο λόγο στο κείμενο στη βάση του οποίου θέσαμε από κοινού υποψηφιότητα για την Διοικούσα Επιτροπή, θεωρούμε ότι, με την απαραίτητη επικαιροποίηση, είναι επαρκή για να κάνουμε το σημαντικό και αναγκαίο βήμα. Αυτό που θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ωστόσο, είναι ότι δεν επιθυμούμε να πάρουμε μέρος σε μία επανάληψη προσχηματικών ελιγμών, μάχης για τα “bullet” και πρακτικών face control για τους υποψηφίους, δηλαδή μορφές που την προηγούμενη φορά έκαναν πρόδηλο το ότι τελικά δεν υπήρχε το αναγκαίο συστατικό για την συνεργασία: η βούληση για να προχωρήσει.

Για τη συζήτηση των παραπάνω καλούμε σε σύσκεψη σε ημέρα και ώρα που θα συμφωνήσουμε από κοινού εφόσον υπάρχει ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου