Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Να μην ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για το Ελληνικό

Ανακοίνωση
Ξεκινά την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 22/3 η συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου που αφορά την λεγόμενη «Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού».
 
Η «Επιτροπή Αγώνα», με «Ανοιχτή Επιστολή» προς όλους τους Βουλευτές, τους καλεί να μην ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο που εκποιεί την δημόσια περιουσία σε ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα, με την δόμηση περίπου 3.500.000 τετραγωνικών μέτρων  και με τις εμπορικές, επιχειρηματικές  και οικιστικές χρήσεις που προβλέπονται, θα μετατρέψει την περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ.Κοσμά σε ένα νέο πολεοδομικό κέντρο, με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή.
 
Ακόμη, η «Επιτροπή Αγώνα» καλεί σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 22/3, στις 6μμ, στον χώρο του Άγνωστου Στρατιώτη.

ΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ανοιχτή επιστολή
προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!

Σε συνέχεια των διαδικασιών που έχουν δρομολογήσει τους τελευταίους μήνες κυβέρνηση και τρόικα, κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή και προωθείται προς ψήφιση ένα απαράδεκτο σχέδιο νόμου για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού με πρόσχημα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Με το νόμο αυτό, προβλέπονται εντατικές χρήσεις και σκανδαλώδεις όροι δόμησης οι οποίοι, αν εφαρμοστούν, δίνουν την δυνατότητα στους επίδοξους επενδυτές να οικοδομήσουν στην συνολική έκταση των 6.200 περίπου στρεμμάτων, κτιριακές εγκαταστάσεις 3.500.000 περίπου εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, μετατρέποντας το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά σε ένα νέο πολεοδομικό κέντρο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ουσιαστικά σε μια «πόλη μέσα στην πόλη».
Ανάμεσα σε άλλα το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:
  • Περιέρχεται στην “Ελληνικό Α.Ε” η χρήση, η διοίκηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση της παραλίας του Αγίου Κοσμά και συγκεκριμένα του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ) και του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας, ακριβώς όπως έχει ήδη συμβεί με την έκταση του πρώην αεροδρομίου, για να παραχωρηθούν στην συνέχεια στους «επενδυτές».
  • Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας προσχώσεων στο θαλάσσιο μέτωπο όπου θα επιτρέπεται και η οικοδόμηση και ταυτόχρονα, παραχωρείται η παραλία , ο αιγιαλός, η θάλασσα και ο βυθός της στους επενδυτές. Ανάβει το πράσινο φως αφενός για να ανεγερθούν ουρανοξύστες και άλλες φαραωνικές κτιριακές κατασκευές, αφετέρου για να δημιουργηθούν τεχνητά νησιά και λιμενικές εγκαταστάσεις κατά τα πρότυπα του Dubai, χωρίς καμία απολύτως μέριμνα για τη φυσιογνωμία των ακτών της Αττικής, τα θαλάσσια οικοσυστήματα και το αστικό τοπίο.
  • Επιτρέπεται η ανάπτυξη κάθε είδους χρήσεων, περιλαμβάνοντας εκτός των άλλων τουριστικές εγκαταστάσεις, κέντρα διασκέδασης, γήπεδα γκολφ, εμπορικές χρήσεις μεγάλης κλίμακας, λιμενικές εγκαταστάσεις, θεματικά πάρκα, καζίνα, κατοικίες, ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, όχι μόνο αγνοείται επιδεικτικά η παρουσία και η σημασία των υφιστάμενων χρήσεων κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης, αθλητισμού, πολιτισμού, διοίκησης και μεταφορών, αλλά προγραμματίζεται η άμεση απομάκρυνσή τους από το χώρο και η μετεγκατάστασή τους , η οποία, πέραν των άλλων συνεπάγεται κόστος για το ελληνικό δημόσιο άνω του 1 δις ευρώ.
  • Προβλέπεται η δημιουργία ενός «Πάρκου» 2.000 στρ. που ούτε ενιαίο, ούτε κοινόχρηστο θα είναι και ταυτόχρονα ένα μεγάλο μέρος του θα καταλαμβάνεται από κτιριακές κατασκευές και τεχνικές υποδομές.
  • Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αδιαφορεί με τον πιο προκλητικό τρόπο για το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία ενός δημόσιου και κοινόχρηστου Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου στο σύνολο της έκτασης, προσπαθεί να εξαγοράσει τους δήμους της περιοχής προσφέροντας μέσω του Πράσινου Ταμείου, ενός φορέα που η ίδια έχει πρακτικά ακυρώσει, ένα μέρος της υπεραξίας από την εκμετάλλευση του Ελληνικού.
  • Τέλος, επισημαίνεται ότι με τη λειτουργία του λεγόμενου «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού», συνδέονται δημόσια έργα υποδομής που προβλέπεται να ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ (Αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό κ.α), τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν όχι οι ξένοι «επενδυτές», αλλά οι ως συνήθως άγρια φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες.


Κατόπιν των όσων επισημαίνονται παραπάνω, θεωρούμε απαράδεκτη την κατάθεση στην Βουλή αυτού του νομοσχέδιου, το οποίο στο όνομα της «αξιοποίησης», προωθεί την εκποίηση της δημόσιας γης καθώς και την παραχώρησή της σε ιδιώτες για μακροχρόνια εκμετάλλευση και για το οποίο έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική (ΠΕΔΑ), επιστημονικοί φορείς (Τ.Ε.Ε, ΣΑΔΑΣ κ.ά), κοινωνικοί φορείς και κινήσεις πολιτών.

Καλούμε τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να το καταψηφίσουν, διαχωρίζοντας την θέση τους από επιλογές που θα έχουν εξαιρετικά καταστροφικές κοινωνικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην Αττική.
Τους καλούμε επίσης να συνταχθούν μαζί μας στο αγώνα για τη δημιουργία ενός δημόσιου και κοινόχρηστου Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου με ήπιες δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού και κοινωφελείς εγκαταστάσεις για όλους τους κατοίκους της Αθήνας!

19 Μαρτίου 2012
Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
parkoellinikou@gmail.com – http // parkoellinikou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου