Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ξεκινά ο έλεγχος του χρέους από τη μεριά της κοινωνίας

Αναδημοσιεύουμε πρόσκληση της Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου

Αθήνα, 16 Μαΐου 2011

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 15 Μαΐου 2011 στο Πολυτεχνείο, όπως είχε ανακοινωθεί, συνάντηση εργασίας οικονομολόγων και νομικών όπου συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η ερευνητική δουλειά για το δημόσιο χρέος. Υπήρξε σημαντική συμμετοχή ενδιαφερομένων οι οποίοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους, από την μεριά της κοινωνίας και των πολιτών. Η δουλειά αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα που θα πιέσει να ανοίξουν τα βιβλία του δημόσιου χρέους ώστε ο ελληνικός λαός να μην πληρώσει ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται.
Ειδικότερα οι ομάδες εργασίας θα ασχοληθούν με τα ακόλουθα 20 θέματα:
  1. Swaps της Goldman Sachs.
  2. Ιδιωτικοποιήσεις.
  3. Ολυμπιακοί Αγώνες
  4. C4I
  5. Ομολογιακά δάνεια
  6. Δανειακές συμβάσεις και ειδικότερα αυτή του Μνημονίου
  7. Όροι διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης στη δευτερογενή αγορά ομολόγων
  8. Ανατοκισμός
  9. Παλαιότερα δάνεια
  10. Γερμανικές αποζημιώσεις
  11. Αγορές πολεμικού υλικού
  12. Παραγραφές χρεών της εφορίας προς ιδιώτες
  13. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βάσει της οποίας ο ίδιος ο ΟΗΕ αναγνώρισε τη δυνατότητα παύσης πληρωμών του δημόσιου χρέους αν η εξυπηρέτησή του λειτουργεί εις βάρος των κοινωνικών δαπανών
  14. Όρια του 60% και 3% που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για το δημόσιο χρέος και το δημ. έλλειμμα αντίστοιχα, η υπέρβαση των οποίων θέτει ευθέως ζήτημα νομιμότητας για το επιπλέον χρέος που συγκεντρώθηκε.
  15. Αναφορές του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  16. ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.
  17. Ισοτιμία και όροι ένταξης δραχμής σε ευρώ
  18. Χρέος προς ιδιώτες
  19. Συνέπειες από μια πιθανή παύση πληρωμών
  20. Ομάδα επικοινωνίας
Όσοι άλλοι, πέραν αυτών που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες παρακαλούνται να ενημερώσουν την Επιτροπή (μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011) στο ακόλουθο μέιλ : leovat@yahoo.com

3 σχόλια:

  1. Σε συνέχεια ενός προηγούμενου άρθρου μου που είχε φιλοξενηθεί στο blog της συσπείρωσης με τον τίτλο:

    Ήρθε πλέον η ώρα για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου
    http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

    Θεωρώ πως πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που χάθηκε.

    Μπροστά σε επαναλαμβανόμενες θετικές μεν αλλά αδύναμες πρωτοβουλίες σαν αυτή της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, χρειαζόμαστε (αν υπάρχει ακόμα καιρός, πράγμα για το οποίο δεν είμαι πλέον καθόλου σίγουρος) μια σοβαρή αποτίμηση της αριστερής απάντησης όλου του προηγούμενου διαστήματος με στόχο μια σοβαρή ανασύνταξη των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεών μας απέναντι σε μια σύγκρουση που προσλαμβάνει όλο και περισσότερο τα χαρακτηριστικά ενός σχεδίου δημιουργίας κοινωνικού και πολιτικού χάους.

    Ας συνεχίσω λοιπόν με μερικές ακόμη σκέψεις που καταθέτω σε αυτή τη συζήτηση.

    Η τραγωδία της αριστεράς όλο τον τελευταίο χρόνο είναι πως έχει εμπλακεί στην παγίδα της συζήτησης με τους όρους που έχουν τεθεί από τους κυρίαρχους και συντονισμένους μηχανισμούς προπαγάνδας και έχει δυστυχώς εγκλωβιστεί στην ανάλυση των χαρακτηριστικών της οικονομικής κρίσης αλλά και της υποτιθέμενης διεξόδου με δημοσιονομικούς όρους και επικεντρωμένα σχεδόν αποκλειστικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα νομισματικά εργαλεία.

    Αποτέλεσμα, όλες οι προτάσεις της που μάλιστα αποτέλεσαν και σκληρές διαχωριστικές γραμμές άμεσης πολιτικής πάλης του προηγούμενου διαστήματος αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά τις υποτιθέμενες προτάσεις πάνω στο ζήτημα της διαχείρισης του χρέους και τη σχέση με το ευρώ.

    Λες και στις οικονομικές θεωρίες των αριστερών οικονομολόγων δεν υπάρχει πραγματική οικονομία και παραγωγή ή λες και είχε η αριστερά σήμερα το υπουργείο οικονομικών και θα εφάρμοζε αύριο το πρωί την μία ή την άλλη στρατηγική ή λες και ο άμεσος προς υλοποίηση στόχος ήταν η αποδέσμευση ή όχι από την νομισματική ένωση και την ΕΕ.

    Κατόρθωσε έτσι η αριστερά το αδύνατο. Παίζοντας ουσιαστικά με μόνο αντίπαλο τον εαυτό της κατάφερε να διαχωριστεί να διασπαστεί και να φθαρεί ανεπανόρθωτα με εξοντωτικές συγκρούσεις στα πεδία της θεωρίας ή και της ιδεολογίας ακόμα (τα οποία όμως τα ονομάτισε ως άμεσους πολιτικούς στόχους), έσπρωξε σε απόγνωση χιλιάδες αγωνιστές και αποδυνάμωσε αντικειμενικά την μόνη αληθινή πολιτική σύγκρουση που δεν ήταν άλλη παρά η αποτροπή της κινεζοποίησης των εργασιακών σχέσεων μέσω του μνημονίου και η ματαίωση της αρπαγής στρατηγικών τομέων και πλούτου από τους διεθνείς κερδοσκόπους μέσω της δανειακής σύμβασης.

    Έστω και τώρα να λογικευτούμε.

    Και ειδικά τώρα που η αδίσταχτη κυβέρνηση Παπανδρέου καθοδηγεί τους φανερούς και κρυφούς μηχανισμούς του χάους και βυθίζει μεθοδευμένα όλο και περισσότερο την ελληνική κοινωνία στη βία και το αίμα, τώρα πρέπει να εργαστούμε για την επαναφορά του πραγματικού στο πεδίο της κοινωνικής σύγκρουσης.

    Υπερασπίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις συλλογικές συμβάσεις και την εργασία.

    Αυτή είναι η μάχη ενάντια στο μνημόνιο.

    Αποτρέπουμε με κάθε μέσο την εκχώρηση στρατηγικών τομέων και δημόσιου πλούτου.

    Αυτή είναι η μάχη ενάντια στη δανειακή σύμβαση.

    Δεν επιτρέπουμε το κλείσιμο επιχειρήσεων αλλά οργανώνουμε αγώνες για να περάσουν στα χέρια των εργαζόμενων με μορφές αυτοδιαχείρισης.

    Αυτή είναι η μάχη για την κοινωνική χειραφέτηση.

    Ματαιώνουμε κάθε δυνατότητα διακυβέρνησης του Παπανδρέου, με τη βία του αίματος, την ετοιμαζόμενη διαδοχή Σαμαρά ή του συνασπισμού των προθύμων.

    Αυτή είναι η μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

    ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ.

    Αυτό είναι το κρυφό σύνθημα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

    Να γίνει και σύνθημα της κοινωνικής αριστεράς. ΤΩΡΑ. ΧΤΕΣ.

    Γιάννης Πάνου
    15.5.2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΩΡΑΙΑ, θα βρούμε που χρωστάει η Ελλάδα, θα ερευνήσουμε αν αυτά τα δάνεια είναι "δίκαια" , "άδικα", "παράνομα" , "καταχραστικά", ωφέλημα, ανωφελή, διπλοτοκογληφούμενα, πολλαπλώς εξοφλημένα.... και παει λέγοντας................. και άλλοι πεντακοσοιπενηνταπεντe λόγοι...
    Εγώ θέλω να ακούσω μία σοβαρή υπεύθυνη και τεκμηριωμένη απάντηση, για το αποτέλεσμα ( πάντα υποθέτουμε, ότι οι λεγόμενοι λογιστές είναι ελεγχόμενοι απο την υποτιθέμενη "αριστερη" διακυβέρνηση της χώρας, στον συγκεκριμένο χρόνο, και δεν κάνουν
    "τσιριμονίες" ...
    ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ :
    1. Τα στοιχεία απο που τα συνλλέγουν????
    (απο την σημερινή ξεπουλημένη κυβέρνηση?)
    άλλα στοιχεία υπάρχουν και αν ναι τότε, αυτή η περιβόητη ΕΛΕ γιατί δεν τα έχει υπόψη της...
    ΔΗΛΑΔΗ θα έχουμε μια επιτροπή (ΕΛΕ), η οποία θα δέχεται ανευ ελέγχου στοιχεία απο μία χαλκευμένη κρατική ( κομματική) αρχή?
    2. Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΠΗΡΕ , ΜΕ ΠΟΙΟ ΕΠΙΤΟΚΟΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 3. Εμείς , εννοώ ο λαός δέχεται ότι "έφαγε λαφτά " απο δάνεια και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να τα πληρώσουμε?,
    αφου ο λαός έφαγε τα λεφτά των τραπεζών και των δανειστών (τοκογλύφων) , αυτά που είναι στην ΕΛΒΕΤΙΑ (690 δις ΕΥΡΩ, ή στην ΕΛΛΑΔΑ (280 δισ. ευρώ))
    Ερώτηση αφελούς , αυτοι όλοι πλήρωσαν τους ανάλογους φόρους...??????
    Η οργάνωση του λαικού κινήματος και η αντίσταση είναι εκείνη που φοβούνται, η οργανωμένη πάλη τους ανησυχεί, οι στόχοι και η δράση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ είναι εκείνοι, που θέλουν να "προλάβουν".
    Ας οργανωθούμε, για να ανατρέψουμε αυτή την λέλαπα του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος, με αυταπάρνηση και πίστη στην ιδέα της δίκαιης κατανομής του πλούτου, της ευφημερίας των λαών, της λαοκρατίας, του κομμουνισμού...

    4.

    ΑπάντησηΔιαγραφή