Δύο πρόσφατα άρθρα για το έγκλημα της Άττικα σε βάρος των μηχανικών. 430 εκατ € μέχρι σήμερα, ετοιμάζονται να ρίξουν άλλα τόσα στη "μαύρη τρύπα", δε θα τους αφήσουμε...
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει σε καθεστώς ειδικού έλεγχου την Attica bank
Σοκάρουν τα 1,021 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακές ανάγκες που εμφάνισε η Attica bank στα stress tests που διενέργησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ακόμη πιο σοκαριστικό είναι ότι το βασικό σενάριο που υποχρεωτικά πρέπει να καλύψουν παλαιοί μέτοχοι και ιδιώτες φθάνει τα 857 εκατ ευρώ, περιλαμβανομένης και της παλαιάς ΑΜΚ των 434 εκατ ενώ η ζημία από το AQR έφθασε τα 627 εκατ ευρώ ή 572 εκατ μετά τις τελευταίες προβλέψεις.
Η Attica bank υποστηρίζει ότι έχει την δυνατότητα να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες με την μετατροπή του ομολογιακού 95,5 εκατ και με τον αναβαλλόμενο φόρο 104 εκατ που ισχύει έως τον Ιούνιο του 2015....αλλά....υπάρχουν και τα 100 εκατ των προνομιούχων μετοχών που πρέπει να αποπληρωθούν ή θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που αναφέρουν ότι η Attica bank δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια άρα θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του resolution, εξυγίανσης με διάσπαση της τράπεζας σε καλή και κακή τράπεζα, good και bad bank.
Αν αυτό συμβεί οι υφιστάμενοι μέτοχοι χάνουν πλήρως και οριστικά τις μετοχές τους όπως συνέβη π.χ. στην Proton bank ή την Αγροτική και το ΤΤ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος όπως η Attica bank αναφέρει στην σελίδα 47 της παρουσίασης των αποτελεσμάτων την έχει θέσει σε καθεστώς ειδικού έλεγχου και πρέπει μέχρι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου να έχει παρουσιάσει πλάνο ανακεφαλαιοποίησης.
Επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να ανακεφαλαιοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια είναι πολύ πιθανό η Attica bank να σπάσει σε good και bad bank.
Το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών και βασικός μέτοχος της Attica bank αναφέρει ότι θα συμμετάσχει και στην ανακεφαλαιοποίηση σοκ αλλά μπορεί να επενδύσει τουλάχιστον 428 εκατ όταν ήδη έχει επενδύσει σωρευτικά 440 εκατ που σήμερα αποτιμώνται στα 15 εκατ ευρώ δηλαδή καταστροφή;
Ταυτόχρονα το Ταμείο έχει φεσωθεί 235 εκατ εγγυητικές επιστολές.
Από τα παράδοξα το Ταμείο μπορούσε να «καλύπτει» εγγυητικές επιστολές…
Η κυβέρνηση θα ήθελε η Attica bank να διασωθεί αλλά για να διασωθεί πρέπει να βρεθούν τα 857 εκατ του βασικού σεναρίου για να επενδύσει τα υπόλοιπα 164 εκατ το ΤΧΣ καλύπτοντας έτσι τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των 1,021 δισεκ. ευρώ.
Τα σχέδια που εξετάστηκαν για την διάσωση της Attica bank
Την διάσωση της Attica bank υποστηρίζουν και όσοι πολιτικοί είχαν συναναστραφεί με το ΤΣΜΕΔΕ και την Attica bank όπως ο Χρήστος Σπίρτζης υπουργός Υποδομών προερχόμενος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που είναι ο φυσικός προϊστάμενος του ΤΣΜΕΔΕ.
Επίσης συνδράμει και ο Αλέκος Φλαμπουράρης υπουργός επικρατείας καθώς ως πολιτικός μηχανικός είχε πολλές σχέσεις με το ΤΣΜΕΔΕ.
Αν αποτύχει το σχέδιο συμμετοχής ΤΣΜΕΔΕ και ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank το δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο είναι να απορροφηθεί η Attica bank από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να ενσωματωθούν και ορισμένες συνεταιριστικές τράπεζες και το σχήμα αυτό να ανακεφαλαιοποιηθεί και χρηματοδοτηθεί μέσω funding gap από το ΤΧΣ.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί δύο Ταμεία ΤΣΜΕΔΕ και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να διαχειριστούν το βάρος των κεφαλαιακών αναγκών ενώ εγείρονται και θέματα state aid κρατικής βοήθειας.
Αν και αυτό το σενάριο αποτύχει υπάρχει το εναλλακτικό σχέδιο της απορρόφησης από την Εθνική τράπεζα με σχέση ανταλλαγής…
Θα πάρει η Εθνική μια τράπεζα με κεφαλαιακές ανάγκες 1,021 δισεκ. ευρώ;
Σίγουρα όχι.
Αν όλα τα προηγούμενα σχέδια αποτύχουν τότε η Attica bank θα ενταχθεί σε καθεστώς resolution θα σπάσει και θα πουληθεί σε κάποια τράπεζα πιθανότατα την Εθνική τράπεζα.
Attica bank: Το αποτυχημένο project
Η Attica bank είναι ότι πιο αποτυχημένο project έχει να επιδείξει το ελληνικό banking στις μικρές τράπεζες.
Η τράπεζα ζημιογόνος, κεφαλαιακά ανεπαρκής, χωρίς καμία παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Ο μόνος λόγος ύπαρξης της τράπεζας αυτής ήταν και είναι το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών και λόγω της εμπλοκής του Ταμείου…όλοι έδιναν παράταση ζωής…για να μην χάσει τα κεφάλαια που επένδυσε το ΤΣΜΕΔΕ.
Το αποτυχημένο πείραμα της Attica bank σε αριθμούς
Το ΤΣΜΕΔΕ είναι στρατηγικά χαμένος μέτοχος στην Attica bank στην οποία κατέχει το 51%.
Η Attica bank απέτυχε επιχειρηματικά καθώς προσπάθησε να γίνει η μικρογραφία των μεγάλων τραπεζών ενώ το ΤΣΜΕΔΕ ήταν κεφαλαιακός αιμοδότης αλλά λειτούργησε και ως ανασταλτικός μηχανισμός εξέλιξης της τράπεζας.
Αν δει κανείς την εξέλιξη των αποτελεσμάτων της τράπεζας από το 2000 έως το 2015 δηλαδή 15 χρόνια και ο επενδυτής γνώριζε την εξέλιξη αυτών των επιδόσεων είναι βέβαιο ότι δεν ήθελε να επενδύσει ούτε 1 ευρώ.
Το ΤΣΜΕΔΕ το ταμείο των μηχανικών επένδυσε 440 εκατ χωρίς την νέα αύξηση κεφαλαίου μεταξύ 2003 με 2015.
Το 2003 υλοποιήθηκε ΑΜΚ περίπου 50 εκατ με τιμή 1,5 ευρώ.
Τον Μάρτιο του 2007 υλοποιήθηκε ΑΜΚ 148 εκατ με τιμή 3 ευρώ.
Τον Σεπτέμβριο του 2009 υλοποιήθηκε ΑΜΚ 152 εκατ με τιμή 1,40 ευρώ.
Το 2013 υλοποιήθηκε ομολογιακό και ΑΜΚ 400 εκατ με τιμή τα 0,30 ευρώ.
Όσον αφορά τις επιδόσεις της τράπεζας,
2004 κέρδη +6,26 εκατ ευρώ
2005 ζημίες -9,88 εκατ
2006 κέρδη +873 χιλ
2007 κέρδη +20,8 εκατ
2008 κέρδη +12,6 εκατ
2009 κέρδη +5,6 εκατ
2010 ζημίες -5,7 εκατ
2011 ζημίες -249 εκατ
2012 ζημίες -181 εκατ
2013 ζημίες -112 εκατ
2014 ζημίες – 49,9 εκατ.
2015 α΄ τρίμηνο ζημίες -1,3 εκατ ευρώ
2015 α΄ 6μηνο ζημίες -300 εκατ
Το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 440 εκατ στην Attica bank που διαχρονικά εμφανίζει ζημίες -865 εκατ ευρώ.
Χρηματιστηριακά η Attica bank έχει απαξιωθεί αποτιμάται στα 0,03 ευρώ ή 31 εκατ ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Το ΤΣΜΕΔΕ λοιπόν επένδυσε 440 εκατ και η αξία αυτής της επένδυσης σήμερα βρίσκεται στα 15,5 εκατ ευρώ….ακριβώς 15,5 εκατ ευρώ.
Άρα τα επιτυχημένης επένδυσης του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank που αναφέρονται ενίοτε….είναι εκτός πραγματικότητας.
Τα stress tests ανέδειξαν τις αδυναμίες της τράπεζας που δύσκολα φαίνεται να κατορθώνει να συνεχίσει αυτόνομα τη λειτουργία της. Πληροφορίες του NEWS 247 θέλουν τους υπεύθυνους να επεξεργάζονται σενάρια απορρόφησής της από συστημική τράπεζα
Προς απορρόφηση από συστημική τράπεζα βαίνει η Τράπεζα Αττικής λένε πηγές του News 247, μετά και τη δημοσιοποίηση των stress tests. Οι ίδιοι εξηγούν ότι οι κεφαλαιακές της ανάγκες ανέρχονται σε 857 εκατ. ευρώ με το βασικό σενάριο και 1,021 δισ. ευρώ στο δυσμενές. Σημειώνεται δε, ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας ανέρχεται περίπου 3 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι η υστέρηση κεφαλαίων αντιστοιχεί στο 1/3 του δανειακού της χαρτοφυλακίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ΕΚΤ, εντός μιας εβδομάδας από την παρούσα ανακοίνωση, η Τράπεζα Αττικής θα υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, στο οποίο θα αναφέρει λεπτομερώς με ποιο τρόπο θα καλυφθεί η υστέρηση αυτή. Το σχέδιο θα αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να προκύψουν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες και η Τράπεζα Αττικής να προχωρήσει στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Ωστόσο, τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται για να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία η τράπεζα είναι δυσανάλογα με το ενδιαφέρον τον επενδυτών για να επενδύσουν στην τράπεζα και οι δυνατότητες για αναδιάρθρωση προκειμένου να εξοικονομήσει ένα τόσο μεγάλο ποσό, είναι περιορισμένες. Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι η κατάληξη της τράπεζας θα είναι η απορρόφησή της από μία από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες.
Η Τράπεζα της Ελλάδος διεξήγαγε άσκηση Συνολικής Αξιολόγησης 2015 για την Τράπεζα Αττικής, στο πλαίσιο της αντίστοιχης αξιολόγησης που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις τέσσερις ελληνικές Σημαντικές Τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος ακολούθησε τη μεθοδολογία και τη γενικότερη προσέγγιση που εφαρμόστηκε από την ΕΚΤ για τις τέσσερις Σημαντικές Τράπεζες, προκειμένου να επιτευχθεί συνεπής πληροφόρηση και να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ της Τράπεζας Αττικής και των Σημαντικών Τραπεζών.
Η Συνολική Αξιολόγηση περιλαμβάνει δύο συνιστώσες, τον διεξοδικό και λεπτομερή έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) και μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων με προοπτικό χαρακτήρα (forward-looking Stress Test), με σκοπό την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας Αττικής. Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού κατέγραψε επακριβώς την αξία των στοιχείων του ενεργητικού της Τράπεζας Αττικής στις 30 Ιουνίου 2015 και το αποτέλεσμά του χρησίμευσε ως σημείο εκκίνησης για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Συγκεκριμένα, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων είχε προοπτικό χαρακτήρα και προσέγγιση από επάνω προς τα κάτω (top down). Διενεργήθηκε για την περίοδο 30 Ιουνίου 2015 - 31 Δεκεμβρίου 2017, με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από την Τράπεζα Αττικής και ελέγχθηκαν ποιοτικά από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σκοπός της άσκησης ήταν να εξεταστεί η ανθεκτικότητα της φερεγγυότητας της Τράπεζας Αττικής σε δύο υποθετικά σενάρια: το βασικό σενάριο, που υποθέτει Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών CET1 9,5%, και το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, που υποθέτει Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών CET1 8%.
Με βάση τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης, η Τράπεζα Αττικής παρουσιάζει υστέρηση ύψους 857 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 1.021 εκατ. ευρώ στο δυσμενές, χωρίς όμως να έχουν προσμετρηθεί οι ενέργειες κεφαλαιακής υποστήριξης της Τράπεζας.
Ξεχάσατε το Δραγασακη που ήταν εμμισθος σύμβουλος στην τράπεζα
ΑπάντησηΔιαγραφήκανείς δεν το ξεχνάει, τα άρθρα δεν τον αναφέρουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήTragic!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή