Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Αίτημα Συνάντησης των Διπλωματούχων Μηχανικών για θέματα που αφορούν Υπηρεσίες με κύριο αντικείμενο χωροταξικού και πολεοδομικού χαρακτήρα

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.: 7912                                                                      Αθήνα,   13/9/2019         

Προς:     1. Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου Δ.
               2.  Γενικό Γραμματέα  Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Μπακογιάννη Ευθ.
Κοιν.:     1.  Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
                                                                                                 
Θέμα: Αίτημα Συνάντησης των Διπλωματούχων Μηχανικών για θέματα που αφορούν Υπηρεσίες με κύριο αντικείμενο χωροταξικού και πολεοδομικού χαρακτήρα.

          Κύριε Υφυπουργέ,
          Κύριε Γενικέ,
         
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι το ανώτερο όργανο των Διπλωματούχων Μηχανικών που εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, με συνδικαλιστικό αλλά και επιστημονικό χαρακτήρα. Η Ένωση  μας συμμετέχει ανέκαθεν, με επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, στο διάλογο για τη Δόμηση, το Περιβάλλον, το Δημόσιο Έλεγχο.
Με το παρόν αιτούμαστε συνάντηση μαζί σας με κύριο στόχο τη συζήτηση και επίλυση πληθώρας θεμάτων που απασχολούν τα χιλιάδες μέλη μας Διπλωματούχους Μηχανικούς που υπηρετούν στο Υπουργείο σας αλλά και σε υπηρεσίες της Α΄ και Β΄ Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κύριο αντικείμενο εργασίας θέματα χωροταξικού, πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα.
 Ενδεικτικά θέματα που μας απασχολούν είναι:
Α) η μεγάλη υποστελέχωση και η, κατά συνέπεια, αναγκαία και άμεση διαδικασία προσλήψεων Διπλωματούχων Μηχανικών σε όλες τις βαθμίδες και δομές της Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού στον τομέα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού κι εφαρμογών (ΥΠΕΝ, ΔΙΠΕΧΩΣΧ Αποκεντρωμένων Διοικήσεων,  ΔΙΠΕΧΩΣ Περιφερειών, ΥΔΟΜ). Το ανωτέρω θέμα κρίνουμε αναγκαίο να επιλυθεί σε συνεργασία με το ΥΠ.ΕΣ.
Β) Ζητήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του Ν.4495/17 “Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις”, όπως ενδεικτικά η αδυναμία λειτουργίας συλλογικών οργάνων λόγων έλλειψης ικανού αριθμού υπαλλήλων σε αυτά ( ΣΑ , ΣΥΠΟΘΑ, επιτροπή προσβασιμότητας κ.α.), η οποία θα επιδεινωθεί με τη σύσταση  των Παρατηρητηρίων Δόμησης   χωρίς την απαραίτητη στελέχωση αυτών.
Γ)  το πρόσφατο Σχέδιο Νόμου «Αναπτυξιακός Νόμος» και οι συντριπτικές επιπτώσεις που θα έχει στις διαδικασίες Δημοσίου Ελέγχου, Πειθαρχικών Ευθυνών Υπαλλήλων αλλά και των επιπτώσεων στο Περιβάλλον, δεδομένου της πολύ μικρής κάλυψης χωροταξικού σχεδιασμού και  χρήσεων γης σε επίπεδο χώρας ( μόλις το 20% των Δήμων έχει σχέδια ΓΠΣ)
Δ)  η πολυνομία της Πολεοδομικής και Χωροταξικής Νομοθεσίας  οδηγεί στην ανάγκη άμεσης κωδικοποίησής της
         Ε) η αναγκαιότητα Νομικής Κάλυψης για Υπηρεσιακές Υποθέσεις με έκδοση ΚΥΑ αντίστοιχης αυτής του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών για τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και για τους Υπαλλήλους των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού που ασχολούνται με θέματα πολεοδομικής φύσεως , σε συνεργασία με το ΥΠ.ΕΣ.
ΣΤ) η Τροποποίηση των Οργανισμών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών για τις Υπηρεσίες πολεοδομικού χαρακτήρα (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον Οργανισμό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για θέματα πολεοδομικού χαρακτήρα συνεχίζει η ίδια οργανωτική δομή των υπηρεσιών που δημιουργήθηκε πριν από 30 χρόνια με το ΠΔ 404/89).
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου