Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Νεκροί εργάτες και απλήρωτα μεροκάματα 1 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο ανακύκλωσης του Ασπροπύργου

Βαμμένο με αίμα εργαζομένων είναι το εργοστάσιο της εταιρείας Γενική Ανακύκλωση Α.Ε. στον Ασπρόπυργο, όπου στο παρελθόν έχουν βρει τον θάνατο δύο εργάτες. Πηγή
Βαριές παραβάσεις είχαν διαπιστώσει οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ από το 2011 στη λειτουργία του ιδιωτικού Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ασπροπύργου και την επόμενη χρονιά επιβλήθηκε πρόστιμο από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ύψους 130.000 ευρώ.
Οι επιθεωρητές μετά από αυτοψία διαπίστωσαν ότι η εταιρεία στην οποία ανήκει το ΚΔΑΥ και στο Διαδίκτυο εμφανίζεται να ασχολείται με "χονδρικό εμπόριο απορριμμάτων και υπολειμμάτων" δεν τηρούσε μητρώο διαχείρισης αποβλήτων. Παράλληλα διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διάθεση υπολειμμάτων διαλογής και παράνομη διασυνοριακή διακίνηση αποβλήτων προς τη Βουλγαρία. Το 2013 η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) και η κίνηση Ecoeleusis είχαν καταθέσει έγγραφες καταγγελίες για τη λειτουργία του ΚΔΑΥ ως πλυντηρίου ξεπλύματος σύμμεικτων, τα οποία στη συνέχεια οδηγούνταν στη Φυλή και οι δήμοι χρεώνονταν το υπόλειμμα, στους αρμόδιους φορείς, ανάμεσά τους και ο ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης), που θεωρητικά ελέγχει τα συστήματα που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων.
Το θέμα απασχόλησε και τον εισαγγελέα Περιβάλλοντος.


Τον Ιούλιο του 2012 ο Μοχάμεντ Ικμπάλ από το Πακιστάν, πατέρας δύο παιδιών, που εργαζόταν σε πρέσα δεματοποίησης χαρτιού, υπέστη ακαριαίο θάνατο όταν δέχτηκε στην αριστερή πλευρά του κρανίου του ισχυρότατο πλήγμα από μεταλλικό εξάρτημα της μηχανής. Στο ίδιο εργοστάσιο στα τέλη Ιουλίου του 2009 ένας εργαζόμενος από το Μπανγκλαντές βρέθηκε μετά από τρεις μέρες νεκρός κάτω από τόνους πεπιεσμένου ανακυκλώσιμου υλικού, ενώ την ίδια χρονιά ένας ακόμη εργάτης ακρωτηριάστηκε στην πρέσα.
Μετά τον θάνατο του Μοχάμεντ Ικμπάλ, η Ένωση Μεταναστών Εργατών και η ΚΕΕΡΦΑ έκαναν λόγο για «τεράστια ερωτηματικά για την ασφάλεια στον συγκεκριμένο χώρο» και καλούσαν τα συνδικάτα να «καταγγείλουν τις άθλιες συνθήκες εκμετάλλευσης που οδηγούν στον θάνατο εργάτες».

Η εταιρεία του επιχειρηματία Δημήτρη Λαζόπουλου έγινε γνωστή στο παρελθόν με αφορμή την πάγια τακτική της μη καταβολής δεδουλευμένων στους οικονομικούς μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και την Ινδία που αποκλειστικά χρησιμοποιούσε στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εργάτες προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των χρημάτων τους καθώς ο εργοδότης σε κάποιες περιπτώσεις καθυστερούσε να τους πληρώσει ακόμα και για οκτώ μήνες. Στις 29 Δεκεμβρίου του 2014 οι 150 εργάτες της Γενικής Ανακύκλωσης Α.Ε. προχώρησαν στην κατάληψη του εργοστασίου διεκδικώντας δεδουλευμένα οκτώ μηνών, ενώ παράλληλα είχαν καταθέσει μήνυση εναντίον του ιδιοκτήτη της εταιρείας Δ. Λαζόπουλου για τη μη καταβολή του δώρου.
Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και της κατάληψης του εργοστασίου ήταν η επέμβαση των ΜΑΤ, η σύλληψη τουλάχιστον 32 απεργών και η προσαγωγή άλλων 40 διαδηλωτών που συμπαραστέκονταν στους αλλοδαπούς εργάτες.
Η Επιτροπή Εργαζομένων σε ανακοίνωσή της τότε κατήγγειλε την τακτική της εργοδοσίας υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν εργάτες που εργάζονται πάνω από δέκα χρόνια και τους χρωστάει χιλιάδες ευρώ από απλήρωτη δουλειά» και κατηγορούσε τον ιδιοκτήτη πως «ζητάει να δεχτούμε να απολυθούμε όλοι και να περάσουμε σε εταιρεία - εργολάβο με ενοικιαζόμενους εργάτες και υπόσχεται ότι θα ξεπληρώσει... σιγά - σιγά όσα μας χρωστάει».
Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο του 2015 τα χρέη του Δ. Λαζόπουλου από δεδουλευμένα στους δεκάδες εργαζόμενους του εργοστασίου ξεπερνούσαν τα 700.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας απαιτούσαν «μόνιμη, σταθερή δουλειά, με πληρωμή των μισθών και των δώρων, σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας» καθώς στους χώρους δουλειάς τα εργατικά ατυχήματα βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη του εργοστασίου ανακύκλωσης. Στο παρελθόν είχε πραγματοποιηθεί μία ακόμη απεργία τον Απρίλιο του 2014 καθώς και τότε οι εργαζόμενοι είχαν μείνει απλήρωτοι για ένα πεντάμηνο σε αυτή την ιδιότυπη «Μανωλάδα» του Ασπρόπυργου.

Επιδοτήσεις, απολύσεις και οφειλές

Ένα χρόνο νωρίτερα πάντως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας επιδοτήθηκε με το ποσόν των 996.806,45 ευρώ για μίσθωση συμβάσεων με τράπεζες με απόφαση του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη. Ο Δ. Λαζόπουλος έκανε πριν από ένα μήνα χρήση του άρθρου 89, με αποτέλεσμα στις 12 Μαΐου 2015 να απολυθούν οι τελευταίοι 16 εργαζόμενοι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των εργαζομένων είχε οφειλές προς δήμους, τις επιχειρήσεις - πελάτες του, αλλά και το κράτος.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι διεκδικούν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και ζητούν να περάσει «στα χέρια του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων η επιχείρηση».

3 σχόλια:

  1. Τοξικό νέφος: τι έδειξαν οι πρώτες μετρήσεις από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο
    http://www.econews.gr/2015/06/11/toxiko-nefos-metriseis-122893/
    Αυξημένα επίπεδα επικίνδυνων αερίων και σωματιδίων, στην περιοχή του Ασπροπύργου, έδειξαν τα αποτελέσματα από τις πρώτες μετρήσεις της Περιφέρειας Αττικής για το τοξικό νέφος που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών, η οποία καίει για 4η ημέρα.
    Η Περιφέρεια Αττικής καθησυχάζει πως οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων, στο κέντρο της Αθήνας, δεν ξεπέρασαν τα όρια, ωστόσο, περισσότερα στοιχεία τις επόμενες ημέρες, όταν και θα βγουν τα αποτελέσματα για τις τοξικές ουσίες, όπως διοξίνες και φουράνια.
    “Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι ρύποι είναι 10 φορές πάνω”, δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου. Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες κρούουν το “καμπανάκι” του κινδύνου, σημειώνοντας πως το τοξικό νέφος περιέχει διοξίνες, που θα περάσουν στην τροφική αλυσίδα, προκαλώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.
    Οι διοξίνες προκαλούν διάφορες μορφές καρκίνου, ελαττώνουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, υπογονιμότητα, αναφέρει ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης.
    Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η καταγγελία του αντιδημάρχου Ασπροπύργου ότι το εργοστάσιο ανακύκλωσης ήταν μία περιβαλλοντική “βόμβα” στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως εντός του εργοστασίου βρέθηκαν υλικά για τα οποία δεν υπήρχε η σχετική άδεια, όπως ορυκτέλαια, λάστιχα και συσκευασίες φαρμάκων.
    —Διοξίνες και υγεία
    Οι άμεσες επιπτώσεις είναι αυτές που προκύπτουν από κάθε επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης με σωματιδιακό περιεχόμενο, δηλαδή ερεθισμός της μύτης και των αεροφόρων οδών, υποκειμενικό αίσθημα δυσφορίας και βήχας.
    Όσον αφορά σε ασθενείς με χρόνια βρογχική υπεραντιδραστικότητα, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ή καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να εμφανιστεί εντονότερη δυσφορία και δύσπνοια.
    Οδηγία για μείωση των παραπάνω φαινομένων είναι η αποφυγή της σωματικής κόπωσης κάτω από τις συνθήκες της ρύπανσης, η παραμονή μέσα στο σπίτι με κλειστά τα παράθυρα ώστε να εμποδίζεται η είσοδος των ρύπων και η κανονική συνέχιση λήψης των φαρμάκων από τους ασθενείς, οι οποίοι όταν εμφανίσουν δυσπνοϊκά ενοχλήματα ή παροξυσμικό βήχα, καλό είναι να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.
    Σχετικές οδηγίες έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας. Πάντως φαίνεται ότι η άμεση σωματιδιακή επίδραση αυτού του νέφους στην δημόσια υγεία δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αντίθεση με τις μακροχρόνιες επιδράσεις που ενέχουν λόγους ανησυχίας. Το νέφος αυτό είναι πάρα πολύ πιθανό ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες διοξινών, οι οποίες είναι ισχυρά δηλητήρια του περιβάλλοντος διότι έχουν πολύ μεγάλο χρόνο ημίσειας ζωής και κατά συνέπεια υπεισέρχονται στην διατροφική αλυσίδα και αποτελούν έναν μηχανισμό περιβαλλοντικής ρύπανσης των τροφίμων που μπορεί να διαρκέσει επί δεκαετίες.
    Οι επιπτώσεις των διοξινών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πάρα πολλές, έχει αποδειχθεί ότι έχουν καρκινογόνο επίδραση ενώ επηρεάζουν και το ανοσοποιητικό σύστημα, το αναπαραγωγικό σύστημα ιδίως στους άνδρες, το πεπτικό, το αναπνευστικό και άλλα.
    —Υπό έλεγχο η πυρκαγιά
    Σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΑΠΕΝ, η πυρκαγιά στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατάσβεσής της.
    Αυτήν την ώρα βρίσκονται σε ταχεία εξέλιξη οι ανακρίσεις για την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν την πυρκαγιά και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμπληρώνω, ότι οι διοξίνες και τα φουράνια θα μας ακολουθούν για πάρα πολλά χρόνια, θα κατεβούν στον υδροφόρο ορίζοντα. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΗΣ:

    ΟΙ...ΚΑΤΟΙΚΟΙ...ΤΗΣ...ΦΥΛΗΣ

    Α.....Π.....Α.....Ι.....Τ......Ο......Υ.......Ν

    ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ

    Η ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟ 1960.

    ΑπάντησηΔιαγραφή