Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

18 Μάρτη - Διεθνείς δράσεις εναντίον της ΕΚΤ



ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 18 ΜΑΡΤΗ 2015: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΦΙΕΣΤΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ – ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΟΥΣ

Αγγλικα, Γερμανικα, Δανεζικα, Ολλανδικα, Γαλλικα, Ιταλικα, Ρωσικα, Ισπανικα, Azerbaijani, Τσεχικη, Ουγγρικα, Κουρδικα, Πολωνικα, Πορτογαλικα, Σλοβενικα, Σουηδικη, Τουρκικα
blockupy plakat engl (small)Στις 18 Μάρτη του 2015, η ΕΚΤ θέλει να εγκαινιάσει τα καινούρια της γραφεία στην Φρανκφούρτη. Το ιλιγγιώδες ποσό των 1.3 δις ευρώ, ξοδεύτηκε για την κατασκευή του 185 μέτρων φρούριου, το οποίο είναι περιτριγυρισμένο από έναν γιγαντιαίο φράχτη. Η εκφοβιστική αρχιτεκτονική της εξουσίας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συμβολισμού της απόστασης μεταξύ της πολιτικής και οικονομικής ελίτ και των λαών. Το προσωπικό της ΕΚΤ καθώς και τα γραφεία ήδη έχουν αρχίσει και μεταφέρονται στο νέο κτίριο. Όμως τα μεγάλα εγκαίνια-με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες και την Ευρωπαική Οικονομική Ολιγαρχία παρούσα- ανακοινώθηκαν για την Τετάρτη 18 Μαρτίου.
Δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με την λιτότητα και την εξαθλίωση που να μπορούμε να γιορτάσουμε. Χιλιάδες εξοργισμένων ανθρώπων και αποφασισμένων ακτιβιστών από ολόκληρη την Ευρώπη, έκλεισαν τους δρόμους περιμετρικά της ΕΚΤ και διέκοψαν αυτή την γιορτή του κεφαλαίου και της εξουσίας, ταιριάζοντας χρονικά και με την 144η επέτειο από την Παρισινή Κομμούνα. Θα τους ανατρέψουμε το πάρτυ και θα το μετατρέψουμε σε μία συνάντηση διεθνούς αντίστασης ενάντιον των Ευρωπαικών κρισιακών πολιτικών και των καταστροφικών συνεπειών τους, ειδικά για τους λαούς του Ευρωπαικού Νότου.
Η ΕΚΤ διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο ως μέρος της Αντιλαικής Τρόικα, υπεύθυνη για τις σκληρές μειώσεις, την καλπάζουσα ανεργία, ακόμη και την διάλυση της ιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες. Μαζί με την Ευρωπαική Επιτροπή και το Ευρωπαικό Συμβούλιο, η ΕΚΤ έχει προωθήσει την λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την επισφάλεια. Δεν είχαν ούτε δισταγμό στο να απειλήσουν εκλεγμένες κυβερνήσεις ώστε να υλοποιήσουν την επίθεσή τους στα κοινωνικά δικαιώματα του λαού.
Καθώς η κρίση ξεδιπλώνεται, η ΕΕ γίνεται ένα όλο και περισσότερο αυταρχικό καθεστώς με μία προφανή έλλειψη δημοκρατικής συμμετοχής. Οι εγκληματικοί συνοριακοί έλεγχοι και η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής έρχεται να προσθεθεί σε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι ικανοί πια άλλα δεν θέλουν κιόλας, να μας εκπροσωπήσουν. Η άρχουσα τάξη δεν έχει τίποτα άλλο να μας προσφέρει. Αντίθετα, νέες δυνάμεις ξεπηδούν από όλες τις πλευρές της καθημερινότητας και άρα είναι δικό μας καθήκον να χτίσουμε την αλληλεγγύη και την πραγματική δημοκρατία από τα κάτω. Εκείνοι θέλουν καπιταλισμό χωρίς δημοκρατία, εμείς δημοκρατίας χωρίς καπιταλισμό!

Ταυτόχρονα, οφείλουμε να γνωρίζουμε τους κινδύνους της αύξησης του ρατσισμού και της ακροδεξιάς, αυτού του άθλιου υποπροοιόντος της καπιταλιστικής κρίσης. Ενώ η δική τους επιθυμία είναι να ψηλώσουν τα σύνορα μεταξύ και γύρω από την Ευρώπη, ο δικός μας στόχος είναι ο ακριβώς αντίθετος: να τσακίσουμε τους τοίχους της Ευρώπης-Φρούριο.
Παρόλο που είναι αλήθεια το γεγονός ότι η συχνότητα των έκτακτων συναντήσεων που αφορούν την διάσωση του Ευρώ έχει μειωθεί, αυτό δεν σημαίνει και ότι η κρίση πέρασε. Για κάποιες χώρες η στρατηγική του σοκ συνεχίζεται κανονικά με νέα σκληρά μέτρα λιτότητας να εφαρμόζονται. Σε άλλες χώρες αντιμετωπίζουμε μία νέα κανονικότητα αβεβαιότητας και φτώχειας. Και στις δύο περιπτώσεις, έχει περάσει καιρός από τότε που έγινε ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης δεν προορίζονταν για να είναι προσωρινές άλλα μεθοδικά ενσωματώθηκαν στους εθνικούς και Ευρωπαικούς θεσμούς. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για ένα νέο μοντέλο κοινωνίας της επισφάλειας και των περιορισμένων κοινωνικών δικαιωμάτων. Άλλα εμείς αρνούμαστε να συνηθίσουμε αυτό το μοντέλο!
Η Γερμανία είναι μία από τις δυνάμεις που οδηγούν τις πολιτικές λιτότητας. Υπό μία έννοια είναι η καρδιά του θηρίου στην Ευρώπη και ταυτόχρονα το σχετικά ήρεμο μάτι του κυκλώνα. Παρά ταύτα, ο περιορισμός των των κοινωνικών δικαιωμάτων, η αυξανόμενη επισφάλεια και η φτώχεια συνυπάρχουν στην Γερμανία. Είναι πολλοί οι λόγοι ώστε οι άνθρωποι που ζουν στην Γερμανία να ξεσηκωθούν για μία αξιοπρεπή διαβίωση, για ίσα δικαιώματα και για πραγματική δημοκρατία για όλους, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, το φύλο ή την εθνικότητά τους. Οι δράσεις εναντίον των εγκαινίων της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη θα είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα αλληλεγγύης μαζί με όλους τους ακτιβιστές από όλες τις χώρες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε για μία ισχυρή διεθνή συμμετοχή στις δράσεις της 18 Μάρτη στην Φρανκφούρτη. Δεν θα περιοριστούμε σε μία μαζική δράση ανυπακοής άλλα επιπλέον σε μία πολυποίκιλη κινητοποίηση, με μπλοκάρισμα δρόμων και άλλες μορφές άμεσων δράσεων. Οι μέρες του Blockupy του 2012 και του 2013 ήταν μόνο η αρχή. Η διαδηλώσεις και η αντίσταση θα επιστρέψουν στην Φρανκφούρτη, ισχυρότερες σε μαζικότητα και αποφασιστικότητα από ποτέ.

Ποιοι είμαστε

Είμαστε ποικίλα κοινωνικά κινήματα ακτιβιστών, ανθρώπων που πιστέυουν στην αντιπαγκοσμιοποίηση, μετανάστες, άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι και εργάτες, μέλη κομμάτων και συνδικάτων και πολλοί άλλοι και άλλες από πολλές διαφορετικές Ευρωπαικές χώρες που θέλουμε να συνδέσουμε τους αγώνες μας και την δύναμή μας, πέρα από εθνικά σύνορα. Όλοι μαζί θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό Ευρωπαικό κίνημα, ενωμένο άλλα και πολύχρωμο, το οποίο θα καταφέρει να σπάσει την επιβολή της λιτότητας και θα χτίσει την δημοκρατία και την αλληλεγγύη από τα κάτω. Το Blockupy και οι δράσεις στην Φρανκφούρτη είναι μόνο ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου