Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το νέο καρτέλ στον οδοφωτισμό

Πυρ ομαδόν κατά Βούρου για την υπερκοστολογημένη σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού



Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος για την επιμονή του στην υπερκοστολογημένη σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού ύψος 3,72 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά υπό το βάρος της δικαστικής ήττας του δημάρχου, ο οποίος επέλεξε να στραφεί δικαστικά κατά του σωματείου των εργαζομένων υποβάλλοντας αγωγή προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία – αποχή που προστάτευε από τις πειθαρχικές και άλλες διώξεις τους τέσσερις υπαλλήλους της Επιτροπής του Διαγωνισμού, που αρνούνται να παρανομήσουν και δεν προχωρούν στην αποσφράγιση των φακέλων των προσφορών!

Κόντρα στις μεθοδεύσεις Βούρου

Σύσσωμη, λοιπόν, η αντιπολίτευση, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Πέμπτης, ζήτησε από τον δήμαρχο, Γ. Βούρο να αποσύρει τον διαγωνισμό για την υπερκοστολογημένη σύμβαση και ακολούθως να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή διάρκειας δυο μηνών, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα του ηλεκτροφωτισμού από μηδενική βάση! «Όλοι συμφωνούμε με την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, αλλά δυστυχώς οι μεθοδεύσεις και οι επιλογές της διοίκησης του Δήμου σας έχουν φέρει κύριε Βούρο σε διαφωνία και με τις δημοτικές παρατάξεις και με τους εργαζόμενους του Δήμου», υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ξανά Μαζί», Παντελής Γρετζελιάς. Εκφράζοντας, μάλιστα, τη γνώμη των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της δημοτικής υπηρεσίας του ηλεκτροφωτισμού! Ως εκ τούτου, ζήτησε να σταματήσει ο διαγωνισμός του ηλεκτροφωτισμού και να ξεκινήσει κατόπιν διαβούλευσης εκ νέου!
Σοβαρές καταγγελίες για παρατυπίες στον διαγωνισμό

Μαζί με το αίτημα για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Πέμπτης ήρθαν στην επιφάνεια καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατά του δημάρχου, Γ. Βούρου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης μίλησαν για σοβαρές παρατυπίες στον διαγωνισμό, με αποσφράγιση των φακέλων «εκτός διαδικασιών». «Αυτά τα πράγματα αυτομάτως εγείρουν ζήτημα ακυρότητας του διαγωνισμού», είπαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. «Κάνατε ετεροχρονισμένη παράταση της Επιτροπής διαγωνισμού και κάποιοι άνοιξαν τους φακέλους. Και την ίδια ώρα απειλούσατε τους υπαλλήλους της Επιτροπής Διαγωνισμού. Σα να μη φτάνουν όλα αυτά κάνατε και αγωγή κατά των εργαζομένων!», είπε ο επικεφαλής της «Δύναμης Πολιτών» και τέως δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος απευθυνόμενος προς τον νυν δήμαρχο, Γ. Βούρο.

Τι παρέλαβε ο Γ. Βούρος

«Έγκλημα εις βάρος των δημοτών» και «σκάνδαλο εις βάρος της πόλης», χαρακτήρισε ο Αρ. Βασιλόπουλος τις μεθοδεύσεις Βούρου για να επιτύχει την υπερκοστολογημένη σύμβαση επιδιδόμενος σε επιθετικές ενέργειες προς τους δημοτικούς υπαλλήλους. Ο ίδιος αφού εξήγησε ότι παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 είχε ήδη εγκεκριμένη μελέτη για τον οδοφωτισμό από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν προχώρησε στην σύμβαση δανειοδότησης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κι αυτό γιατί όπως υπενθύμισε, ο Γ. Βούρος τον είχε καταγγείλει ότι δεσμεύει το μέλλον του Δήμου, που θα κρινόταν στις εκλογές και είχε θέσει ζήτημα ηθικής τάξεως κατά την προεκλογική περίοδο! «Το σεβαστήκαμε και δεν προχωρήσαμε σε εξασφάλιση της χρηματοδότησης, παρότι ο Γ. Βούρος είχε δεσμευτεί ότι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα στήριζε την υλοποίηση της ήδη εγκεκριμένης μελέτης», υπογράμμισε ο Αρ. Βασιλόπουλος.
Με ταχύτητα φωτός ο διαγωνισμός των 3,72 εκατ. ευρώ

«Όμως είπατε ψέματα! Αναλάβατε την διοίκηση του Δήμου και δεν υλοποιήσατε την μελέτη που σας αφήσαμε. Εν κρυπτώ, δεσμεύσατε τα μελλοντικά έσοδα από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού των δημοτών ύψους 3,72 εκατ. ευρώ», κατήγγειλε ο Αρ. Βασιλόπουλος. Στον ίδιο τόνο είπε: «Αντί, λοιπόν, ο κ. Βούρος να υλοποιήσει την προϋπάρχουσα μελέτη, επέλεξε να προσλάβει τεχνικό σύμβουλο για τον ηλεκτροφωτισμό!», υπενθύμισε ο Αρ. Βασιλόπουλος. «Υπάρχουν, όμως, δυο ολοκληρωμένες μελέτες. Μια επί διοίκησής μας και μια των εργαζομένων. Κι ενώ επί δυο χρόνια δεν έχετε προχωρήσει σε καμία απορρόφηση κονδυλίων, καταφέρατε με ταχύτητα φωτός να κάνετε διεθνή διαγωνισμό!», καυτηρίασε ο Αρ. Βασιλόπουλος.
Έγκριση μόνον με 4 ψήφους!

Εξηγώντας ότι παρά την διατυπωμένη με ψηφοφορία διαφωνία του δημοτικού συμβουλίου, τον Απρίλιο του 2021, ο Αρ. Βασιλόπουλος κατήγγειλε την επιλογή Βούρου να προχωρήσει τον διαγωνισμό των 3,72 εκατ. ευρώ μέσω της Οικονομικής Επιτροπής! «Μόνον με τέσσερις ψήφους στην Οικονομική Επιτροπή θα δώσετε 3,72 εκατ. ευρώ!», αναφώνησε ο Αρ. Βασιλόπουλος υπογραμμίζοντας: «Αυτή είναι η πιο μαύρη περίοδος της Αυτοδιοίκησης. Αυτή είναι μαύρη περίοδος επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας!».
Φωτογραφικοί διαγωνισμοί

Μπαίνοντας στις λεπτομέρειες του διαγωνισμού, ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών και δημοτικός σύμβουλος με τη «Δύναμη Πολιτών», Γιώργος Ανεμογιάννης επικαλέστηκε σειρά παραδειγμάτων από πέντε δήμους όπως της Σητείας, του Λαυρίου, της Ξάνθης, της Πύλης και των Καμένων Βούρλων όπου η μελετητική εταιρεία οδηγεί σε συγκεκριμένο προμηθευτή λαμπτήρων. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι «τα φωτιστικά που διαφημίζει η διοίκηση Βούρου δεν διαθέτουν το απαιτούμενο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό». Επίσης, αποκάλυψε ότι με τους όρους που έχει τεθεί στον διαγωνισμό για τα volt των λαμπτήρων «αποκλείονται όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες προμηθευτών» και άρα πριμοδοτείται συγκεκριμένη εταιρεία. «Πρόκειται για κακής ποιότητας φωτιστικά με τριπλάσια τιμή αγοράς», υπογράμμισε ο Γ. Ανεμογιάννης. «Μετά απ’ όλα αυτά, ήρθε η ώρα η διοίκηση Βούρου να υποχωρήσει ατάκτως, να αποσύρει αυτόν τον διαγωνισμό και να συζητήσει με την διαπαραταξιακή επιτροπή από μηδενική βάση!», τόνισε ο Γ. Ανεμογιάννης.
«Διάτρητη» η μελέτη του ιδιώτη

Αποκαλυπτικά ήταν όσα καταμαρτύρησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και υπάλληλος της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού, Γιώργος Ορτατζόγλου. «Τα στοιχεία της μελέτης είναι λανθασμένα και όπως προς την ποσότητα των λαμπτήρων και πως τα volt. Οπότε και η οικονομοτεχνική μελέτη εξοικονόμησης πόρων από τους νέους λαμπτήρες είναι και αυτή λανθασμένη. Επίσης, στη μελέτη δεν περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση των ιστών», υπογράμμισε ο Γ. Ορτατζόγλου χαρακτηρίζοντας «διάτρητη» την μελέτη της εταιρείας «ΔΑΜΙΣ». Απευθυνόμενος στον δήμαρχο, Γ. Βούρο τον κατήγγειλε για «γενικευμένη απαξίωση του τμήματος ηλεκτροφωτισμού!». «Δεν έχουμε ούτε λάμπες, ούτε φωτιστικά, ούτε καλώδια», είπε ο Γ. Ορτατζόγλου. Στον ίδιο καταγγελτικό τόνο απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε: «Επιδοθήκατε σε πιέσεις και απειλές εις βάρος μας! Μας πήγατε στα δικαστήρια! Σας λέμε ότι δεν θα δεχθούμε ιδιωτικά συνεργεία στο Δήμο, τη στιγμή που μπορούμε εμείς να εκτελέσουμε το έργο της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού!».
Αντί απαντήσεων … επιθέσεις

Αποφεύγοντας να απαντήσει στο περιεχόμενο των καταγγελιών της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων, ο δήμαρχος Γ. Βούρος επέμεινε στον διαγωνισμό για τον οδοφωτισμό χαρακτηρίζοντάς τον ως «βήμα για την πρόοδο». «Γιαυτό συνασπιστήκατε εναντίον μας», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Ο ίδιος δήλωσε άγνοια για τα όσα εμπεριστατωμένα εξέθεσε ο Γ. Ανεμογιάννης (Δύναμη Πολιτών) αναφορικά με τους δεσμούς του μελετητή και τον προμηθευτή λαμπτήρων.

Ισχυριζόμενος, πάντως, είναι «φιλεργατικός», ο Γ. Βούρος είπε πως προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών καταθέτοντας αγωγή «για να ξέρουμε ως παράταξη εάν η απεργία – αποχή είναι νόμιμη και ακολούθως να αλλάξουμε ρότα». Στο κλείσιμο της τετράωρης συνεδρίασης ο δήμαρχος, Γ. Βούρος συνέχισε να αρνείται την απεργία – αποχή των εργαζομένων και επέμεινε ότι οι ορισμένοι υπάλληλοι στην Επιτροπή Διαγωνισμού «πρέπει να προχωρήσουν στην αποσφράγιση των φακέλων». Παράλληλα, ο δήμαρχος απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για την σύσταση της διαπαραταξιακής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων για την έκδοση πορίσματος ως εισήγηση για την Οικονομική Επιτροπή με σκοπό την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τον οδοφωτισμό. Τέλος, ο Γ. Βούρος επικαλέστηκε την αποκλειστική αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής ως τη μόνη που έχει δικαιοδοσία για τους διαγωνισμούς και για τις όποιες αντιρρήσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης τους προέτρεψε να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη!

(Δημοσιεύεται εμπλουτισμένο σε σχέση με την αρχική του εκδοχή, που εκδόθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ»)

Έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το νέο καρτέλ στον οδοφωτισμό



Η υπόθεση του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας μπορεί να έχει προκαλέσει αίσθηση στους κύκλους της Αυτοδιοίκησης, ιδίως με αφορμή τους χειρισμούς του δημάρχου, Γιάννη Βούρου και να έχει περάσει το κατώφλι της Βουλής ύστερα από σχετική ερώτηση που έχουν καταθέσει 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν είναι η μόνη! Οι φωτογραφικού τύπου προκηρύξεις διαγωνισμών με υπερκοστολογημένες προσφορές για τον οδοφωτισμό με φωτιστικά σώματα τύπου LED έχουν κατακλύσει πολλά γραφεία δημάρχων ανά την Ελλάδα. Το ζήτημα απασχολεί και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που ήδη από τις αρχές Ιουνίου 2021 έχει εκδώσει εγκύκλιο προς τα ελεγκτικά κλιμάκιά της για αιφνιδιαστικούς ελέγχους!

Η ανάγκη για μείωση του κόστους οδοφωτισμού με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας λαμπτήρων είναι ασφαλώς το ζητούμενο. Όμως, πολλές από τις συμβάσεις που υπογράφουν οι Δήμοι με εταιρείες είναι υπερκοστολογημένες. Και βέβαια, αξιοσημείωτο είναι ότι οι αποφάσεις για τις συμβάσεις οδοφωτισμού που συνάπτουν οι Δήμοι ανά την επικράτεια μετά τις ρυθμίσεις του τέως υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου χρειάζονται μόνον την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής!

Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΥΓΗ η υπόθεση των υπερκοστολογημένων συμβάσεων για τον οδοφωτισμό παίρνει χαρακτηριστικά ανάπτυξης νέου καρτέλ με μελέτες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα συγκεκριμένης μελετητικής εταιρείας, που ακολούθως ταιριάζουν γάντι στις τεχνικές προδιαγραφές του προμηθευτή των λαμπτήρων. Έτσι, λοιπόν, με όρους ολιγοπωλίου οι δυο εταιρείες σε αγαστή συνεργασία ήδη από το 2018 έχουν κάνει την εμφάνισή τους ως ντουέτο στην μεγάλη αγορά των εξασφαλισμένων πόρων από τα τέλη οδοφωτισμού, που συστηματικά πληρώνουν οι δημότες μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν είναι λίγες οι προσφυγές στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που κάνουν οι αντίπαλες εταιρείες προμηθευτών λαμπτήρων καταγγέλλοντας τους «φωτογραφικού» τύπου όρους, με τους οποίους στήνονται οι διαγωνισμοί σε Δήμους ανά την επικράτεια! Και ενώ η μελετητική εταιρεία δίνει χαμηλού κόστους οικονομική προσφορά, προκειμένου να εξασφαλίσει από τους Δήμους την ανάθεση της μελέτης υπέρ της, δεν συμβαίνει το ίδιο με την εταιρεία προμήθειας των λαμπτήρων. Εκεί παρατηρούνται κοστολογήσεις τριπλάσιες από τις τρέχουσες τιμές αγοράς και συντήρησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και χωρίς, βέβαια, οι λαμπτήρες να πληρούν τα σύγχρονα πρότυπα πιστοποίησης, που επιβάλλονται από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρότυπο και τις κοινοτικές οδηγίες οικολογικού σχεδιασμού!

Να σημειωθεί ότι η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών έχει δικαιώσει τις προσφεύγουσες εταιρείες μα αποτέλεσμα να παγώσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί, που περιλαμβάνουν φωτογραφικούς όρους με υποχρέωση οι Δήμοι δια των Οικονομικών Επιτροπών τους να επαναπροκηρύξουν τους διαγωνισμούς για τον οδοφωτισμό με φωτιστικά σώματα τύπου LED.

(Δημοσιεύεται εμπλουτισμένο σε σχέση με την αρχική του εκδοχή, που εκδόθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου