Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Γενική Συνέλευση του ΣΤΕΒ

Αναδημοσιεύουμε την πρόταση της Αριστερής Πρωτοβουλίας στην ετήσια απολογιστική συνέλευση του ΣΤΕΒ την Κυριακή 15/5.


Αντιμέτωποι με τις βάρβαρες επιπτώσεις της κρίσης του συστήματος
Ένας χρόνος πέρασε από τότε που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο μας οδήγησαν στην νέα βαρβαρότητα του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο όνομα της «υπέρβασης της κρίσης» η κυβέρνηση, ζητά διαρκώς νέες θυσίες, ενώ διαγγέλματα όπως το περίφημο «μαζί τα φάγαμε» εκστομίζονται από καλοταϊσμένα στόματα. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα επιφέρει νέες μειώσεις μισθών και ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέο επαχθές ασφαλιστικό, κατάργηση των κοινωνικών παροχών και των επιδομάτων ανεργίας είναι τα επόμενα άμεσα σχέδιά τους.
Το νέο πακέτο μέτρων έρχεται την στιγμή που το Μνημόνιο έχει χρεοκοπήσει πολιτικά στα μάτια της πλειοψηφίας των εργαζόμενων. Αποκαλύπτεται ότι δεν έγινε για να «σώσει την χώρα», αλλά τους τραπεζίτες και τους «δανειστές», συντρίβοντας την κοινωνία. Η κατεδάφιση των κατακτήσεων και του επιπέδου ζωής επιδιώκεται να είναι ισοπεδωτική και μόνιμη. Δεν αποκλείονται, ραγδαίες εξελίξεις με «ελεγχόμενη» ή «ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία. Κυβέρνηση και εργοδότες, μεγαλοεκδότες και καναλάρχες, ΝΔ και ΛΑΟΣ, θέλουν πάλι το λαό στη γωνία, τρομοκρατημένο από την απειλή της χρεοκοπίας, άβουλο μπροστά στο μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής.
Οι αγώνες του διαστήματος που πέρασε
Όλο και πλατύτερα τμήματα των αγωνιζόμενων γυρίζουν την πλάτη στις υποταγμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και αντιλαμβάνονται πως αποτελούν στυλοβάτη της αντεργατικής λαίλαπας και υπονομευτή των αγώνων. Οι υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ομοσπονδιών, δεν μπορούν και δεν θέλουν να δώσουν τη μάχη ενάντια στην επίθεση, προσπαθούν να βρουν διέξοδο σε στημένους και αδιέξοδους διαλόγους και σε συμβιβασμούς για να μη μας συμβεί το χειρότερο, προετοιμάζοντας το έδαφος για ακόμα χειρότερα μέτρα. Οι μικροί και μεγάλοι αγώνες των εργαζόμενων σηματοδοτούν τη δυνατότητα ανατροπής της επίθεσης, Ένα όλο και διευρυνόμενο τμήμα εργαζόμενων στον «σκληρό» ιδιωτικό τομέα της εργοδοτικής ασυδοσίας, ανιχνεύει δρόμους ανατροπής και στέλνει μηνύματα απειθαρχίας (Κερατέα, Δήμος Αθηναίων).
Εργαζόμενοι τεχνικοί στην βιομηχανία: Η ζωή μας στο στίφτη των «μνημονίων»...
Στον κλάδο οι συνάδελφοί μας βιώνουν μια κατάσταση διαρκούς φόβου και ανασφάλειας. Ποτέ άλλοτε, η εργοδοσία δεν είχε τόση επιθετικότητα, αλλά και λυμένα τα χέρια από την κυβέρνηση για να επιτεθεί στα δικαιώματα μας. Με διλήμματα τύπου: «απολύσεις ή μειώσεις μισθών» που δικαιολογούνται στο όνομα της δήθεν πτώσης των κερδών, της ανάγκης για «εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων», οι εργαζόμενοι καλούμαστε να πληρώσουμε την κρίση τους.
Θεωρούμε προφανές ότι η αύξηση του τζίρου των βιομηχανιών που εδρεύουν στην Ελλάδα σε επίπεδα του 9,5%, προέκυψε ξεκάθαρα από την εργασία μας και σε αυτές τις συνθήκες της οικονομίας, οφείλουν οι εργοδότες να δεχτούν αυξήσεις στους μισθούς. Πηγές του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αποδεικνύουν ότι η ένταση της εργασίας (παραγωγικότητα εργαζομένων) στη βιομηχανία έχει αυξηθεί, ταυτόχρονα δε με την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών με εξαγωγές προϊόντων και κεφαλαίων. Ο μύθος του μη παραγωγικού κεφαλαίου στη βιομηχανία, εξανεμίζεται αν σκεφτεί κανείς ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις εξάγουν πιο πολύ από ποτέ εμπορεύματα, κυρίως προς χώρες με υψηλότερο ημερομίσθιο. Οι επενδύσεις σε νέες μονάδες στις κοντινές χώρες είναι καθημερινό φαινόμενο, σε χώρες που οι εργαζόμενοι αμείβονται πολύ λιγότερο από ότι στην Ελλάδα, κάτι που εκτοξεύει την κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων (ΙΝΕ/ΓΣΕ).
Μικρός απολογισμός…
Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ- Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΣΕ
Ήρθε η ώρα και για τον ΣΤΕΒ, να αντιτάξει σθεναρή αντίσταση στην πλειάδα επιχειρήσεων που υπό την καθοδήγηση κυβέρνησης και ΣΕΒ, εφαρμόζουν απολύσεις και «περικοπές» σε έξοδα. Η πάλη για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, οφείλει να δοθεί από τον Σύλλογο και τα μέλη του, με καθολική συμμετοχή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και με γνώμονα το κοινό συμφέρον των μελών του. Οι αυξήσεις του παρελθόντος, από τις μεγαλύτερες σε συλλογική διαπραγμάτευση, δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν το μέλλον, διότι έχουμε υποστεί:
  • Αύξηση φόρων, τιμών αγαθών, πληθωρισμού
  • Μείωση μισθών στις ΔΕΚΟ, πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις, αναίρεση επιδομάτων
Στον Δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, οι μειώσεις απολαβών αγγίζουν ήδη το 30% λόγω περικοπών δώρων, ενιαίου μισθολογίου, κ.α. ως αποτέλεσμα νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης. Στον ιδιωτικό ετοιμάζεται κύμα απολύσεων (βλ. ΙΝΤΡΑΚΟΜ) λόγω μη προστασίας των εργαζομένων από συλλογικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «στήνονται» σωματεία από τον εργοδότη για να υπογραφτεί σύμβαση… μειώσεων και όχι αυξήσεων.
Ο χρόνος για το Σωματείο μας είναι ασφυκτικός από τη στιγμή που στον κλάδο των τεχνικών υπάρχει ήδη από το Γενάρη άλλη υπογεγραμμένη σύμβαση από τον εργοδοτικό ΣΤΥΕ. Μια σύμβαση υποταγής στις απαιτήσεις του ΣΕΒ, με αυξήσεις σε 3 χρόνια, συνολικά 1,6%. Σαν να μην έφτανε αυτό, η αναφορά του συγκεκριμένου συλλόγου αγγίζει και εφαρμογή σύμβασης στον δικό μας κλάδο.
Σήμερα η σύμβαση του σωματείου, όπως και γενικά οι συλλογικές συμβάσεις, είναι υπονομευμένες από τις αλλεπάλληλες νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και της τρόικας. Υπονομεύεται διαρκώς από την εργοδοσία, που «αξιοποιεί» για να μας εκφοβίσει, τον τεράστιο εφεδρικό στρατό των ανέργων. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το σωματείο, δεν πρέπει να σταματήσει να δίνει τη μάχη για την εφαρμογή της.
ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ
VIOPOL, Χαλυβουργική , ΜΕΤΚΑ, AUTECO, …Δώσαμε τη μάχη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τις μειώσεις μισθών, για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, ενάντια στις απολύσεις και τις βάρβαρες επιπτώσεις της κρίσης στους εργαζόμενους. Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΣΤΕΒ, στήριξε κάθε μάχη, χωρίς «προϋποθέσεις», με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των εργαζομένων και των συμφερόντων τους. Με συγκεντρώσεις έξω από τις εταιρίες, με δημόσιες καταγγελίες, με προσφυγή στις Επιθεωρήσεις και στο Υπ. Εργασίας, με αποφασιστικότητα και με την πεποίθηση πως, «ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δε δίνεται». 
ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Το σωματείο μας πρέπει να επιδιώκει να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια νέα δυναμική επανεκκίνηση του κινήματος και την νικηφόρα αναμέτρηση του, όπως ταιριάζει στην ιστορική εποχή που ζούμε. Πιστεύουμε ότι σήμερα δύο δρόμοι υπάρχουν για την «υπέρβαση» από την κρίση: Ή το κεφάλαιο θα επιφέρει στους εργαζόμενους μια καθολική υποδούλωση στην κερδοφορία του, ή οι εργαζόμενοι θα ανατρέψουν την επίθεση και θα επιβάλλουν μια άλλη πολιτική, βασισμένη στις ανάγκες της πλειοψηφίας και όχι στη λειτουργία της «ελεύθερης» αγοράς και της ανταγωνιστικότητας με σκοπό το κέρδος.
Ο ΣΤΕΒ οφείλει να συμμετέχει μαζικά σε όλες τις κεντρικές μάχες του εργατικού κινήματος. Να συμβάλλει στην ισχυροποίηση του συντονισμού των σωματείων, γιατί αποτελεί διέξοδο μπροστά στη χρεοκοπία των ηγεσιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Να επιδιώκει την κοινή πάλη μαζί με όλα τα σωματεία του κλάδου (ΣΜΤ, κατασκευές τηλεπικοινωνίες-πληροφορική κα). Θέλει να βρεθεί σε συντονισμένο αγώνα με κάθε σωματείο που θέλει να αντισταθεί στην επίθεση και με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια, πάνω σε ένα πρόγραμμα ταξικής αγωνιστικής ενότητας.
Για το άμεσο πρόγραμμα δράσης του σωματείου
  • Το ζήτημα της κατάργησης των συμβάσεων, η εφαρμογή των ατομικών και των ειδικών επιχειρησιακών συβάσεων, πρέπει να αποτελεί κέντρο της δράσης του σωματείου. Η διεκδίκηση νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πρέπει να απασχολήσει άμεσα το Σωματείο.
  • Η κινητοποίηση σε κάθε χώρο δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι και μέλη του Συλλόγου μας, αντιμετωπίζουν την οργή της εργοδοσίας, την απόλυση, τις απειλές για περικοπές μισθών και επιδομάτων.
  • Η συμμετοχή του Συλλόγου σε ένα ευρύτερο συντονιστικό όργανο, σωματείων με εργατικό προσανατολισμό, κόντρα στο ξεπούλημα των αγώνων από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Δεν αρκούμαστε σε μια απλή προώθηση των συζητήσεων που «κυκλοφορούν» στους διαδρόμους του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Παρακολούθηση και συμμετοχή στις διαδικασίες του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
  • Άμεσος έλεγχος των επιχειρήσεων που δεν εφαρμόζουν στο ακέραιο τη ΣΣΕ του ΣΤΕΒ.



ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
  • Για να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση. Ούτε αναδιάρθρωση, ούτε επιμήκυνση. Διαγραφή του χρέους, σε ρήξη με την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις τους.
  • Για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με συλλογικές συμβάσεις και σταθερή εργασία ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά.
  • Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους: Κανονικές προσλήψεις σε όλο τον κόσμο της ελαστικής εργασίας. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της ελαστικής απασχόλησης. 35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο, σαν μέσο για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και για το χτύπημα της ανεργίας, 1800€ κατώτερο μισθός.
  • Όχι στο πρόγραμμα του ξεπουλήματος, της δημόσια περιουσίας. Εθνικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο.
  • ΟΧΙ στην «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», σε όλους τους νόμους και ρυθμίσεις που την υπηρετούν.
  • Αύξηση της φορολόγησης του κεφαλαίου, κατάργηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής ανάγκης.
  • Επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό, σε όλο το διάστημα ανεργίας και στους μισθωτούς που αμείβονται με Δελτίο. Μείωση των εισφορών - κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα χρόνια.
  • Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δημοκρατία και ελεύθερος συνδικαλισμός στους χώρους δουλειάς.
  • Ίσα δικαιώματα για έλληνες και ξένους εργάτες.
  • Ίδρυση Ταμείου Ανεργίας Τεχνικών από τον αρμόδιο φορέα ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Η πανελλαδικότητα των θεμάτων που απασχολούν την καθημερινή ζωή των εργαζόμενων τεχνικών στις βιομηχανικές επιχειρήσεις, είναι αυτή που πρέπει να καθορίζει το περιεχόμενο και τη δράση ενός Συλλόγου. Κατ’ επέκταση και τον συντονισμό και την κουβέντα που διαπαλεύεται στην εσωτερική ζωή του Συλλόγου μας. Ως Αριστερή Πρωτοβουλία, προσπαθούμε να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση, με το άνοιγμα όλων των θεμάτων που απασχολούν τους τεχνικούς του κλάδου, εντός και εκτός του ΔΣ. Για εμάς ανώτερο όργανο του Συλλόγου είναι οι Γενικές του Συνελεύσεις. Διαδικασίες στις οποίες πρέπει να οριοθετούνται πολιτικές και έμπρακτες κινήσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τα μέλη του ΣΤΕΒ. Δυστυχώς, η ευθύνη της σημερινής διοίκησης είναι μεγάλη. Η αργοπορία στη λήψη καθοριστικών αποφάσεων, η μη εφαρμογή των αποφάσεων των συνελεύσεων (βλ. Συνέλευση για την νέα ΣΣΕ), η «καθιστική ζωή» της πλειοψηφίας του ΔΣ, συναποτελούν αίτια παθογένειας, που χρόνια τώρα ο Σύλλογος έχει εμφανίσει. Το κύμα των απολύσεων και των αλλαγών στις συνθήκες εργασίας, δεν μπορεί να καταντά μια απλή ενημέρωση, αλλά οφείλει να γίνει κίνημα διεκδίκησης καλύτερων όρων εργασίας και ζωής. Στον τομέα αυτό, θεωρούμε ότι ο Σύλλογος είναι πολύ πίσω από τις εξελίξεις.
Ο Σύλλογος Τεχνικών Βιομηχανίας, μπορεί να πολλαπλασιάσει την αποτελεσματικότητά του αν κατορθώσει να στηριχθεί στη συμμετοχή όλων των μελών του, ανεξάρτητα από την πολιτική τους θέση. Το ξεπέρασμα της λογικής της ανάθεσης, η ενεργή συμμετοχή και η κοινή πάλη όλων μας, η κατάκτηση μιας βαθύτερης ενότητας στην μάχη για τα κοινά συμφέροντά, παραμένει βασικό ζητούμενο για το επόμενο διάστημα.



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΕΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου