Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Τη χρυσοπληρώσαμε για να την ξεπουλήσουν!

Το χρονικό του προαναγγελθέντος ξεπουλήματος της Eurobank ολοκληρώθηκε ουσιαστικά χθες. Η τράπεζα, με τις ευλογίες του βασικού της μετόχου, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπέγραψε συμφωνία με ομάδα θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι δεσμεύονται ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 1,332 δισ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσουν το 46,5%.
Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη από την ΕφΣυν

EUROBANK: 1,54 ευρώ ανά μετοχή πλήρωσε το ΤΧΣ για να τη σώσει και τώρα τη... χαρίζουν σε ιδιώτες με 0,3 ευρώ. 5,7 δισ. ευρώ η ζημιά για τους φορολογούμενους. 

 Οι… νέοι σωτήρες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα καταβάλουν μόλις 0,30 ευρώ για κάθε νέα μετοχή, όταν η χρηματιστηριακή τιμή χθες «έκλεισε» στα 0,406 ευρώ ενώ πριν από ένα χρόνο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέβαλε 1,54 ευρώ ανά μετοχή προκειμένου να σώσει την τράπεζα, καθώς υπήρχε συστημικός κίνδυνος αν κατέρρεε.

Ο… θεματοφύλακας

Το ΤΧΣ, ο υποτιθέμενος θεματοφύλακας των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, απεμπόλησε το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και παραδίδει σε ιδιώτες επενδυτές τα κλειδιά της τράπεζας, με τεράστια ζημιά για τους Ελληνες φορολογούμενους.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο ποσόν της ΑΜΚ, θα καλυφθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, που θα ανοίξει στις 25 Απριλίου για θεσµικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος, και µε δηµόσια προσφορά στην Ελλάδα, ενώ εκτιμάται ότι η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσεις στις 8 Μαΐου.

Το ξεπούλημα επετεύχθη χάρη στη φωτογραφική διάταξη που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 31 Μαρτίου και έδινε τη δυνατότητα διάθεσης της νέας μετοχής στον ιδιωτικό τομέα σε τιμή χαμηλότερη αυτής των προηγούμενων καλύψεων μετοχών από το Ταμείο (σ.σ. δηλαδή το 1,54 ευρώ) ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής (σ.σ. 0,406 ευρώ). Ετσι, καταγράφεται άμεση ζημιά στην περιουσία του ΤΧΣ, αφού οι μετοχές που κατέχει αποτιμώνται πλέον πολύ χαμηλότερα από την τιμή που αποκτήθηκαν.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι η «σωτηρία» της Εurobank έχει κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή στον Ελληνα φορολογούμενο, περί τα 11,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ανακεφαλαιοποίησης του Νέου Τ.Τ. και της Νέας Proton, που εξαγοράστηκαν από τη Eurobank. Ακόμα και αν αφαιρεθούν τα 4,1 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό ρευστότητας (funding gap) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ώστε να απορροφηθεί «καθαρό» από τη Εurobank, και πάλι ο λογαριασμός είναι πολύ υψηλός. Δηλαδή το ΤΧΣ αγόρασε το 93,55% της Εurobank έναντι 7 δισ. ευρώ (μαζί με τις ανακεφαλοποιήσεις Νέου Τ.Τ. και Νέας Proton) και παραχωρεί τώρα το 66% σε ιδιώτες έναντι 2,864 δισ. ευρώ, ενώ το σχήμα των έξι funds που θα μπουν ως στρατηγικοί επενδυτές θα αποκτήσει σε τιμή ευκαιρίας το 46,5% της τράπεζας, έναντι μόλις 1,332 δισ. ευρώ. Η ζημία με βάση την τιμή κτήσης των μετοχών από το ΤΧΣ ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ!

Και προκειμένου να έχουν καλυμμένα τα νώτα τους τα μέλη του ΤΧΣ, στο πολυνομοσχέδιο – προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης των 11,3 δισ. ευρώ προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή όλων από κάθε ευθύνη. Ακόμα… καλύτερα, σε περίπτωση τυχόν διώξεων το ΤΧΣ θα καλύψει και τα δικαστικά έξοδα!

Ικανοποίηση Σακελλαρίου

Δικαίως λοιπόν η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή (!) ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και προσδοκά την πλήρη κάλυψη της ΑΜΚ με ιδιωτικά κεφάλαια.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προειδοποιήσει ότι οι βαρύτατες ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων δεν αίρονται από την ψήφιση του νόμου με στόχο τη συγκάλυψη παράνομων πράξεων από τις οποίες προκύπτει ζημιά του Δημοσίου, γνωστή εκ των προτέρων.

………………………………………………………..

Η αύξηση της Εθνικής

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας που θα αποφάσιζε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου ύψους έως και 2,5 δισ. ευρώ. Η αναβολή σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν υπήρχε σχετική απόφαση του γενικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να προχωρήσει η απόφαση για τη γενική συνέλευση. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προκύψει νομικά και τεχνικά ζητήματα που αφορούν το εύρος των αποτελεσμάτων βάσει των οποίων θα προχωρήσει η διαδικασία της ΑΜΚ. Αν απαιτηθεί στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης να συμπεριληφθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου τα οποία δημοσιοποιούνται στα τέλη Μαΐου, τότε η ΑΜΚ μετατίθεται για μετά τις εκλογές. Η διοίκηση της Εθνικής πάντως επιθυμεί να μην ενσωματωθούν τα στοιχεία αυτά και να διενεργηθεί η αύξηση πριν από τις 15 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου