Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Με υπογραφή Τσιρώνη «ξεγυμνώνουν» το δάσος

Από την ΕφΣυν. Πρώτα ξύλο, μετά... ξύλα στις Σκουριες 
Με την άδεια του υπουργείου Περιβάλλοντος θα συνεχιστεί η υλοτόμηση και αποψίλωση έκτασης 300 στρεμμάτων στην περιοχή Καρατζά Χαλκιδικής, που προορίζεται για μελλοντική εναπόθεση παραπροϊόντων εξόρυξης από τις Σκουριές. Πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο είχε ζητήσει από το δασαρχείο να κάνει έλεγχο στον φάκελο με τα πρωτόκολλα υλοτόμησης και να διακοπούν οι εργασίες έως την ολοκλήρωσή του. Αργά χθες το βράδυ το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι ο έλεγχος ολοκληρώθηκε με διαπίστωση της νομιμότητας και καταλήγει ότι «κατόπιν τούτου θα εφαρμοστεί ο νόμος».
Δεν υπάρχει αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης, που έχει ανακληθεί με απόφαση του υπουργού Π. Λαφαζάνη, ο οποίος επανέλαβε χθες ότι «οι εργαζόμενοι στην “Ελληνικός Χρυσός” δεν κινδυνεύουν, η απασχόλησή τους είναι απόλυτα διασφαλισμένη».
«Σκουριές 2012»
Χθες το μεσημέρι, με σύνθημά τους «Χρυσός, Σκουριές, Ευημερία - Κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία», οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας την επαναπρόσληψη συναδέλφων τους δασεργατών.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την εντολή διακοπής της υλοτόμησης του δάσους των Σκουριών στην περιοχή Λάκκος Καρατζά, όπου η εταιρεία επιδιώκει να κατασκευάσει δύο φράγματα απόθεσης τοξικών αποβλήτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου δασεργατών «Σκουριές 2012», Γ. Κούνδουρο, ο κ. Λαφαζάνης είχε δεσμευθεί ότι οι δασεργάτες θα επέστρεφαν στις δουλειές τους από τη Δευτέρα. Κύκλοι του υπουργείου διαψεύδουν αυτήν τη δέσμευση.
Να σημειώσουμε ότι οι ιστορικοί δασικοί συνεταιρισμοί της περιοχής (της Μ. Παναγίας, της Ιερισσού και του Σταυρού) με ανακοίνωσή τους πριν από λίγες μέρες καλωσόριζαν την παύση της υλοτομίας στον Λάκκο Καρατζά, κατάγγελλαν την «κατ’ ευφημισμό υλοτομία που γίνεται από την “Ελληνικός Χρυσός” ως καταστροφική για το δάσος και το επάγγελμά τους», ενώ τόνιζαν ότι το σωματείο που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις είναι σφραγίδα.
«Η εταιρεία έχει εφεύρει νέο συνεταιρισμό, το δασικό σωματείο “Σκουριές 2012”, τα μέλη του οποίου δεν είχαν εργαστεί ποτέ στο βουνό ως δασεργάτες», τονίζουν οι δασικοί συνεταιρισμοί, σημειώνοντας πως «δεν είναι τυχαίο ότι αυτοχαρακτηρίζεται “σωματείο” και όχι συνεταιρισμός, όπως όλοι οι δασικοί συνεταιρισμοί της χώρας».
Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να τηρεί με ουσιαστικό τρόπο τους πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες στη χώρα μας, ανεξάρτητα από τα συμφέροντα, τα οποία διακυβεύονται και τα οποία προωθούν επενδύσεις», ενώ υπογράμμισε ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα στη Χαλκιδική, δεν κινδυνεύουν. Η απασχόλησή τους είναι απόλυτα διασφαλισμένη και δεν είναι δυνατόν να διαμαρτύρονται για την αντιδικία μας με την εταιρεία, η οποία -κατά τη γνώμη μας- δεν ακολουθεί τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία σε όλο το εύρος της».

2 σχόλια:

  1. Ωραία πράγματα!! Τι να πει κανείς για τον Τσιρώνη και την αθλιότητά του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Paschalidis George, March 13 at 9:11am

    Αυτό είναι οικολογία φίλε Tsironis Yannis.
    Να εκρεμούν προσφυγές στο ΣΤΕ και εσύ να δίνεις το ΟΚ για το ξεκοίλιασμα του βουνού! ‪#‎Skouries‬

    Tsironis Yannis Γιώργο δεν είσαι καλά ενημερωμένος. Μάθε σε παρακαλώ πότε έφτασαν οι προσφυγές στις δασικές υπηρεσίες και με ποιανού υπόδειξη. Μάθε επίσης εάν όταν αποψιλώθηκε το μισό βουνό, είχε γίνει αίτημα ανστολής λόγω εκκρεμοδικίας. Μάθε τέλος εάν έχω δώσει ποτέ άδεια υλοτόμησης. Φοβάμαι ότι αντλείτε πληροφόρηση από τα ίδια ΜΜΕ που απεργάζονται την καταστροφή και επινοούν φανταστικές διαφωνίες στο εσωτερικό του υπουργείου

    Paschalidis George
    Tsironis Yannis Χαίρομαι για την απάντησή σου αλλά αυτή η «επένδυση» βρωμάει από όλες τις μεριές. Δες μόνον ποιοί είναι μπλεγμένοι και θα καταλάβεις. Πολιτικοί απατεώνες και υπόδικοι μερικοί (Τσοχατζόπουλος-Παχτας-Παπακωνσταντίνου) και ακροδεξιοί φασίστες (Δένδιας-Μπουμπουκος-Σαμαράς) κ.α. Θα περιμέναμε από μια κυβέρνηση αριστεράς, με συνιστώσα την οικολογία, να δράση άμεσα σε ένα τέτοιο Πολιτικό-Οικονομικό και κυρίως Περιβαλλοντικό σκάνδαλο (εκτός αν έχεις διαφορετική άποψη για αυτό). Υπάρχουνε φορείς και άτομα τα οποία θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν σε αυτό και να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες οι οποίες φέρνουν και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ και η Maria Kadoglou έχουν κάνει ερωτήσεις (σου παραθέτω μία) http://antigoldgr.org/…/sxetika-me-kataggelia-poleodomia/ και έχουν τις απαντήσεις στο πως σταματάει εδώ και τώρα η «επένδυση». Σχετικά με την άδεια υλοτόμησης του αρχέγονου δάσους των #Skouries , από τη στιγμή που εκκρεμούν ενστάσεις στο ΣΤΕ σαν υπουργός Περιβάλλοντος είσαι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να προστατέψεις αυτό. Υ.Γ Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα θες να μπει το όνομά σου δίπλα στους παραπάνω. Υ.Γ2 Αναμένω μια ειλικρινή απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή