Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ανοιχτή επιστολή προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου από το Συντονιστικό Κατοίκων ΝΦ-ΝΧ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου
Νέα Φιλαδέλφεια, 1 Οκτωβρίου 2014
Το απελθόν Περιφερειακό Συμβούλιο, επί περιφερειάρχη Σγουρού, έσπευσε στις 10/07/2014 να συνάψει Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου για το έργο «Αναβάθμιση γηπέδου Λεωφόρου Αλεξάνδρας». Η υπ’ αριθμόν 292/2014 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, εγκρίνοντας τη χρηματοδότηση με 7 εκατ. ευρώ του μεγαλοεπιχειρηματία Αλαφούζου, δημιουργεί κακό προηγούμενο και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την κρατική χρηματοδότηση ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων του ποδοσφαίρου εν γένει.
Σας είναι γνωστό ότι το Ε’ Κλιμάκιο (ΣΤ’ Διακοπών) του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την Πράξη 381/2014, μπλόκαρε τη σύμβαση, επικαλούμενο μια σειρά από νομικά επιχειρήματα. Δε θα σταθούμε αναλυτικά στο σύνολο της απόφασης και στα επιμέρους στοιχεία που τη συγκροτούν, αλλά θα πάμε στον πυρήνα που συγκροτεί την ουσία του σκεπτικού της:
«Η αρμοδιότητα επιχορήγησης των αθλητικών σωματείων, η οποία, μεταξύ άλλων, μπορεί να αφορά στην εκτέλεση, βελτίωση ή συντήρηση αθλητικών έργων ή εγκαταστάσεων ανήκει, κατ’ αρχήν, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (…) Η κρατική αυτή αρμοδιότητα επιτρεπτώς μεταβιβάζεται στις Περιφέρειες, σύμφωνα με το άρθρο 102 παρ. 1 του Συντάγματος, υπό την προϋπόθεση ότι μεταφέρονται οι απαιτούμενοι για την άσκηση αυτής οικονομικοί πόροι, σύμφωνα με το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος (…) Σε κάθε περίπτωση δεν έχει προβλεφθεί η μεταφορά στην Περιφέρεια των αναγκαίων οικονομικών πόρων για την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, ήτοι της χρηματοδότησης των εργασιών αναβάθμισης του γηπέδου (…) αντιθέτως, οι πόροι για την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης θα προέλθουν μέχρι του ποσού των 7.000.000 ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας».
Ο πυρήνας του σκεπτικού της απόφασης υποστηρίζει βάσιμα, ότι δεν μπορεί η Περιφέρεια να ασκήσει κρατικές αρμοδιότητες αν δεν μεταβιβαστούν σ’ αυτή οι απαιτούμενοι πόροι. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτήσει ούτε το γήπεδο του επιχειρηματία Αλαφούζου ούτε κανένα άλλο. Η προσέγγιση αυτή, αν και στενά νομική, είναι απολύτως συμβατή με ένα μείζον κοινωνικό πρόταγμα: όχι δημόσιο χρήμα σε επιχειρηματίες-κερδοσκόπους του επαγγελματικού αθλητισμού – λεφτά για την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών.
Γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι στην πόλη μας αντιμετωπίζουμε μια απειλή ενάντια στο άλσος της, εξαιτίας των αρπακτικών διαθέσεων του επιχειρηματία Μελισσανίδη. Αυτός εξαπέλυσε ορδές τραμπούκων ενάντια σε όσους αντιδράσαμε στα σχέδιά του. Ο ίδιος, έχει συμφωνήσει επί της προηγούμενης περιφερειακής αρχής να χρηματοδοτηθεί το επιχειρηματικό του σχέδιο με 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια.
Είναι προφανές ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας θα χρησιμοποιήσει τυχόν θετική έκβαση της χρηματοδότησης Αλαφούζου ως πρόκριμα και για τη δική του χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Αυτό το γαϊτανάκι των συνταγματικά παράνομων, πολιτικά χαριστικών και κοινωνικά απαράδεκτων χρηματοδοτήσεων επιχειρηματικών συμφερόντων, σε μια περίοδο που ο λαός μας πένεται και οι δημόσιες επενδύσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος έχουν πιάσει πάτο, πρέπει να σταματήσει τώρα.
Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και από την Περιφερειάρχη να πάρουν θέση τώρα.
Τώρα είναι η ώρα για να φανεί αν θα υπάρξει στοιχειώδης αντιστοίχηση του μετεκλογικού έργου με τον προεκλογικό λόγο. Αν η νέα περιφερειακή διοίκηση θέλει να είναι συνεπής ως προς αυτά που διακήρυσσε προεκλογικά, οφείλει να παρέμβει υπέρ της Πράξης 381/2014 του Ε’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε ενδεχόμενη προσφυγή της πλευράς Αλαφούζου. Τυχόν αποχή από αυτό το καθήκον, τυχόν στάση Πόντιου Πιλάτου, θα ερμηνευτεί ως στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος της κοινωνίας.
Και βέβαια, ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Περιφερειάρχη να μην υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση στήριξης των καταστροφικών σχεδίων Μελισσανίδη με 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια, γιατί πέραν του γενικότερου ζητήματος, που εγείρεται μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η υπογραφή μιας τέτοιας Προγραμματικής Σύμβασης θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση σε ευθεία σύγκρουση με το κοινό συμφέρον του λαού της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.
Συντονιστικό Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου