Η λύση της δημιουργίας τρίτης εταιρείας στην οποία θα μεταφερθούν τα πάγια του σημερινού ΑΔΜΗΕ και στην οποία το δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών (ακόμα και πάνω από 51%) έχει γίνει δεκτή από τους δανειστές, ως λύση εναλλακτική της ιδιωτικοποίησης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το κουαρτέτο βάζει έναν επιπλέον όρο απόλυτα καθοριστικό: Όχι μόνον η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί (ο νέος ΑΔΜΗΕ) να μην βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ενέργειας αλλά άλλου υπουργείου, όπως το Οικονομικών, αλλά και να παραχωρηθεί το management στον ιδιώτη που θα μπεί ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα έχει.
Ο τελευταίος όρος έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ καθώς, υπό μιαν έννοια, μπαίνει «από το παράθυρο» θέμα απώλειας του ελέγχου του δημοσίου επί των δικτύων. Η διαπραγμάτευση βεβαίως συνεχίζεται, αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η άτυπη μετατόπιση των προθεσμιών δεν φαίνεται να μπορεί να υπερβεί τις δύο – τρείς εβδομάδες από τώρα.
Εάν ξεπεραστεί το «αγκάθι» της παραχώρησης του management, μένει να λυθεί το θέμα της αποπληρωμής της ΔΕΗ για τα περιουσιακά στοιχεία που θα απωλέσει. Είναι προφανές ότι το Δημόσιο δεν έχει ρευστό για να καταβάλει στη ΔΕΗ πάνω από 600 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα αντιστοιχεί στο 51% του σημερινού ΑΔΜΗΕ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι επανεξετάζεται τώρα το σενάριο της αποπληρωμής της ΔΕΗ από μελλοντικά μερίσματα του ΑΔΜΗΕ, σε συνδυασμό με swap μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε άλλες εταιρείες του τομέα της ενέργειας ή άλλες ΔΕΚΟ. Δεν κατανόμασε ποιες, αλλά στο παρελθόν είχαν αναφερθεί τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ κ.λπ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης χωρίς να κρύβει ότι διαφωνεί με την προοπτική απώλειας των παγίων από τη ΔΕΗ (η ΔΕΗ δεν πουλάει, είπε χαρακτηριστικά, αλλά την απόφαση την παίρνει ο μέτοχος) έθεσε ως προαπαιτούμενο για την πώληση, να υπάρξουν «ισοδύναμα οικονομικά αποτελέσματα» για τη ΔΕΗ, υπενθυμίζοντας ότι το Σύστημα Μεταφοράς δίνει 200 εκατ. κέρδη EBITDA στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης.
«Την πολιτική διαπραγμάτευση την κάνει η κυβέρνηση και όχι η ΔΕΗ» ήταν το σχόλιο του Πάνου Σκουρλέτη όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον κ. Dominique Ristori, γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε στην ανακοίνωσή του τα εξής: «Ο πρόεδρος της ΔΕΗ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ΑΔΜΗΕ τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση (πριν από τις εκλογές της 25ηςΙανουαρίου 2015) ήθελε την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ για δημοσιονομικούς λόγους και όχι για το άνοιγμα της αγοράς, καθώς το υφιστάμενο μοντέλο (ΙΤΟ) είναι ένα από τα αποδεκτά και ο ΑΔΜΗΕ έχει πιστοποιηθεί ως ΙΤΟ από την ΡΑΕ και την ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η λύση που θα δοθεί, εφόσον επιμείνουν οι θεσμοί στις απόψεις τους, πρέπει όπως έχει συμφωνηθεί, να εξυπηρετεί τον ανταγωνισμό, να παράγει ισοδύναμα οικονομικά αποτελέσματα για την ΔΕΗ και να μην οδηγήσει την Επιχείρηση σε κρίση σε βάρος της κοινωνίας, του Δημοσίου και των άλλων μετόχων της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου