Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ιδρυτική συνέλευση Επιτροπής Μηχανικών της Λαϊκής Ενότητας

Φιλοξενούμε κείμενο που λάβαμε από συναδέλφους, μέλη της συσπείρωσης...



Το προσωρινό συντονιστικό της εκλογικής επιτροπής της Λαϊκής Ενότητας μηχανικών ευχαριστεί θερμά τους συναδέλφους που υποστήριξαν με τη συνυπογραφή τους, τη στήριξη ή την ψήφο τους τη Λαϊκή Ενότητα, απορρίπτοντας τον πολιτικό και συναισθηματικό εκβιασμό, ξεπερνώντας την προσπάθεια τρομοκράτησης του εκλογικού σώματος.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει την απογοήτευση και τη σύγχυση που προκάλεσε σε μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων η επιβολή του τρίτου Μνημονίου. Το γεγονός ότι αυτή η σοβαρή ήττα ήρθε αμέσως μετά τη μεγάλη ανάταση του «ΟΧΙ» και συνομολογήθηκε από μια ηγεσία που μιλάει στο όνομα της Αριστεράς, έδωσε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στη λογική του «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Στην παρούσα Βουλή, κυριαρχούν συντριπτικά οι δυνάμεις που θα υποστηρίξουν την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων. Τα αποτελέσματα στις δυνάμεις της εργασίας και συνολικά στον ελληνικό λαό είναι ήδη ορατά με την ψήφιση του πρώτου εφαρμοστικού νόμου και όσων ακολουθούν.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Λαϊκής Ενότητας φυσικά υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών μας. Σε αυτό συνέτειναν τόσο αντικειμενικοί όσο και υποκειμενικοί παράγοντες. Ένας πολιτικός σχηματισμός που γεννήθηκε μόλις 28 ημέρες πριν από τις εκλογές- εξπρές, χωρίς οικονομικά μέσα, με το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης εχθρικά τοποθετημένα απέναντί του, ήταν αναπόφευκτο να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα οργάνωσης και επικοινωνίας.

Στους αντικειμενικούς αυτούς παράγοντες ήρθαν, ωστόσο, να προστεθούν ανεπάρκειες, αδυναμίες και αστοχίες της δικής μας πολιτικής στόχευσης και δουλειάς. Υποτιμήσαμε την απογοήτευση που προκάλεσε σε μεγάλο μέρος του κόσμου του “ΟΧΙ” η συνθηκολόγηση της 13ης Ιουλίου, γεγονός που οδηγούσε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και ιδίως της νεολαίας στην αποχή. Δεν αντιληφθήκαμε έγκαιρα την πίεση που ασκούσε σε αριστερούς πολίτες η ψεύτικη, τεχνητή εικόνα “ντέρμπι” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, όπως και τον κίνδυνο να μείνουμε εκτός Βουλής. Κρίσιμα κενά υπήρξαν στην ανάδειξη των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου και ιδίως στην επεξεργασία και την επικοινωνιακή προβολή της εναλλακτικής, ριζοσπαστικής μας πρότασης για τον τερματισμό της λιτότητας, την προώθηση ενός νέου προτύπου παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης και την αναδιανομή του πλούτου, με ορίζοντα τον σοσιαλισμό. Η πρόταση μας αυτή περιλαμβάνει (ως εργαλείο και όχι ως αυτοσκοπό) την έξοδο από την ευρωζώνη με τη διαμόρφωση εθνικού νομίσματος, μια θέση η οποία ήταν δύσκολο να εξηγηθεί πειστικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου και καταστροφολογίας από όλες τις συστημικές δυνάμεις, πράγμα που προκάλεσε σοβαρές δυσχέρειες στην ανάπτυξη της εκλογικής επιρροής μας. Γενικότερα προβλήματα φυσιογνωμίας και ταυτότητας (όπως η υπερπροβολή στελεχών, η απουσία νεότερων φωνών, η μη επαρκής διαφοροποίηση από το κυβερνητικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ) έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο.

Η συγκρότηση, η σταθεροποίηση και η δημοκρατική λειτουργία τοπικών και κλαδικών επιτροπών της Λαϊκής Ενότητας αποτελεί τον κρίσιμο κόμβο για να αποκτήσει η πρώτη -και αναγκαστική εν πολλοίς - βιαστική συγκρότηση της, ουσιαστικό περιεχόμενο και κοινωνική αναφορά. Η εμπλοκή των τσακισμένων από τη μνημονιακή βαρβαρότητα κοινωνικών στρωμάτων τόσο στο κίνημα αντίστασης-αλληλεγγύης και ανατροπής, όσο και στην πολιτική διαδικασία συγκρότησης και αυτοέκφρασης του αναγκαίου άλλου δρόμου είναι η δική μας επιλογή. Η Λαϊκή Ενότητα θα απευθυνθεί χωρίς προκαταλήψεις σε όλο αυτόν τον κόσμο, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή ενότητα δράσης στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και στο διάλογο για το παρόν και το μέλλον της Αριστεράς.

Η υπό συγκρότηση κλαδική επιτροπή Μηχανικών της Λαϊκής Ενότητας οφείλει να:

α. Αποτιμήσει το συνολικά αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα και τους λόγους (αντικειμενικούς αλλά και υποκειμενικούς) που φτάσαμε σε αυτό

β. Συγκροτηθεί πολιτικά και οργανωτικά, αξιοποιώντας τα επίπεδα πολιτικής συμφωνίας που έχουν ήδη κατακτηθεί (εκλογική διακήρυξη αλλά και άλλες επεξεργασίες) στην κατεύθυνση εμβάθυνσης αλλά και εξειδίκευσης τους.

γ. Συγκροτηθεί οργανωτικά, με δημοκρατία και ισότιμη συμμετοχή, συμβολή των μελών της, επιλέγοντας καταρχήν το προσωρινό συντονιστικό της, δημιουργώντας λίστες επικοινωνίας και διαλόγου, προγραμματίζοντας, εκδηλώσεις και συνελεύσεις, εκλέγοντας αντιπροσώπους για τα όργανα του μετώπου.

δ. Οργανώσει συλλογικές επεξεργασίες (από Ομάδες Εργασίας) σε όλο το φάσμα της επιστήμης και απασχόλησης των μηχανικών, στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση σε όφελος των δυνάμεων της εργασίας, με παραγωγικό ανασχεδιασμό, προστασία του περιβάλλοντος, υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.

ε. Συζητήσει την πολιτική - συνδικαλιστική δουλειά στο χώρο των μηχανικών, να εξειδικεύσει τα μέτωπα αγώνα της επόμενης περιόδου (ασφαλιστικό, επαγγελματικά δικαιώματα, ανεργία, ιδιωτικοποιήσεις) στο ΤΕΕ, στους συλλόγους, αλλά και στα σωματεία του χώρου, σεβόμενη απόλυτα την αυτονομία των συνδικαλιστικών παρατάξεων του χώρου.

Τα παραπάνω θα συζητηθούν στην πρώτη και ιδρυτική συνέλευση της κλαδικής επιτροπής Μηχανικών της Λαϊκής Ενότητας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5/11 στις 18:30 στο αμφ. Του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα). Θα εισηγηθεί ο σύντροφος Παν. Λαφαζάνης.

Καλούμε όλους όσους στήριξαν τη Λαϊκή Ενότητα, αλλά και το σύνολο των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους να στελεχώσουν την προσπάθεια αυτή, να αντισταθούν συλλογικά και να συστρατευθούν στην υπόθεση ενός άλλου δρόμου για την κοινωνία, χωρίς μνημόνια, χρέος, ευρώ σε ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και επιλογές της Ε.Ε. Αν όχι εμείς ποιοι, αν όχι τώρα πότε?

Το προσωρινό συντονιστικό της εκλογικής επιτροπής της Λαϊκής Ενότητας μηχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου