Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

Ενημέρωση από την κινητοποίηση της ΑΣΜ στο ΤΣΜΕΔΕ 08/06/2015

Στην παράσταση διαμαρτυρίας της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 08/06/2015 τέθηκαν τα ακόλουθα θέματα:
1.Σχετικά με τις αυξημένες εισφορές και τα νέα ειδοποιητήρια
Η αντιπρόταση στην απαίτηση της ΑΣΜ για κατάργηση του μνημονιακού Νόμου 3986/2011, αίτημα που δεν δέχεται η κυβέρνηση (μονομερής ενέργεια), είναι η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας. Το δικαίωμα αυτό θα το έχει ο ασφαλισμένος για τρεις φορές, δηλαδή έως το 2021. Υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης προς το ΤΣΜΕΔΕ για υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης, παρόλο που δεν έχει μπει στο νομοσχέδιο που είναι στη διαβούλευση.
2.Σχετικά με το αίτημα της ΑΣΜ για κατάργηση των αναδρομικών αυξήσεων στις εισφορές, βάσει του Ν. 3986/2011
Η κατάργηση των αναδρομικών αυξήσεων θεωρεί η κυβέρνηση ότι εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας.
Ως εκ τούτου η διοίκηση του ταμείου προτείνει τη μείωση των εισφορών για τα επόμενα τρία έτη (2015-2017), έτσι ώστε να αντισταθμίσουν το ποσοστό των αυξήσεων και να επέλθει συμψηφισμός στις εισφορές.
Επίσης είπαν ότι στις αναδρομικές εισφορές δεν θα μπουν προσαυξήσεις.
Στην περίπτωση που αυτά αποφασιστούν, τότε θα γίνει νέος υπολογισμός των δόσεων για τους συναδέλφους που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.
Προτίθενται να αναβάλουν την έκδοση των νέων ειδοποιητηρίων για 15 ημέρες (μέχρι τέλος Ιουνίου δηλαδή) και συνεπώς και την εξόφλησή τους, αποσκοπώντας σε μια συνεννόηση με τη νέα κυβέρνηση και σε μια λύση του προβλήματος.
3.Στο ερώτημα της ΑΣΜ για αποδέσμευση καταβολής των τρεχουσών εισφορών για τους συναδέλφους που έχουν κάνει ή θα ήθελαν να μπουν σε ρύθμιση
Η απάντηση που μας δόθηκε είναι ότι έχουμε δίκιο και θα προτείνουν την αποπληρωμή των τρεχουσών εισφορών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων (π.χ. να αντιστοιχεί στο 20% του εισοδήματος).
4.Σχετικά με τους άνεργους – υποαπασχολούμενους
Έχουν θέσει το πρόβλημα στην κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση για τη λύση του.
5.Σχετικά με την ενοποίηση των ταμείων σε τρία
Εδώ υπήρξε και η γνώμη ότι η ενοποίηση θα είναι λειτουργική (αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού) και όχι ουσιαστική.
Στην αναφορά μας ότι η ένταξη όλων των ταμείων σε τρία αναφέρεται στο κείμενο προτάσεων που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους θεσμούς, μας ειπώθηκε ότι η ενοποίηση δεν θα γίνει άμεσα και θα πάρει χρόνο.
Η εικόνα είναι ότι μάλλον δεν θέλουν να ανοίξουν το θέμα ακόμα.

Συνοψίζοντας, η μόνη θετική απάντηση που λάβαμε, αφορά τη σημερινή απόφαση του ΔΣ για την μη αποστολή των ειδοποιητηρίων του Α΄ εξαμήνου 2015, μέχρι τέλους Ιουνίου, προκειμένου να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης σχετικά με τις εισφορές.
Στα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν δεν υπήρξαν δεσμεύσεις, παρά μόνο προτάσεις προς την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου