Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

"Ρυθμίσεις-ανάσα για ασφαλισμένους και οφειλέτες ΟΑΕΕ και ΕΤAΑ" ή προσωρινά ημίμετρα?

Θετική εξέλιξη - εφόσον επιβεβαιωθεί - γιατί από υποσχέσεις έχουμε χορτάσει τα τελευταία χρόνια αλλά πολύ μερική. Γιατί οφείλουμε να έχουμε υπόψην μας και τα παρακάτω: 
α) Η αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι μια λύση προσωρινή (για κάποια λίγα χρόνια), μετά επανέρχονται αυτούσιες οιαυξήσεις, ενδέχεται μάλιστα όταν τελειώσει η περίοδος αυτή να επανέρχεται κανείς στην 4η ή 5η ασφαλιστική κατηγορία αυτομάτως. Ενδέχεται επίσης να ισχύει μόνο για όσους δεν οφείλοιυν ή διακανονίζουν τις οφειλές τους
β) Δε διευκρινίζει καθόλου το τι θα γίνει με τα αναδρομικά από το 2011, οπότε φοβόμαστε βάσιμα ότι θα μας τα φορτώσουν κανονικά
γ) Οφείλουμε να δούμε τις ακριβείς διατυπώσεις της τροπολογίας γιατί ενδεχομένως να αφήσει κατηγορίες μηχανικών απέξω (πχ τους ασφαλισμένους προ 93) οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν αυξήσεις.
δ)  Δεν απαντάει σε κανένα άλλο κρίσιμο θέμα από αυτά που θέτει η ανοικτή συνέλευση μηχανικών με το σχετικό Υπόμνημα της (ΚΕΑΟ, υγεία για όλους, ασφαλιστική ενημερότητα, ριζική μείωση εισφορών, άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα, ταμείο ανεργίας, αποθεματικά κλπ)
Η μαζική παρουσία μας στην κινητοποίηση της Τρίτης 16/6 μπορεί να πιέσει για πραγματικές λύσεις από τα ημίμετρα που προτείνονται. Είμαστε σίγουροι ότι η εξαγγελία της και μόνο έπαιξε κάποιο ρόλο στις χθεσινές ανακοινώσεις.

Όχι μόνο στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) θα δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν για την ασφάλισή τους ως και τρεις ασφαλιστικές κλάσεις χαμηλότερα ώστε να περιορίσουν την επιβάρυνση. Η δυνατότητα για καταβολή χαμηλότερου ασφαλίστρου, βάσει της τροπολογίας που θα καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Στρατούλης, θα ισχύει μέχρι 31/12/2016. Η εισφορά μπορεί να μειωθεί στα 131 ευρώ από 380 το μήνα.

Ένα ακόμη μέτρο προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν χρέη προς το ταμείο και δε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είναι ο συμψηφισμός μέρος της παροχής με τα χρέη.

Το πλαφόν του χρέους θα επεκταθεί από τις 20.000 στις 25.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Στρατούλης ενώ για 5.000 εγκλωβισμένους -ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για σύνταξη το όριο για το ύψος των οφειλών θα φθάσει τα 50.000. Η ρύθμιση ανάσα που θα καταθέσει το υπουργείο κοινωνικών ασφαλίσεων θα ισχύει έως το τέλος του 2016.

Έτσι, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει οφειλές άνω των προβλεπόμενων ποσών, μπορεί να προχωρήσει στην εφάπαξ καταβολή της οφειλής έως του ποσού των 50.000 ή των 25.000 ευρώ, και στη συνέχεια να προχωρήσει στη ρύθμιση για αποπληρωμή της οφειλής σε δόσεις . Το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το κατώτατο όριο σύνταξης που χορηγείται από τον ΟΑΕΕ.

Συγκεκριμένα, για το περίπου 70% των οφειλετών που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στο πρώην ΤΕΒΕ, το όριο ορίζεται από 406 ευρώ το μήνα (κατώτατη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας) έως 341 ευρώ (κατώτατη σύνταξη θανάτου).

Εφόσον η οφειλή υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη τότε θα καλείται ο ασφαλισμένος να ξεπληρώσει εντός δύο μηνών, το επιπλέον ποσό της οφειλής, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο συμψηφισμός.

Ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικής ασφάλισης κ. Δημήτρης Στρατούλης, κάλεσε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στον ΟΓΑ , τους ελεύθερους επαγγελματίες να εκμεταλλευθούν τις διευκολύνσεις και να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων ( έχουν ήδη υπαχθεί 115.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ) η οποία έχει αποφέρει τον Μάιο στον οργανισμό επιπλέον έσοδα -6%-8%.

Ο κ. Στρατούλης αναφέρθηκε επίσης στη ρύθμιση (περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών στα ΚΕΠΑ) για την επαναχορήγηση σύνταξης σε 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες που είχε διακοπεί εξαιτίας των μνημονίων το 2013. Οι υπερήλικες που είναι κυρίως ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην σοβιετική ένωση , θα εισπράξουν σύνταξη 260 ευρώ από 1/10/2015 και 360 ευρώ από 1/10/2016.

Πηγή: protothema.gr

2 σχόλια:

  1. Αναρωτιέμαι κάποιες φορές ποιοι είναι χειρότεροι αυτοί ή οι πρωην? Oύτε καν ημίμετρα δεν είναι και για τα αναδρομικά κουβέντα...
    Τι να πεθάνεις Σάββατο τι Κυριακή, Δευτέρα θα σε θάψουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H επιλογή χαμηλότερης κατηγορίας αφορά αυτούς που δεν έχουν οφειλές ή κάνουν διακανονισμό, αφού κάνουν αίτηση για χαμηλότερη κατηγορία. Στην ουσία δεν ανακουφίζει κανένα αφού οι αυξήσεις και τα αυξημένα ειδοποιητήρια παραμένουν. Η κυβέρνηση και η νέα δοίκηση του εταα μας χρυσώνουν το χάπι. Προσπαθούν να κατευνάσουν την οργή των μηχανικών εναντίον τους. Σας λέω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα και οι αυξήσεις ισχύουν κανονικά και όποιος αντέξει πρώτη φορά αριστερά. Το τεε, οι επαγγελματικοί σύλλογοι να ξυπνήσουν από το λήθαργο να ψηφίσουν την μαζική άρνηση πληρωμής των ειδοποιητηρίων των 3000 ευρώ και βαλέ, να τους στείλουν από κει που ήρθαν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή