Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ωραία νησιά, με ωραία hotspot


Ωραία νησιά, με ωραία hotspot: ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται στη Χίο. Μας το επισήμαναν συνάδελφοι, αναδημοσίευση από εδώ

O πρωθυπουργός έρχεται στη Χίο στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης για να επιθεωρήσει «την πρόοδο των εργασιών» στη ΒΙΑΛ όπου στήνεται άρον άρον το hotspot διαλογής ανθρώπων για τα ευρωπαϊκά μάτια. Τα Ταμπάκικα και η Σούδα, φυσικά δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της επίσκεψης – και αυτό δεν είναι το χειρότερο  
Το hotspot που στήνεται στη ΒΙΑΛ, για άγνωστο αριθμό προσφύγων, που θα μένουν άγνωστο πόσο και με ποια προοπτική

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, θα επισκεφτεί την Τετάρτη τη Χίο (αναμένεται να φτάσει στις 2.00 το μεσημέρι στο νησί) και τη Λέρο, για «να επισκεφτεί τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) των δύο νησιών προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών».

Η «πορεία των εργασιών» βέβαια θα μπορούσε να περιγραφεί και τηλεφωνικά στον πρωθυπουργό: τα μηχανήματα του Στρατού ισοπέδωσαν την έκταση γύρω από το κτίριο της ΒΙΑΛ που εμμονικά επιθυμούσε να αγοράσει ο δήμος, πριν ακόμα από την εκδήλωση της προσφυγικής κρίσης, και τοποθετήθηκαν 20 κοντέινερ που έφτασαν με πλοία τις τελευταίες 2 μέρες και τοποθετούνταν ως και αργά το βράδυ της Τρίτης.

Αλλά ίσως κι αυτά να αρκούν για να παρουσιάσει έργο ο πρωθυπουργός που «στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», όπου θα πρέπει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους για την καλή συνεργασία της Ελλάδας, ενώ στο τραπέζι θα πέφτει η πρόταση της Κομισιόν που θέλει να συσταθεί μια νέα, ενισχυμένη Frontex, μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Και μάλιστα «αν ένα κράτος – μέλος αδυνατεί να αντιμετωπίσει την πίεση των μεταναστευτικών ροών, θέτοντας σε κίνδυνο τον χώρο Σένγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποφασίσει την άμεση επέμβαση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, χωρίς να χρειάζεται να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα από το εν λόγω κράτος – μέλος». 

Καλέσματα

Το νομαρχιακό τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στην Πλ. Βουνακίου, κηρύσσοντας παράλληλα τρίωρη στάση εργασίας (1 με 4 μ.μ.), ενώ στις 12.30 καλεί σε συγκέντρωση στο ίδιο σημείο το ΠΑΜΕ.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Χίου για κινηματική δράση καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.45 στο αεροδρόμιο «για να «υποδεχθεί «τον Πρωθυπουργό του τρίτου μνημονίου και της υποτέλειας για να εκφράσει τα δίκαια αιτήματα του Χιώτικου Λαού ενάντια στις πολιτικές που ρημάζουν τις ζωές μας και υποβαθμίζουν το νησί μας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η ΟΕΒΕ από τη μεριά της επισημαίνει πως «μας είναι αδύνατο να παρακολουθούμε στημένες παραστάσεις εμπρός στο hot spot της ΒΙΑΛ για χάριν των φωτογράφων ενώ γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο κτίριο είναι σε αυτή τη φάση εντελώς ακατάλληλο να υποδεχθεί ανθρώπους».


«Τα hot-spots είναι κρησάρες ανθρώπων, όχι με βάση τις άγριες ανάγκες επιβίωσης που τους έδιωξαν από τις πατρίδες τους (πόλεμοι-καταστροφές –πείνα) αλλά με κριτήριο ποιοι μπορούν να είναι χρήσιμοι σαν μορφωμένο και συνάμα φτηνό εργατικό δυναμικό στις χώρες υποδοχής», τονίζει από τη μεριά της η ΛΑΕ σε προηγούμενη ανακοίνωσή της.

Ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζει: «Ουσιαστικά πρόκειται για γιγάντια γκέτο των ανεπιθύμητων για την Ευρωπαϊκή Ένωση προσφύγων, αποθήκες απελπισμένων ανθρώπων που θα εγκλωβιστούν χωρίς τη θέλησή τους στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα επιβαρυνθεί και η ζωή των κατοίκων της Χίου από εγκαταστάσεις δυσανάλογες για τα μεγέθη και τις αντοχές της Χίου και της κοινωνίας της»
Τι θα γίνεται στο hotspot;

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού φρόντισε να διανείμει και φωτογραφίες από τα περίφημα hotspot σε Χίο, Λέσβο και Λέρο:


Το σχεδιαζόμενο hotspot στη Λέρο

Ακόμα πιο σημαντικό και από το πώς θα είναι το hotspot στη ΒΙΑΛ (και φυσικά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου), αν θα είναι επαρκές για να παραμένουν σε αυτό άνθρωποι κάθε ηλικίας για πολλές ώρες ή και μέρες, αν θα υπάρχει πρόβλεψη για τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, υγιεινής, σίτισης (με υπαρκτό το παράδειγμα της Σούδας, όπου οι πρόσφυγες μένουν νηστικοί επειδή… θα λερωνόταν ο χώρος), είναι το τι ακριβώς θα γίνεται εκεί, όταν ολοκληρωθεί, κάτι που παραμένει ως τώρα άγνωστο.

Οι πρόσφυγες θα καταγράφονται, πιθανότατα από κλιμάκια της ΕΛΑΣ και της Frontex, θα διαχωρίζονται με κάποια ασαφή κριτήρια σχετικά με την «επιλεξιμότητά» τους για να συνεχίσουν ή όχι το ταξίδι τους προς την Ευρώπη (όπου τα σύνορα έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν και φράχτες να υψώνονται) και κάποιοι θα φεύγουν. Κάποιοι ακόμα θα επιλέγονται για το ατελέσφορο ως τώρα «πρόγραμμα μετεγκατάστασης» σε άλλες χώρες της ΕΕ. Άλλοι, πάλι, με ομιχλώδη επίσης κριτήρια θα κρίνεται πως δεν έχουν ανάγκη «διεθνούς προστασίας» και θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Και μετά; Θα συνεχίζουν με ένα χαρτί απέλασης στην τσέπη την πορεία τους προς την ηπειρωτική χώρα; Θα εγκλωβίζονται εδώ; Θα κρατούνται; Για πόσο καιρό; Θα έχουμε ένα νέο «Μερσινίδι»;

Το σίγουρο είναι ένα: η επίσκεψη Τσίπρα δεν πρόκειται να δώσει καμιά σαφή απάντηση στα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου