Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015

Mέση Ανατολή Αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Ένα ενδιαφέρον βιβλίο από τη συνάδελφο και μέλος της συσπείρωσης Δήμητρα Κυρίλλου


 Συγγραφέας: Κυρίλλου, Δήμητρα
Εκδόσεις: Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Σελίδες: 184
Τιμή: 8,52 €
ISBN: 978-960-7967-93-0

Μέση Ανατολή. Η πιο ασταθής και χτυπημένη περιοχή του πλανήτη. Μια απέραντη έκταση «κινούμενης άμμου», από τις ακτές της βόρειας Αφρικής μέχρι τα βουνά του Αφγανιστάν και τις ερήμους της Αραβικής χερσονήσου. Μοιάζει σαν ένα ατέλειωτο και αξεδιάλυτο κουβάρι «παράλογων» αντιθέσεων.
Πεδίο επαναλαμβανόμενων ιμπεριαλιστικών εξορμήσεων, ανταγωνισμών ανάμεσα σε τοπικές άρχουσες τάξεις, άγριας καταστολής από δικτατορικά καθεστώτα, σεχταριστικών θρησκευτικών και εθνοτικών συγκρούσεων και σφαγών. Αλλά και πεδίο αντίστασης και μεγάλων αγώνων –από τα αντιαποικιακά κινήματα και την παλαιστινιακή αντίσταση μέχρι τις επαναστάσεις της «Αραβικής Άνοιξης» που έδωσαν έμπνευση σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Το βιβλίο της Δήμητρας Κυρίλλου επιχειρεί να προσφέρει μια μαρξιστική ανάλυση για τη σύγχρονη Μέση Ανατολή, συνδέοντας τις συνθήκες που έχουν επιβάλει οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα καθεστώτα της περιοχής με τη συλλογική πάλη των απλών ανθρώπων. Στόχο έχει να απαντήσει στα σημερινά ζητήματα που αναδύονται –και για να το κάνει ανατρέχει στην ιστορία πολλών δεκαετιών πίσω. Όλα τα κεφάλαιά του τα διαπερνάει το ίδιο τριπλό νήμα: ο ρόλος του ιμπεριαλισμού και των τοπικών αρχουσών τάξεων, ο ρόλος του κινήματος, ο ρόλος της αριστεράς.

3 σχόλια:

 1. Πού είναι το εξώφυλλο ή το βιβλίο;;
  Δεν Υπάρχει! Ξαναβάλτε το!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δήμητρα Κυρίλλου8 Ιουνίου 2015 - 12:48 μ.μ.

   Η φωτό στο εξώφυλλο είναι από τους βομβαρδισμούς της Γάζας από το Ισραήλ το καλοκαιρι του 2014

   Διαγραφή
 2. Βρέθηκε!
  http://www.marxistiko.gr/wp-content/uploads/2015/05/Mesi_Anatoli.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή