Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Νέο Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό και τα κέρδη του κεφαλαίου

Αναδημοσίευση από 902.gr
Τη νομοθέτηση ενός αναθεωρημένου Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, που θα εξασφαλίζει «ευελιξία» για την ανάπτυξη των τουριστικών εγκαταστάσεων του μεγάλου κεφαλαίου σχεδόν σε κάθε σπιθαμή της Ελλάδας, ενώ θα διευκολύνει την «αξιοποίηση» προς όφελος του κεφαλαίου, της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, προανήγγειλαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Τουρισμού, Ο. Κεφαλογιάννη, και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στ. Καλαφάτης, «στοχεύουμε στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τουριστικό κλάδο, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πρωτοπόρος στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και στην τουριστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου». «Μέσα από το Χωροταξικό του Τουρισμού - πρόσθεσε η Ο. Κεφαλογιάννη - θα δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για όλες τις επενδύσεις τουρισμού και θα διασφαλισθεί η σταθερότητα στις συναλλαγές και τις επενδύσεις, με στόχο την αποφυγή σφαλμάτων των πολιτικών σχεδιασμού του παρελθόντος, που οδήγησαν σε ακυρώσεις επενδύσεων από τα ακυρωτικά δικαστήρια».
Σύμφωνα με δηλώσεις των δύο υπουργών θα αρθούν οι όποιοι περιορισμοί υπάρχουν στο ισχύον χωροταξικό για τη δημιουργία οργανωμένων τουριστικών ζωνών, μαρίνων και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερα ευνοούνται οι σύνθετες τουριστικές επενδύσεις, που παρέχουν διαφοροποιημένες τουριστικές υπηρεσίες (εκτός από ξενοδοχεία και βίλες για πώληση ή ενοικίαση κλπ.).
Ένας από τους περιορισμούς που θα καταργηθεί θα είναι το όριο των 500 μέτρων για εκτός σχεδίου περιοχές γύρω από οικισμούς, όπου θα μπορούν να γίνονται τουριστικές επενδύσεις. Επίσης θα αρθούν διάφοροι περιορισμοί για τη δημιουργία μαρίνων τόσο σε νησιά, όσο και στις μεγάλες πόλεις με λιμάνια.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες θα υπάρχουν άλλες διατάξεις που θα ρυθμίσουν την απόσυρση ξενοδοχειακών μονάδων εκτός αστικών κέντρων με ταυτόχρονη δυνατότητα μετατροπής τους σε τουριστική κατοικία. Σε ό,τι αφορά την τουριστική κατοικία, οι προτάσεις που εξετάζονται σχετίζονται και με τη δημιουργία αναπτύξεων που θα αφορούν αποκλειστικά βίλες, χωρίς την υποστήριξη κεντρικής ξενοδοχειακής μονάδας.
Όπως, πάντως διευκρίνισε ο Στ. Καλαφάτης, επειδή η σύνταξη του Χωροταξικού και η διαδικασία διαβούλευσης μπορεί να καθυστερήσει, κατά περίπτωση οι τουριστικές επενδύσεις μπορεί να εγκρίνονται μέσω ειδικών νόμων. Ήδη ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος αποτελούμενου από Ξενοδοχείο 350 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας και τουριστικές κατοικίες σε οικόπεδο 645 στρεμ. στη θέση Βρόσκοπος, στη Τζιά της εταιρείας «ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ 24 Α.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου