Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

Μετατρέπουν τις πολεοδομίες σε «Φιλιππινέζες» του ΕΟΤ

Αναρτούμε άρθρο της Χαράς Τζαναβάρα από την ΕφΣυν

Σε «Φιλιππινέζες» των υπηρεσιών του ΕΟΤ μετατρέπονται ουσιαστικά οι πολεοδομίες. Με διάταξη που περιλαμβάνεται σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 237 Α΄της 5ης Δεκεμβρίου 2012) και «χάθηκε» μέσα στα υπόλοιπα μέτρα, προβλέπεται ότι οι επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες θα υποβάλλονται για έγκριση στα αρμόδια γραφεία του ΕΟΤ.

Αν απαιτείται η έκδοση άδειας δόμησης, τότε ο φάκελος θα μεταβιβάζεται στην πολεοδομία του οικείου δήμου, η οποία είναι υποχρεωμένη να χορηγήσει έγκριση μέσα σε αποκλειστική ημερομηνία τριών εργάσιμων ημερών! Είναι το «κερασάκι» στη γενικότερη επιλογή της κυβέρνησης να διευκολύνει με κάθε μέσο την ανάπτυξη τουριστικών μονάδων, ακόμη και σε οικολογικά ευαίσθητες ζώνες.

Στο όνομα της «ανάπτυξης», προωθείται η αναθεώρηση του καταδικασμένου από όλους τους φορείς ειδικού χωροταξικού του 2009 για τον τουρισμό, με μέτρα που θα δίνουν έμφαση στα νέα «τουριστικά προϊόντα». Πρόκειται για τα «παραθεριστικά χωριά» που θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 4092/2012 και για χάρη των οποίων οδεύει προς τα αζήτητα η βασική πολεοδομική νομοθεσία.

Εκδόθηκε ήδη κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Τουρισμού και ΠΕΚΑ για το πρώτο σύνθετο τουριστικό συγκρότημα σε έκταση 650 στρεμμάτων στον Βρόσκοπο της Κέας. Θα διαθέτει ξενοδοχείο 350 κλινών, spa και τουριστικές κατοικίες, κατά τα πρότυπα των conto hotels της Ισπανίας. Εν αναμονή της έγκρισης για άλλες οκτώ αιτήσεις που αφορούν:

*Επέκταση του Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία Χαλκιδικής, που χρόνια τώρα δεν μπορεί να προωθηθεί γιατί αφορά δασική έκταση.

*Δημιουργία «χωριού» στα Καλάβρυτα σε έκταση που ανήκει στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.

*Ανέγερση συγκροτήματος 2.500 κλινών σε έκταση 1.700 στρεμμάτων στο Κάβο Πλάκο, στο Λασίθι.

*Επένδυση-μαμούθ σε έκταση 12.500 στρεμμάτων στις πλαγιές του όρους Χλωμό, στη Λοκρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου