Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Στις 13/10 κρίνεται η ΑΜΚ των 434 εκατ της Attica bank

Αναδημοσίευση από εδώ. Διαφωνία για το 51% του στρατηγικού επενδυτή – Βοηθάει ή μπλοκάρει ο Στουρνάρας; 

Ελλείψει απαρτίας δεν θα παρθούν αποφάσεις στην Γενική Συνέλευση της Attica bank στις 30 Σεπτεμβρίου
Στις 13 Οκτωβρίου στην α΄ επαναληπτική γενική συνέλευση όπου θα υπάρχει απαρτία του 51% των μετόχων θα κριθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank ύψους 434 εκατ ευρώ.
Στην γενική συνέλευση στις 30 Σεπτεμβρίου δεν θα παρθούν αποφάσεις ελλείψει απαρτίας.
Η διοίκηση της Attica bank καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις με τους υποψηφίους στρατηγικούς επενδυτές οι οποίοι ζητούν 51% και πλήρη έλεγχο του management.
Κατά πληροφορίες και η Τράπεζα της Ελλάδος πιέζει για άμεση υλοποίηση της ΑΜΚ των 434 εκατ μέσω της έλευσης του στρατηγικού επενδυτή ενώ υπάρχουν ερωτηματικά αν ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ, βοηθάει ή μπλοκάρει….εξελίξεις στην Attica bank.  
Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το ΤΣΜΕΔΕ θεωρεί την Attica bank διαχρονικό περιουσιακό στοιχείο που έχει επενδύσει 430 εκατ χωρίς την νέα αύξηση και διαθέτοντας κεφάλαια – θα επενδύσει από 108 έως 221 εκατ στην ΑΜΚ – δεν δέχεται ένας ξένος επενδυτής να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας παραμερίζοντας τον ρόλο του ΤΣΜΕΔΕ.
Το επιχείρημα είναι εύλογο αλλά από την άλλη εύλογα ο στρατηγικός επενδυτής ζητάει το 51% των μετοχών και management.
Π.χ. αν το ΤΣΜΕΔΕ από το 51% υποχωρούσε στο 34% και ο στρατηγικός επενδυτής αποκτούσε π.χ. το 40% αφήνοντας ένα free float στο 27% θα ήταν θεωρητικά μια πρόταση;
Το bankingnews.gr χθες αποκάλυψε ότι το ΤΣΜΕΔΕ αν αποφάσιζε να απορρίψει τις επενδυτικές προτάσεις και καλύψει τα 221 εκατ της αύξησης ύψους 434 εκατ, αργά ή γρήγορα θα βρισκόταν αντιμέτωπο με την DGCom την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα μπλόκαρε την διαδικασία.
Προφανώς χρειάζεται μια εναλλακτική λύση.
Πηγές στην τράπεζα αναφέρουν ότι τα θέματα με την DGCom μπορεί να αντιμετωπιστούν αλλά δεν αποκαλύπτουν περαιτέρω τα σχέδια τους, πως δηλαδή μπορεί η Attica bank να ξεπεράσει την DGCom....
Δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι ακόμη και στο σενάριο εμπλοκής η Attica bank δεν κινδυνεύει καθώς διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων, ενώ στην έσχατη των εσχάτων αν επενδύσει πρόσθετα κεφάλαια π.χ. τα 108 εκατ το ΤΣΜΕΔΕ μπλοκάρει όλα τα δυσμενή σενάρια (bad και good bank, πώληση μέσω σχέσης ανταλλαγής στην Εθνική κ.α.)
Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί το εξής με σαφή τρόπο.
Συμφωνία ΤΣΜΕΔΕ με στρατηγικό επενδυτή για την Attica bank δεν υπάρχει έως σήμερα....

Ποια είναι τα δεδομένα;

Η Attica bank χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου 434 εκατ για να πληρεί τις προϋποθέσεις των stress tests, ωστόσο διαθέτει επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αν καλυφθεί μερικώς η αύξηση κεφαλαίου.  
Οι δύο ξένοι προσδιορίζουν την τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 434 εκατ σε πολύ χαμηλές τιμές 0,06 ευρώ ή κάτω των 0,05 ευρώ προ reverse split.
Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε αναφέρει ότι funds όπως το Apollo ή το Wilbur Ross θέλουν να πάρουν τσάμπα την Attica bank.
Αποκλείεται να υπάρξει προσφορά από ξένο ή ξένους επενδυτές χωρίς μεγάλο discount, περί το 50%.
Το ΤΣΜΕΔΕ αν δεχθεί το στρατηγικό επενδυτή χάνει τον έλεγχο της Attica bank.
Αν δεχθεί το ΤΣΜΕΔΕ τον στρατηγικό επενδυτή σημαίνει ότι θα επενδύσει 108 εκατ θα κατέχει το 34%, ο στρατηγικός επενδυτής θα επενδύσει 326 εκατ και θα ελέγχει το 51%, δηλαδή σχεδόν εξαφανίζεται το free float στο 12%.
Οι ιδιώτες μέτοχοι οι 20.000 μέτοχοι απλά καταστρέφονται.
Στο βασικό σενάριο στρατηγικός επενδυτής καλύπτει από τα 434 εκατ τα 326 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ τα 108 εκατ μειώνοντας το ποσοστό του το ταμείο στην Attica bank από 51% στο  34%.
Η τράπεζα σε αυτό το σενάριο θα διαθέτει 413,9 τα υφιστάμενα κεφάλαια + 434 εκατ τα νέα κεφάλαια συνολικά 848 εκατ ευρώ κεφάλαια ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέλθει στο 23,8% επίπεδα ρεκόρ.
Ωστόσο αν αφαιρεθούν τα 95 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές και μόνο τα 7 εκατ από τα  79,3 εκατ του ομολογιακού tier II που λήγει στα μέσα του 2015, το καθαρό κεφάλαιο διαμορφώνεται στα 745 εκατ και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 21%.
(Από τα 79,3 εκατ αφαιρούνται μόνο τα 7 εκατ από το κεφάλαιο ενώ όλα τα υπόλοιπα αφαιρούνται από την ρευστότητα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου