Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Τσιμέντο μέσω… συντάξεων

Αναδημοσίευση άρθρου της Χαράς Τζαναβάρα από την εφημερίδα των συντακτών

Την παραμονή της φετινής Πρωτοχρονιάς δεν θα κληρώσει μόνον το λαχείο αλλά και οι… τελευταίοι αδόμητοι χώροι στην πρωτεύουσα και τα άλλα αστικά κέντρα. Με μια διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο για τις συνταξιοδοτήσεις (!), προβλέπεται ότι αν οι δήμοι δεν καταβάλουν σε συγκεκριμένο, ιδιαίτερα ασφυκτικό χρονικό διάστημα τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των δεσμευμένων ακινήτων, επέρχεται αυτοδίκαιη άρση της απαλλοτρίωσης στις 31 Δεκεμβρίου.

Με δεδομένη τη μόνιμη οικονομική στενότητα του συνόλου της αυτοδιοίκησης, κινδυνεύουν άμεσα να γίνουν «τσιμέντο» χιλιάδες στρέμματα που έχουν δεσμευτεί για πλατείες, σχολεία, δρόμους και άλλες κοινωφελείς χρήσεις.

Το «έγκλημα» κατά των ελεύθερων χώρων συμπληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 229Α/2012), με την οποία μειώθηκαν στο μισό οι πόροι που μπορεί να διαθέτει το Πράσινο Ταμείο του υπουργείου ΠΕΚΑ για απαλλοτριώσεις χώρων πρασίνου!

Αυτό σημαίνει ότι μόλις το 2,5% (από το 5% που προβλέπει ο νόμος του 2011) των προστίμων που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες για τακτοποιήσεις πολεοδομικών παρανομιών (ημιυπαίθριοι, αυθαίρετα, κ.λπ.) θα διατεθεί για την αποκατάσταση του «ισοζυγίου περιβάλλοντος», όπως είχε επιβάλει το ΣτΕ. Οι σχεδιασμοί του Ταμείου για το 2013 προέβλεπαν τη διάθεση 100 εκατ. ευρώ στους δήμους, αλλά με την τελευταία αλλαγή θα πάνε στην «τρύπα» της οικονομίας.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό επί δεκαετίες αφού ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί «κοινόχρηστοι χώροι» στην ουσία έχουν δεσμευμένη την περιουσία τους και δεν έχουν αποζημιωθεί. Πολλές υποθέσεις χρονίζουν στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση όμως επέλεξε να βρει τη λύση μέσα στη λαίλαπα των μνημονίων.

Δεν αποκλείεται πολλοί ενδιαφερόμενοι που γνωρίζουν τη διάταξη να έχουν ήδη προετοιμαστεί και να καταθέσουν φακέλους για οικοδομικές άδειες πριν προλάβουν οι δημοτικές αρχές να πάρουν μέτρα. Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι που ρωτήθηκαν από την «Εφ.Συν.» δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη του νομοθετήματος.

Με την παράγραφο 3 του άρθρου 39 του νόμου 4024 (ΦΕΚ 226 Α΄της 27/10/2011), που φέρει τον τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-15», θεσπίζονται τα εξής:

* Η αναγκαστική απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδικαίως εάν δεν συντελεστεί μέσα σε ενάμισι έτος από τη δημοσίευση της απόφασης προσωρινού καθορισμού της αποζημίωσης.

* Με την παρέλευση του 18μηνου, οι ενδιαφερόμενοι, κυρίως οι δήμοι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης έως τις 31.12.2012.

Στο λεκανοπέδιο, όπου αντιστοιχούν μόλις 2,5 τετραγωνικά πρασίνου ανά κάτοικο, η μικρότερη αναλογία σε όλη την Ευρώπη, κινδυνεύουν να χαθούν 73 μεγάλοι και μικρότεροι αδόμητοι χώροι, με συνολική επιφάνεια 50.000 στρέμματα. Αφορούν κυρίως τις δυτικές γειτονιές, όπως είχε αποκαλύψει η επιτροπή ελεύθερων χώρων της Αττικής.

«Μόνον στον δήμο της Αθήνας έχουν εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό κονδύλια 116 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις 77 κοινόχρηστων χώρων και έως τώρα δεν έχει δοθεί το παραμικρό», μας είπε ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Μάρραιη, μέλος διαπαραταξιακών επιτροπών του δήμου.

Μας ανέφερε ότι ο χώρος στην Ελλανίκου, Νικοσθένους και Πολέμωνος, στο Παγκράτι, που είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό με 2,27 εκατ. ευρώ για να γίνει πράσινο και παιδικός σταθμός, αφαιρέθηκε το καλοκαίρι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει να χαθεί ο χώρος του ναού της Αρτέμιδας, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, που ανήκει σε μεγάλη εταιρεία. Στον Νέο Κόσμο, λείπει 1,2 στρέμμα για να ολοκληρωθεί το πάρκο Λαγουμιτζή, ιδιοκτησία της Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου